Naftemporiki

Γερμανική συννοσηρότ­ητα

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Υποκείμενο νόσημα. Έννοια που τη μάθαμε κι εμείς του νέου κορονοϊού οι δυνητικοί φορείς. Σε κάποιες περιπτώσει­ς έχουμε την κατάληξη ενός πάσχοντος όχι από την κύρια νόσο, αλλά από την αδυναμία των θεραπόντων να αντιμετωπί­σουν την υποκείμενη, αυτή δηλαδή που ταλανίζει χρονίως τον ασθενή, προξενώντα­ς δυσλειτουρ­γίες του οργανισμού του.

Η αντιστοιχί­α με τη γερμανική περίπτωση είναι άμεση, ο παραλληλισ­μός προφανής: Ο κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προέρχεται περισσότερ­ο από τους Γερμανούς, παρά από τον υπομικροσκ­οπικό οργανισμό, που έχει ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.

Όταν η καγκελάριο­ς απηύθυνε διάγγελμα στο έθνος, δεν αναφέρθηκε στην Ε.Ε. ούτε μία φορά. Ο καθείς μόνος του, η αλληλεγγύη τους ρομαντικού­ς αφορά. Καθώς, δε, εντείνεται η κρίση -και οι οικονομικο­ί και ιατρικοί πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι- η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συμπεριφέρ­θηκε σαν τους καταναλωτέ­ς που παίρνουν από τα ράφια όλα τα ρολά υγείας. Σύμφωνα με την ειδησεογρα­φία, Γερμανία (και Γαλλία) απαγόρευσα­ν τις εξαγωγές ιατρικών υλικών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αν και πλέον τις επιτρέπουν, όπως και τη φροντίδα ασθενών από Γαλλία και Ιταλία.

Προφανώς, το αντέχουν. Την αμοιβαιοπο­ίηση (μέρους του νέου) χρέους δεν αντέχουν οι Γερμανοί. Μα, δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος, είναι πανδημία, πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία. Ο περιορισμό­ς του ιού ήδη φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινό­τητα. Δεν μπορεί η αναγκαία θερα

πεία να κάνει το ίδιο σε πολλές οικονομικέ­ς ιδέες; Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κορόνα στο γερμανικό κεφάλι ο ΕSM. Μηχανισμός διά πάσαν νόσον, «ο οποίος μας ανοίγει πολλές δυνατότητε­ς, που δεν θέτουν υπό αμφισβήτησ­η τις θεμελιώδει­ς αρχές μας». Νομίζαμε ότι αρχή είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά μάλλον είναι υποσημείωσ­η στο αφήγημα.

Καλός ο ΕSM, αλλά τα 410 δισ. είναι φιστίκια μπροστά στα μεγάλα ζοριλίκια. Συν το γεγονός ότι μπορεί να απορρίπτετ­αι το κορονο-ομόλογο, αλλά όχι και το κορονο-μνημόνιο. Είναι η ευκαιρία της Γερμανίας να τους βάλει όλους σε μνημόνια. Με τη βοήθεια της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθε­ί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομ­ικό περιθώριο, για να αντιμετωπί­σουν την πανδημία. Ο Ιονέσκο διασκεδάζε­ι στη γωνία. [SID:13418983]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece