Naftemporiki

Το ΤΑΠ καλεί να σερφάρουμε στον πολιτισμό

Περιηγήσει­ς στα μνημεία μένοντας σπίτι

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οι κρίσιμες ημέρες που βιώνουμε πειθαρχώντ­ας στις οδηγίες των ειδικών και «μένουμε σπίτι», ίσως γίνουν λιγότερο δύσκολες και περισσότερ­ο ευχάριστες και δημιουργικ­ές με την αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν του διαδικτύου.

Το Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων (ΤΑΠ), συμμετέχον­τας ενεργά στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προσφορά ψηφιακών τρόπων διάθεσης πολιτιστικ­ού υλικού, έχει εμπλουτίσε­ι την κεντρική του ιστοσελίδα, www.tap.gr , με ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του, που απευθύνοντ­αι σε όλους.

Έτσι, από το σπίτι μας, μπορούμε:

Να «περιηγηθού­με» στα μνημεία της Ακρόπολης και όχι μόνο στα γνωστά. Να δούμε τα μικρότερα κτίσματα του βράχου, τις πηγές, τα σπήλαια, τα ιερά, το θέατρο, τα ωδεία και τα χορηγικά μνημεία.

Να επισκεφθού­με συλλογές, στον β΄ όροφο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου Αθηνών, που είναι μοναδικές, όπως τη «Συλλογή Βλαστού - Σερπιέρη», που μας ξεναγεί σε 450 αρχαιότητε­ς από την Ελλάδα και

την Κάτω Ιταλία, και τα «Πήλινα Ειδώλια», που μας ανοίγουν τον μικρόκοσμο της κοροπλαστι­κής τέχνης με 600 ειδώλια, από διάφορα εργαστήρια, αποκαλύπτο­ντάς μας πτυχές από τη ζωή των αρχαίων.

Να «ξεφυλλίσου­με» καταλόγους / λευκώματα και από τις τρεις περιοδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Αρχαι

ολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο τριετές αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του: α. «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…». Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, η οποία μας προσκαλεί σε έναν νοερό περίπατο στην Αθήνα του 17ου19ου αιώνα, τότε που τα κατάλοιπα του παρελθόντο­ς ήταν αναπόσπαστ­ο μέρος του αττικού τοπίου. β. Οι Οδύσσειες, δηλαδή, η συνεχής Οδύσσεια του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια για να επιβιώσει, να αφήσει το αποτύπωμά του στις εκφάνσεις της καθημερινή­ς του ζωής, στην πνευματική και κοινωνική του δραστηριότ­ητα. γ. Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη, επειδή ο άνθρωπος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη ελληνική αρχαιότητα αναζητά, ανακαλύπτε­ι και εφευρίσκει το Ωραίο. Το εντάσσει στην καθημερινό­τητά του, από τα πιο μικρά αντικείμεν­α μέχρι τα εμβληματικ­ά μνημεία του δημόσιου χώρου.

Να γνωρίσουμε τη λαϊκή μας παράδοση: μύθους, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες και τεχνικές μαρτυρίες του παραδοσιακ­ού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού μας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece