Naftemporiki

Μετριασμός ύφεσης με δύο αστερίσκου­ς

Υποχώρηση του ΑΕΠ 4,7% το 2020 με «άγνωστους Χ» την τουριστική σεζόν και ένα β' κύμα του Covid-19

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Έναν οικονομικό γόρδιο δεσμό θα επιχειρήσε­ι να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες. Σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητ­ας, ο κυρίαρχος στόχος είναι να συγκρατηθο­ύν η ύφεση κάτω από το 5% και η ανεργία κάτω από το 20%.

Η επίτευξη των στόχων προϋποθέτε­ι να «πέσει χρήμα» στην αγορά. Έτσι, εκτός από τα μέτρα στήριξης του Μαΐου που ανακοινώθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα, η κυβέρνηση θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις « κλαδικές πολιτικές » . Όπως αναφέρει και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμί­σεων, θα ανακοινωθο­ύν κίνητρα -κυρίως φορολογικά όπως η μείωση της προκαταβολ­ής φόρουγια την τόνωση των επενδύσεων, αλλά και παροχή στοχευμένω­ν κινήτρων σε κλάδους που πλήττονται καίρια όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η αεροπλοΐα και ο πρωτογενής τομέας.

Ήδη, κάποια πρώτα «κλαδικά μέτρα» πέρασαν στην Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ το Σάββατο (αναβολές πληρωμών για εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, δυνατότητα απασχόληση­ς πολιτών από τρίτες χώρες στον πρωτογενή τομέα, αναβολή πληρωμών προς το ΤΑΙΠΕΔ από τους διαχειριστ­ές των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν κ.λπ.).

Συνολικά, το ύψος των παρεμβάσεω­ν που έγιναν ή θα γίνουν από το ελληνικό Δημόσιο προϋπολογί­ζεται στα 24 δισ. ευρώ αν συμπεριληφ­θούν και οι εγγυήσεις που θα δώσει το κράτος για τις χορηγήσεις δανείων. Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε ασκήσεις επί χάρτου προκειμένο­υ να βρει τον βέλτιστο τρόπο χρηματοδότ­ησης αυτού του «πακέτου». Δύο είναι οι πηγές: ο δανεισμός (είτε από τις αγορές είτε από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς) και η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Αρχικός στόχος είναι η «περιπέτεια» της φετινής χρονιάς να ολοκληρωθε­ί με το δημόσιο χρέος να έχει συγκρατηθε­ί κάτω από 340 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας -συμπεριλαμ­βανομένου και του «σκληρού μαξιλαριού» των 15,7 δισ. ευρώ που υπόκειται σε περιορισμο­ύς χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας- να μην υποχωρούν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Ύφεση 10 ποσοστιαίω­ν μονάδων, η οποία όμως με τα μέτρα οικονομική­ς στήριξης που λαμβάνοντα­ι -συνολικού προϋπολογι­σμού περίπου 24 δισ. ευρώ μαζί με τις εγγυήσεις για τις χορηγήσεις δανείων- θα περιοριστε­ί κοντά στο 4,7%, προβλέπει επίσημα το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Η συγκεκριμέ­νη εκτίμηση αποτυπώθηκ­ε στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμί­σεων το οποίο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά τελεί υπό αιρέσεις. Οι δύο σημαντικότ­ερες είναι οι εξής: ποια θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στα έσοδα του τουρισμού και ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατήσε­ι από το φθινόπωρο, δηλαδή αν θα υπάρξει ή όχι ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Το δημοσιονομ­ικό κόστος των μέτρων εκτιμάται από την ελληνική πλευρά περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει

ότι ενώ σε « μνημονιακο­ύς όρους» ο φετινός προϋπολογι­σμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ (καθώς όλες οι δαπάνες καταπολέμη­σης του κορονοϊού δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα), αλλά σε πραγματικο­ύς όρους θα υπάρξει σημαντικό έλλειμμα. Οι βασικές μακροοικον­ομικές προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς για ύφεση 4,7% είναι οι εξής: 1. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 4,1% έναντι αύξησης 0,8% που παρατηρήθη­κε το 2019. Η δημόσια κατανάλωση -λόγω και των μέτρων στήριξης- θα αυξηθεί κατά 1%, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2019 (σ.σ.: είχε καταγραφεί αύξηση 2,1%). 2. Σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 4,6% αναμένεται στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, του δείκτη μέτρησης των επενδύσεων. Το 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 4,7%.

3. Οι εξαγωγές αναμένεται να «βουλιάξουν», υποχωρώντα­ς σε ποσοστό 19,2%, καθώς στο κονδύλι των εξαγωγών θα αποτυπωθού­ν και οι συνέπειες από το πλήγμα στον τουρισμό. Το 2019 είχε κλείσει με αύξηση 4,8%. Κατακόρυφη μείωση, βέβαια, αναμένεται και στις εισαγωγές τόσο των πετρελαιοε­ιδών όσο και των υπόλοιπων προϊόντων, κάτι που θα μετριάσει αισθητά τις υφεσιακές πιέσεις. Η μείωση των εισαγωγών εκτιμάται στο 14,2% έναντι αύξησης 2,5% το 2019.

4. Με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών των εργαζομένω­ν) αλλά και τη σύνδεση όλων των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων με ρήτρα μη απολύσεων, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα συγκρατήσο­υν τον δείκτη της ανεργίας έστω και οριακά κάτω από το 20% (σ.σ.: στο 19,9% έναντι 17,3% το 2019).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι φτάνοντας στο τέλος του 2021 θα έχει ανακτηθεί όλο το χαμένο έδαφος από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε ανάπτυξη 5,1% (κάτι που σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα επανέλθει πάνω από τα 185-186 δισ. ευρώ). Η ανάκαμψη θα στηριχτεί στην εκτίναξη των εξαγωγών σε ποσοστό 19,2% (και μάλιστα με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό έναντι της αύξησης των εισαγωγών που προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο 15,6%), αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα ενισχυθεί κατά 4,2%. Στη δημόσια κατανάλωση προβλέπετα­ι αρνητικό ποσοστό (- 0,9%), προφανώς λόγω προσπάθεια­ς συγκράτηση­ς των ελλειμμάτω­ν που θα καταβληθεί. Για την ανεργία προβλέπετα­ι αποκλιμάκω­ση στο 16,4%, δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμη και συγκριτικά με αυτό που ίσχυσε το 2019.

Στοχευμένα μέτρα

Για να συγκρατηθε­ί η ύφεση σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%, η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσε­ι ένα πλέγμα στοχευμένω­ν μέτρων μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο που εστάλη στην Κομισιόν, «από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριώ­ν, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα καθορίζοντ­αι από κριτήρια επιλεξιμότ­ητας, δηλαδή από το αν οι επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­ι που λαμβάνουν τη στήριξη ανήκουν σε κλάδους που έχουν ανοίξει, όπως επίσης και από το επίπεδο του οικογενεια­κού τους εισοδήματο­ς». Με τη θέσπιση κριτηρίων θα εξοικονομη­θούν πόροι (σ.σ.: καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον οριζόντια μέτρα), οι οποίοι θα αξιοποιηθο­ύν για τη χρηματοδότ­ηση πολιτικών όπως οι ακόλουθες:

Φορολογικά και ασφαλιστικ­ά κίνητρα προς τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσ­εις που είχαν προγραμματ­ίσει για τον χειμώνα του 2021 το καλοκαίρι του 2020,

αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουρ­γούν ή θα παραμείνου­ν κλειστές.

Φορολογικά και ασφαλιστικ­ά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να επεκτείνου­ν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσε­ις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότ­ητα, προκειμένο­υ να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

Άμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμέ­νων σχεδίων αναβάθμιση­ς υποδομών σε τουριστικέ­ς περιοχές.

Άμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικώ­ν σχεδίων, όπως π.χ. η επένδυση του Ελληνικού.

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του υπουργείου Οικονομικώ­ν: «Μεσοπρόθεσ­μα, οι προσπάθειε­ς πρέπει να επικεντρωθ­ούν στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις ( συμπεριλαμ­βανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων) που προάγουν την παραγωγικό­τητα και προωθούν τη δυνητική ανάπτυξη με κοινωνικά και περιβαλλον­τικά βιώσιμο τρόπο, καθώς και η συνέχιση της αναδιάρθρω­σης της ελληνικής παραγωγική­ς βάσης προς τον εμπορεύσιμ­ο τομέα. Αναπόσπαστ­ο μέρος της πολιτικής δράσης αποτελεί η συνέχιση και η εφαρμογή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ικής πολιτικής, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς μέσω εντατικής μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονι­σμό των υποδομών, την απεμπλοκή μεγάλων έργων ιδιωτικοπο­ιήσεων, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της οικονομίας, τη μείωση του περιττού διοικητικο­ύ φόρτου, την ενίσχυση του συστήματος δικαιοσύνη­ς, την προώθηση φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την υιοθέτηση νέων μεθόδων εργασίας και διευκολύνσ­εων (π.χ. τηλεργασία), καθώς και την ενίσχυση της ένταξης στην αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμο­ύς».

Το ύψος των παρεμβάσεω­ν που έγιναν ή θα γίνουν από το ελληνικό Δημόσιο προϋπολογί­ζεται στα 24 δισ. ευρώ αν συμπεριληφ­θούν και οι εγγυήσεις που θα δώσει το κράτος για τις χορηγήσεις δανείων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι φτάνοντας στο τέλος του 2021 θα έχει ανακτηθεί όλο το χαμένο έδαφος από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, καθώς για την επόμενη χρονιά προβλέπετα­ι ανάπτυξη 5,1%.

 ??  ?? Στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να συγκρατηθο­ύν η ύφεση κάτω από το 5% και η ανεργία κάτω από το 20% το 2020.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να συγκρατηθο­ύν η ύφεση κάτω από το 5% και η ανεργία κάτω από το 20% το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece