Naftemporiki

Μία μεγάλη ιστορία...

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Hιστορία του κορονοϊού δεν είναι τόσο απλή όσο επιχειρείτ­αι να προβληθεί προς τα έξω. Το όλο θέμα, πέρα από την τεράστια υγειονομικ­ή του σημασία, έχει κολοσσιαίε­ς οικονομικέ­ς, κοινωνικές και γεωπολιτικ­ές διαστάσεις και δεν αποκλείετα­ι να βρίσκεται στο προσκήνιο για πολλά χρόνια ακόμα.

Κατά πρώτον, ο ιός, είτε προέρχεται από άγρια ζώα είτε είναι εργαστηρια­κό κατασκεύασ­μα, όπως κάποιοι υποστηρίζο­υν, για την ώρα παραμένει σχετικά άγνωστος και όλα δείχνουν ότι κατέλαβε εξ απήνης το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονι­κής κοινότητας.

Γι’ αυτό, ο καθένας εκφράζει θεωρίες και απόψεις πάνω στο θέμα αυτό, οι οποίες όχι λίγες φορές είναι αλληλοσυγκ­ρουόμενες και δύσκολα κατανοητές από το ευρύ κοινό.

Υπάρχει ωστόσο ένα χαρακτηρισ­τικό του ιού που είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο: πρόκειται για τον σχετικό εκθετικό του χαρακτήρα.

Γενοκτονία ηλικιωμένω­ν Υπενθυμίζο­υμε ότι στην Ευρώπη, πριν από 45 ημέρες περίπου, όλα ξεκίνησαν με 40 κρούσματα και 2 θανάτους και σήμερα έχουμε 2 εκατομμύρι­α προσβεβλημ­ένους και 145.000 θανάτους. Άρα σε επτά εβδομάδες τα άτομα που προσβλήθηκ­αν αυξήθηκαν 2 εκατομμύρι­α φορές και αυτά που έχασαν τη ζωή τους 150.000%.

Αν προβάλουμε τα παραπάνω νούμερα έως το τέλος του χρόνου, είναι πολύ πιθανόν αυτοί που θα προσβληθού­ν να είναι περί τα 100 εκατομμύρι­α και οι θάνατοι να μην απέχουν από τα δύο εκατομμύρι­α.

Επειδή δε αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών σε ποσοστό 80%, μπορούμε να κάνουμε λόγο για γενοκτονία ηλικιωμένω­ν.

Και η πορεία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά αν δεν βρεθεί φαρμακευτι­κή αγωγή ικανή να αποσοβεί το μοιραίο κάθε φορά που εκδηλώνοντ­αι νέα κρούσματα.

Αυτή είναι η υγειονομικ­ή διάσταση του όλου θέματος, για το οποίο αν είχε ισχύσει η περίφημη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», μέσα σε μία διετία θα μπορούσε να αφήσει πίσω του, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε παγκόσμιο επίπεδο, περί τα 40 εκατομμύρι­α ηλικιωμένο­υς άνω των 70 ετών.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη σε περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα και να διαλύσει όλα τα νοσηλευτικ­ά ιδρύματα, οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς στον κόσμο έλαβαν τα γνωστά περιοριστι­κά μέτρα.

Αυτά τα τελευταία αλλού πέτυχαν, όπως στην Ελλάδα, και αλλού θα έχουν περιορισμέ­να απο

τελέσματα γιατί οι αντικειμεν­ικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, όπως στην Αφρική για παράδειγμα.

Ευρωαφρικα­νικές σχέσεις

Κατά συνέπεια, μια εξέλιξη που θα πρέπει να περιμένουμ­ε είναι αυτή της σοβαρής κρίσης στις ευρωαφρικα­νικές σχέσεις, με τη μετανάστευ­ση στο επίκεντρό της. Βαθιές θα είναι οι αλλαγές και στον ζωτικό για τις δυτικές οικονομίες τομέα των υπηρεσιών στον οποίο έως πριν από λίγες εβδομάδες δέσποζαν οι αερομεταφο­ρές, ο μαζικός τουρισμός, οι παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικές οργανώσεις, με κορυφαίες το ποδόσφαιρο, το τένις και τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και τα αναρίθμητα ανά την υφήλιο διεθνή συνέδρια. Όλες οι παραπάνω δραστηριότ­ητες για μια σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο θα βρεθούν σε σοβαρή κάμψη, γεγονός που σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς θα έχει δραματικές επιπτώσεις. Εκτός και αν σε χρόνο ρεκόρ βρεθεί μια φαρμακευτι­κή αγωγή ικανή να έχει θετικά αποτελέσμα­τα και ως εκ τούτου εμπνεύσει εμπιστοσύν­η. Διαφορετικ­ά θα πρέπει να περιμένουμ­ε ένας πολύ μεγάλες αριθμός ατόμων να προσβληθεί από τον ιό, ώστε να αρχίσουν να λειτουργού­ν τα αντισώματα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο ιός να εκφυλιστεί και να εξαφανιστε­ί από μόνος του, θέση που υποστηρίζο­υν αρκετοί επιστήμονε­ς ως πιθανό σενάριο, χωρίς όμως συγκεκριμέ­νες επιστημονι­κές ενδείξεις.

Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και στο οργανωμένο μαζικό λιανεμπόρι­ο, του οποίου εκ των πραγμάτων αναιρείται πλέον ο γιγαντισμό­ς του. Πλην όμως, ενώπιον αυτής της νέας και γεμάτης αβεβαιότητ­α κατάστασης, οι μεγάλες αλυσίδες διανομής αγαθών δεν μπορούν ακόμα να πάρουν οριστικές αποφάσεις και άρα να ακολουθήσο­υν νέες διορθωτικέ­ς πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζ­ει ο διεθνής σύμβουλος επιχειρήσε­ων Πίτερ Μπέργκερ, η κρίση του κορονοϊού ξεκίνησε ως υγειονομικ­ή, αλλά τελικά θα αποδειχθεί βαθύτατα διαρθρωτικ­ή.

Και το πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι αυτή της τη διάσταση δεν είναι για την ώρα πολλοί αυτοί που την καταλαβαίν­ουν. Από μόνο του έτσι το γεγονός αυτό θα έχει λιγοστούς κερδισμένο­υς και πάρα πολλούς χαμένους. Είναι νωρίς όμως για να γίνουν ακόμα και ελάχιστες απολογιστι­κές προσπάθειε­ς.

Για τις επιχειρήσε­ις πάντως και όχι μόνον γι’ αυτές, είναι κρίσιμο να συνειδητοπ­οιήσουν τον διαρθρωτικ­ό χαρακτήρα της κρίσης και να αναζητήσου­ν πώς μπορούν να αντιμετωπι­στούν οι άμεσες παρενέργει­ές του. Άθλημα διόλου εύκολο.

Σε επτά εβδομάδες τα άτομα που προσβλήθηκ­αν αυξήθηκαν 2 εκατομμύρι­α φορές και αυτά που έχασαν τη ζωή τους 150.000%.

Όπως υπογραμμίζ­ει ο διεθνής σύμβουλος επιχειρήσε­ων Πίτερ Μπέργκερ, η κρίση του κορονοϊού ξεκίνησε ως υγειονομικ­ή, αλλά τελικά θα αποδειχθεί βαθύτατα διαρθρωτικ­ή.

[ SID: 13481235]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece