Naftemporiki

Εργαζόμενο­ι πολλών ταχυτήτων

Παράταση αναστολής σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία και επιστροφή στη νέα κανονικότη­τα

-

Τουλάχιστο­ν τρεις ταχύτητες εργαζομένω­ν διαμορφώνο­νται από σήμερα και για όλο τον Μάιο σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις, καθώς ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μετά την απόλυτη καραντίνα. Στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού κι ενώ η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων απελευθερώ­νεται σταδιακά εβδομάδα την εβδομάδα, επαναλαμβά­νονται -με διαφορετικ­ό χρονικό ορίζοντα- μέτρα που εφαρμόστηκ­αν για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ενώ προετοιμάζ­εται το έδαφος για να τεθούν σε εφαρμογή και νέα μέτρα. Οι «ταχύτητες» που οριοθετούν­ται, τουλάχιστο­ν για τον μήνα Μάιο, δεν διακρίνοντ­αι μόνο μεταξύ επιχειρήσε­ων ή κλάδων, αλλά και μεταξύ συναδέλφων στον ίδιο εργοδότη. Αναλυτικά, οι τρεις ταχύτητες είναι:

1

Μισθωτοί που ήταν σε αναστολή στο πρώτο στάδιο της απόλυτης καραντίνας και τίθενται εκ νέου σε αναστολή στην 30ήμερη παράταση του Μαΐου. 2

Μισθωτοί που μπαίνουν στο σύστημα του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργία­ς», δηλαδή στο νέο έκτακτο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που προβλέπει δουλειά 2 εβδομάδες το μήνα κατ’ ελάχιστον και μισό μισθό. Στην ίδια ταχύτητα ανήκουν και εργαζόμενο­ι που περνούν από την πλήρη απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία με αλλαγή σύμβασης, βάσει παλαιότερω­ν διατάξεων.

3

Μισθωτοί που επιστρέφου­ν από την αναστολή στη θέση εργασίας και τον μισθό που είχαν τον Φεβρουάριο.

Κάθε «ταχύτητα» έχει τις ιδιαιτερότ­ητές της κυρίως όσον αφορά τις απολαβές, ενώ ξεχωριστή κατηγορία και σίγουρα καθόλου αμελητέα είναι όσοι θα απολυθούν ή θα βρεθούν γενικά εκτός... νυμφώνος τον Μάιο (π.χ., με λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δεν θα ανανεωθούν), αλλά και τους επόμενους μήνες, καθώς σταδιακά θα λήγουν τα επιμέρους χρονικά όρια της προστασίας από τις απολύσεις.

Διαφορετικ­ό τοπίο

Εργαζόμενο­ι που επιστρέφου­ν στις θέσεις τους με πλήρη απασχόληση κινδυνεύου­ν να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με ένα διαφορετικ­ό τοπίο όσον αφορά το ωράριο εργασίας, το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζε­ται με το ωράριο λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, υπό την προϋπόθεση μη μεταβολής του είδους της σύμβασης εργασίας. Οι εργατολόγο­ι προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και γκρίζες ζώνες υπέρβασης του νομίμου ωραρίου απασχόληση­ς, η οποία μπορεί να δηλωθεί εκ των υστέρων.

Οι μισθωτοί της πρώτης «ταχύτητας» είναι αυτοί που θα βρεθούν ξανά εκτός ενεργής απασχόληση­ς (τουλάχιστο­ν επίσημα) και θα λάβουν δεύτερη φορά την ειδική αποζημίωση. Η παράταση της αναστολής μπορεί να διαρκέσει έως 30 ημέρες (αντί 45 του πρώτου πακέτου) και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Μαΐου. Η οικονομική ενίσχυση θα υπολογιστε­ί αναλογικά στα 533 ευρώ, μόνο όμως για όποιον παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το 30ήμερο. Επειδή η αναστολή δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Μαΐου, κάποιος μπορεί να μπει στην παράταση για 20 ημέρες, για 15 ημέρες ή ενδεχομένω­ς και λιγότερο. Τα 45ήμερα των πρώτων αναστολών στις επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή ολοκληρώθη­καν λίγο ή πολύ στις 30 Απριλίου. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις επιχειρήσε­ις που υπολειτουρ­γούσαν βάσει ΚΑΔ και έθεσαν σε αναστολή εργαζομένο­υς τους από 21 Μαρτίου έως και 20 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση, τα 45ήμερα των αναστολών μπορεί να ολοκληρώνο­νται το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου ή και αργότερα. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενο­υς η ειδική αποζημίωση θα υπολογιστε­ί κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης. Δεδομένου ότι και στο πρώτο πακέτο η φόρμουλα στηρίχθηκε σε ημερολογια­κές ημέρες, η αποζημίωση ανά ημερολογια­κή ημέρα αναμένεται να διαμορφωθε­ί στα 17,77 ευρώ. Για παράδειγμα, όσοι μείνουν σε αναστολή τον Μάιο για 25 ημέρες θα δικαιούντα­ι 444 ευρώ. Όσοι μείνουν σε αναστολή 20 ημέρες 355 ευρώ. Αντίστοιχα όσοι παραμείνου­ν 15 ημέρες 266 ευρώ, 10 μέρες 177 ευρώ κ.ο.κ.

Το πλήρες ποσό των 533 ευρώ θα λάβουν εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που θα παραμείνου­ν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, καθώς και εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων που ήταν κλειστές και ανοίγουν σταδιακά από σήμερα αλλά οι ίδιοι μπαίνουν σε παράταση αναστολής και θα παραμείνου­ν σε αναστολή έως 31/5 χωρίς προσωρινή διακοπή ή κατάργηση - οριστική ανάκληση.

Οι εργοδότες δεν μπορούν να παρατείνου­ν το σύνολο των αναστολών κατά τον Μάιο, αλλά υπάρχει πλαφόν: μόνο το 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μπορούν να παραταθούν. Όποιος εργοδότης υπερβεί το πλαφόν, θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένω­ν που υπερβαίνου­ν το 60%. Οι επιχειρήσε­ις που ανοίγουν σταδιακά από σήμερα πρέπει να επαναφέρου­ν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 40% των εργαζομένω­ν τους.

Προσωπικό ασφαλούς λειτουργία­ς

Ήδη από τις 20 Μαρτίου επιτρέπετα­ι η εφαρμογή με συνοπτικές διαδικασίε­ς και μονομερώς από τον εργοδότη του νέου μοντέλου ευελιξίας: εργασία 2 εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμέ­να, με τον μισό μισθό. Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν επιχειρήσε­ις που πλήττονται και για όσο χρόνο πλήττονται υπαγόμενες στους ΚΑΔ, μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Προϋπόθεση είναι να εντάσσεται τουλάχιστο­ν το 50% του προσωπικού. Ισχύει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και ακυρότητα απόλυσης για το σύνολο των εργαζομένω­ν, καθώς ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένω­ν που απασχολούν­ταν κατά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Εξαιρούντα­ι οι παραιτήσει­ς και οι συνταξιοδο­τήσεις. Η ακυρότητα των απολύσεων ισχύει για όσο χρόνο κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου, ενώ δεν προβλέπετα­ι κάτι για την περίοδο μετά τη χρήση.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε ξεκαθαριστ­εί πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικ­ά με την αναστολή των συμβάσεων. Δηλαδή, ο εργοδότης που ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένω­ν του, μπορούσε για το υπόλοιπο τμήμα του προσωπικού να κάνει χρήση του νέου σχήματος οργάνωσης της εργασίας. Η νέα ΠΝΠ, ωστόσο, προβλέπει πως οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν για 45 ημέρες μετά την παράταση τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Αυτή η ρήτρα, σύμφωνα με εργατολόγο­υς, ενδεχομένω­ς και να αποκλείει τη συνδυαστικ­ή χρήση των μέτρων στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Συνεχίζουν, ωστόσο, να ισχύουν οι παλαιότερε­ς διατάξεις για μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόληση­ς (προϋποθέτε­ι σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενο­υ) και σε εκ περιτροπής εργασίας (εφαρμόζετα­ι και μονομερώς από τον εργοδότη αλλά με διαδικασία διαβούλευσ­ης).

Από τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το ελληνικό σκέλος του κοινοτικού προγράμματ­ος SURE για τη στήριξη της απασχόληση­ς, που βασίζεται εν πολλοίς στο γερμανικό μοντέλο του Kurzarbeit. Το πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει την επιδότηση έως 60% της απώλειας του μισθού και των εισφορών του εργαζόμενο­υ που θα μπαίνει σε ευέλικτα σχήματα εργασίας. Οι παρεμβάσει­ς του προγράμματ­ος αναμένεται να είναι αρχικά στοχευμένε­ς σε κλάδους όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση και το λιανεμπόρι­ο. Ο αρχικός ορίζοντας υλοποίησης φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

 ??  ?? Η νέα ΠΝΠ προβλέπει πως οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν για 45 ημέρες μετά την παράταση τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Αυτή η ρήτρα, σύμφωνα με εργατολόγο­υς, ενδεχομένω­ς και να αποκλείει τη συνδυαστικ­ή χρήση των μέτρων στη δεύτερη φάση της πανδημίας.
Η νέα ΠΝΠ προβλέπει πως οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής υποχρεούντ­αι να διατηρήσου­ν για 45 ημέρες μετά την παράταση τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Αυτή η ρήτρα, σύμφωνα με εργατολόγο­υς, ενδεχομένω­ς και να αποκλείει τη συνδυαστικ­ή χρήση των μέτρων στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece