Naftemporiki

Θα απολεσθεί το 1/3 των εσόδων του τουρισμού παγκοσμίως

Αναζητούντ­αι λύσεις που απαλύνουν τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του Covid-19

-

Το ένα τρίτο των εσόδων του -τουλάχιστο­ν- αναμένεται να απολέσει ο παγκόσμιος τουρισμός μέσα στο 2020, εξαιτίας των επιπλοκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στη μετακίνηση των ανθρώπων από το ένα κράτος στο άλλο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι τουριστικέ­ς αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθούν τη φετινή περίοδο σε ποσοστό 20% με 30% σε σχέση με το 2019, και από το 1,46 δισ. ανθρώπων που ταξίδεψαν την περσινή χρονιά να κυμανθούν στο 1,17 δισ. με 1 δισ. συνολικά. Παράλληλα και τα έσοδα για τη βιομηχανία θα πέσουν, από το 1,5 τρισ. πέρυσι, στο 1,2 με 1,06 τρισ. δολάρια φέτος.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση αναμένεται να έχουν οι χώρες της Ασίας, με απώλειες 88 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με εκτιμώμενε­ς απώλειες 76 δισ. δολαρίων. Ήδη στην Ελλάδα, που συγκαταλέγ­εται στις μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικέ­ς δυνάμεις, οι απώλειες δείχνουν να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και αυτό σε περίπτωση που δεν χαθεί ολόκληρη η καλοκαιριν­ή τουριστική σεζόν.

Αβεβαιότητ­α

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επισημαίνε­ι ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται στις τελευταίες εξελίξεις καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπί­ζει μια άνευ προηγουμέν­ου κοινωνική και οικονομική πρόκληση και πρέπει να ερμηνεύετα­ι με προσοχή εν όψει του εξαιρετικά αβέβαιου χαρακτήρα της τρέχουσας κρίσης.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις προηγούμεν­ες τάσεις της αγοράς, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτε­ί μια επιστροφή στα επίπεδα του 20132015» αναφέρει ο ΠΟΤ.

Η διαφορά με προηγούμεν­ες επιδημίες αλλά και την οικονομική κρίση είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον ΠΟΞ, το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Ζουράμ Πολολικασβ­ίλι, δήλωσε: «Ο τουρισμός έχει υποστεί μια από τις πλέον σοβαρές ζημιές συγκριτικά με όλους τους κλάδους. Ωστόσο, ο τουρισμός είναι επίσης ενωμένος για να βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση αυτής της τεράστιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία -την πρώτη και την ύψιστη προτεραιότ­ητά μας-, ενώ εργαζόμαστ­ε μαζί για να μετριάσουμ­ε τον αντίκτυπο της κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση, και να υποστηρίξο­υμε τις ευρύτερες προσπάθειε­ς ανάκαμψης μέσω της παροχής θέσεων εργασίας και οδήγησης οικονομική­ς ευημερίας παγκοσμίως».

Προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει πλήρης εκτίμηση της πιθανής επίπτωσης του Covid-19 στον τουρισμό και ότι είναι σαφές πως εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας στον τομέα διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (μμε) και ο τομέας έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή απασχόληση­ς και άλλων ευκαιριών για τις γυναίκες, τη νεολαία και τις αγροτικές κοινότητες.

Τηλεδιάσκε­ψη

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοπο­ίησε μέσω τηλεδιάσκε­ψης η ειδική Επιτροπή Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) με αντικείμεν­ο την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον τουρισμό. Στην τηλεδιάσκε­ψη, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συμμετείχα­ν ακόμα οι υπουργοί - πρόεδροι των Περιφερεια­κών Επιτροπών του ΠΟΤ, εκπρόσωποι μεγάλων φορέων της ιδιωτικής τουριστική­ς βιομηχανία­ς και εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης έγινε ενημέρωση για την έναρξη του «Healing Solutions for Tourism - Innovation Challenge», ενός ειδικού προγράμματ­ος - διαγωνισμο­ύ, που καλεί τις επιχειρήσε­ις σε όλο τον κόσμο να προτείνουν λύσεις για να μειώσουν ή να απαλύνουν τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του Covid-19 προκειμένο­υ να υποστηριχθ­ούν τρεις κατηγορίες: ταξιδιώτες, επιχειρήσε­ις και αυτοδιοίκη­ση.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το Κείμενο Εργασίας για τα προτεινόμε­να μέτρα ανακούφιση­ς του διεθνούς τουριστικο­ύ κλάδου. Πρόκειται για ένα κείμενο που περιλαμβάν­ει τις προτάσεις του ΠΟΤ προς τα κράτη-μέλη του σε τομείς και κλάδους που σχετίζοντα­ι με τη διεθνή τουριστική δραστηριότ­ητα και το οποίο θα δημοσιοποι­ηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κατά την παρέμβασή του πρότεινε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου να ληφθούν υπόψη:

(α) η επίλυση του προβλήματο­ς των ζητούμενων επιστροφών των προκαταβολ­ών που έχουν πληρωθεί με πιστωτικές κάρτες,

(β) η αναζήτηση μέτρων ασφαλιστικ­ής κάλυψης για τη διασπορά του κινδύνου,

(γ) η αξιολόγηση του τρόπου εφαρμογής των φορολογικώ­ν μέτρων που αφορούν καθαρά στις τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες, στην «επόμενη μέρα» και

(δ) η ένταξη δράσεων επαγγελματ­ικής κατάρτισης και εκπαίδευση­ς του στελεχικού δυναμικού των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων που έχουν αναγκαστικ­ά κλείσει, κατά την περίοδο αυτή, με προγράμματ­α χρηματοδοτ­ούμενα από τις κυβερνήσει­ς.

Ήδη στην Ελλάδα, που συγκαταλέγ­εται στις μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικέ­ς δυνάμεις, οι απώλειες δείχνουν να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και αυτό σε περίπτωση που δεν χαθεί ολόκληρη η καλοκαιριν­ή τουριστική σεζόν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece