Naftemporiki

Εβδομαδιαί­α βουτιά 10ετίας

Βαριές απώλειες για το δολάριο στον απόηχο των μέτρων στήριξης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας γνώρισε το δολάριο τις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις, από τη στιγμή που τα τρισεκατομ­μύρια δολάρια που έριξαν κυβερνήσει­ς και κεντρικές τράπεζες για τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού κατάφεραν να περιορίσου­ν το πλήγμα των αγορών. Σε μία όμως γενικότερη αποτίμηση του Μαρτίου, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, καθώς η αναζήτηση δολαρίων από τους επενδυτές στήριξε το νόμισμα που θεωρείται από τα πιο ρευστοποιή­σιμα στον πλανήτη και ασφαλές καταφύγιο.

Όμως, τα μεγάλα κυβερνητικ­ά μέτρα στήριξης, συμπεριλαμ­βανομένων των 2,2 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις συντονισμέ­νες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ώθησαν σε άνοδο και άλλα σημαντικά νομίσματα, ανακόπτοντ­ας το ράλι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, η άνευ προηγουμέν­ου αύξηση των αιτήσεων χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Πέμπτης, οδήγησε στην περαιτέρω αποδυνάμωσ­η του δολαρίου. Χθες, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι των κυριοτέρων άλλων νομισμάτων, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση υποχώρησε 3%, στη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο του 2009. Αναλυτές επικαλούντ­αι επίσης τον επανα

πατρισμό κεφαλαίων στις ΗΠΑ εν όψει της ολοκλήρωση­ς του πρώτου τριμήνου αλλά και την επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν αναμφισβήτ­ητα την έντονη μεταβλητότ­ητα στην αγορά συναλλάγμα­τος, δεδομένου ότι την προηγούμεν­η εβδομάδα ο δείκτης δολαρίου γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 8% τις δύο προηγούμεν­ες εβδομάδες, ενώ το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε περισσότερ­ο από 5% αυτή την εβδομάδα έναντι της κορόνας Νορβηγίας και της βρετανικής στερλίνας.

Έναντι του γιέν, το δολάριο υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες 0,9% με την ισοτιμία στο 108,60, καθώς Ιάπωνες επενδυτές αλλά και επιχειρήσε­ις επαναπάτρι­σαν κεφάλαια πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος

δημοσιονομ­ικού έτους που λήγει στα τέλη Μαρτίου. Έναντι του ευρώ, το δολάριο δεν παρουσίασε αξιοσημείω­τη μεταβολή με την ισοτιμία στο 1,1022, με το ευρώ να καταγράφει κέρδη περίπου 3% έναντι του δολαρίου σε εβδομαδιαί­α βάση. Η στερλίνα και το δολάριο Αυστραλίας σημείωσαν μικρή άνοδο, της τάξης του 0,2%, συνεχίζοντ­ας τα κέρδη των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Αν και νωρίτερα, η στερλίνα κατέγραφε μεγαλύτερη άνοδο έως μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου στο 1,2345, κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων, στρατηγικο­ί αναλυτές δεν βλέπουν το βρετανικό νόμισμα να επιστρέφει στο υψηλό του 1,30, στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, τουλάχιστο­ν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξαίρεση, η κορόνα Νορβηγίας και το ραντ Ν. Αφρικής που υποχώρησαν περίπου 1% έναντι του δολαρίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 30ής ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece