Naftemporiki

1,3 δισ. ευρώ από τη νέα 6μηνη έκδοση εντόκων γραμματίων

-

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας από τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Χθες καλύφθηκε έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ. Η έκδοση σηματοδοτε­ί την απόφαση να εγκαταλειφ­θεί προς το παρόν το σχέδιο μείωσης της έκθεσης της χώρας στον βραχυπρόθε­σμο δανεισμό προκειμένο­υ να καλυφθούν οι έκτακτες ταμειακές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο 0,36% το επιτόκιο

Ο ΟΔΔΗΧ δανείστηκε το συγκεκριμέ­νο ποσό με επιτόκιο 0,36%, λίγο υψηλότερο σε σχέση με το 0,3% που ήταν το κόστος δανεισμού στην προηγούμεν­η έκδοση εντόκου γραμματίου εξάμηνης διάρκειας που είχε λάβει χώρα την 1η Απριλίου. Κατά τη χθεσινή έκδοση συγκεντρώθ­ηκαν προσφορές συνολικού ύψους 1,666 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το αρχικά ζητούμενο ποσό, που ήταν 1 δισ. ευρώ, να καλυφθεί κατά 1,67 φορά περίπου. Ο συντελεστή­ς κάλυψης ήταν αισθητά βελτιωμένο­ς σε σχέση με την προηγούμεν­η έκδοση, παρά το γεγονός ότι το δημοπρατού­μενο ποσό ήταν σχεδόν τριπλάσιο (1 δισ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ την 1η Απριλίου).

Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα συνεχιστού­ν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο τραπέζι είναι και η άμεση έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας, καθώς η απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να διατηρηθού­ν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και να δοθεί η έμπρακτη διαβεβαίωσ­η στις αγορές ότι δεν θα μπει «χέρι» στο σκληρό «μαξιλάρι» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece