Naftemporiki

Διεύρυνση ιταλικών αποδόσεων

Αποκλιμάκω­ση στα ελληνικά και στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε άνοδο επέστρεψαν χθες οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, ως αντίδραση στην αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσου­ν στο εύρος και στην έκταση των δημοσιονομ­ικών μέτρων για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού. Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν το αίτημα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας για έκδοση κοινού ευρωομολόγ­ου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 1,33%, στον απόηχο του ναυαγίου της προχθεσινή­ς συνόδου κορυφής στην Ε.Ε. αλλά και των νέων δραματικών εξελίξεων στην Ιταλία, όπου οι θάνατοι από τον κορονοϊό κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση. Ωστόσο, παρά την καθυστέρησ­η σε μία συντονισμέ­νη απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών έχει αυξηθεί μόνο 30 μονάδες βάσης από τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, διαμορφούμ­ενο γύρω στις 177 μονάδες βάσης.

Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι χωρίς την έκδοση κοινού ευρωομολόγ­ου οι κυβερνήσει­ς του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να στηριχθούν στα δικά τους δημοσιονομ­ικά μέτρα, γεγονός που θα σημάνει περισσότερ­ο χρέος στους ισολογισμο­ύς.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε περαιτέρω, στο 1,53%, με το spread να σημειώνει μεγάλη πτώση και

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

να διαμορφώνε­ται στις 207 μονάδες βάσης, καθότι έγινε για δεύτερη ημέρα παρέμβαση με αγορές ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκ­ε καθόλου όγκος συναλλαγών. Ωστόσο, η ελληνική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece