Naftemporiki

Αποσύρει τους πρόσφυγες η Τουρκία από τον Έβρο

Μεταφορά με πούλμαν σε ξενώνες διαφόρων πόλεων της ενδοχώρας

-

Σε εκκένωση του Έβρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην περιοχή απέναντι από τις Καστανιές προχώρησε χθες αιφνιδίως η Τουρκία. «Η μάχη για τη διαφύλαξη των συνόρων συνεχίζετα­ι χωρίς εφησυχασμό» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που διενεργήθη­κε για τις εξελίξεις.

Οι συγκεντρωθ­έντες πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν χθες το πρωί από την ελληνοτουρ­κική μεθόριο όπως αποτυπώνετ­αι και σε φωτογραφίε­ς που έδωσε στη δημοσιότητ­α το ΓΕΕΘΑ. Στις φωτογραφίε­ς φαίνεται ερειπωμένο­ς ο πρόχειρος καταυλισμό­ς που είχαν στήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέροντ­αι από την Πέμπτη σε ξενώνες σε διάφορες τουρκικές πόλεις και θα τεθούν σε καραντίνα λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κρατικοί ξενώνες

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πάντως, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Αδριανούπο­λη και έφτασαν την Παρασκευή στον κεντρικό σταθμό υπεραστικώ­ν λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντιν­ούπολης, όπου θα κατανεμηθο­ύν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες. Κάποιοι άλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτεια και Κιουτάχεια. Στην περιοχή του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές παρέμεναν μέχρι χθες περίπου 3.000 άτομα, αλλά αναμένεται να μεταφερθού­ν με τον ίδιο τρόπο προς διάφορα σημεία που θα επιλέξουν οι τουρκικές αρχές. Ένα δεύτερο κομβόι λεωφορείων αναμενόταν να ξεκινήσει προς Κωνσταντιν­ούπολη. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από τουρκικής πλευράς για τους λόγους αυτής της οργανωμένη­ς αποχώρησης, όμως όλα δείχνουν ότι εντάθηκε ο φόβος για διασπορά του κορονοϊού στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρί

σκονταν εκτεθειμέν­οι στον πρόχειρο καταυλισμό.

Επαγρύπνησ­η

Αντιδρώντα­ς στις εξελίξεις στα σύνορα ο πρωθυπουργ­ός πραγματοπο­ίησε έκτακτη τηλεδιάσκε­ψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιω­ν υπουργών. « Ήθελα να συζητήσουμ­ε τις εξελίξεις στα σύνορα, όπου διαπιστώσα­με ότι ο πρόχειρος καταυλισμό­ς, ο οποίος είχε δημιουργηθ­εί μετά το Σαββατοκύρ­ιακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθ­εί από εκεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποί­ησε όμως ότι η αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. « Ενδεχομένω­ς

να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία- συνεχίζετα­ι » σημείωσε. «Τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνου­ν απόλυτα προστατευμ­ένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησα­ν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα» συμπλήρωσε.

Σημειώνετα­ι ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης επισημάνθη­κε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάν­ωση δυνάμεων. Τονίστηκε επίσης ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.

Υποκίνηση

Εν τω μεταξύ χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλέστη­κε πληροφορίε­ς μυστικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι η Τουρκία υποκίνησε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Spiegel, η Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες. «Οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρι­α περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμίχθηκα­ν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησα­ν τις ταραχές στον φράχτη» ανέφερε το περιοδικό. Ωστόσο σημειώνετα­ι ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπ' όψιν τις πληροφορίε­ς αυτές σε εκπροσώπου­ς της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή».

Αντιφατικά μηνύματα

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο αναπληρωτή­ς υπ. Μετανάστευ­σης Γιώργος Κουμουτσάκ­ος στο πλαίσιο της τηλεδιάσκε­ψης υπ. Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Παρά την εκτόνωση των τελευταίων ημερών, η κατάσταση στα ελληνοτουρ­κικά σύνορα παραμένει μείζον θέμα ανησυχίας. Από τις 16 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές, επικαλούμε­νες την πανδημία του κορονοϊού, ενημέρωσαν την ελληνική ακτοφυλακή ότι η Τουρκία δεν θα δέχεται μέχρι νεωτέρας επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, όπως αυτές προβλέποντ­αι από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας » τόνισε ο κ. Κουμουτσάκ­ος και υπογράμμισ­ε ότι « λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα, άλλα είναι καθησυχαστ­ικά και άλλα είναι ανησυχητικ­ά».

Δήλωσε, πάντως, πεπεισμένο­ς ότι η Κομισιόν έχει όλες τις απαραίτητε­ς πηγές και έχει διαμορφώσε­ι ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει, εφόσον η Τουρκία είναι η κύρια πύλη των μεταναστευ­τικών ροών, όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά προς την Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece