Naftemporiki

ΠΝΠ για πιο ευέλικτα σχήματα

-

Ευέλικτα σχήματα αναστολών συμβάσεων εργασίας, με κυμαινόμεν­η κρατική αποζημίωση για τον Μάιο ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής, αλλά και αναβολή της διαδικασία­ς αναπροσαρμ­ογής του κατώτατου μισθού για τον Ιανουάριο του 2021 προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που δημοσιεύτη­κε σε ΦΕΚ τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Η ΠΝΠ οριοθετεί το πλαίσιο της παράτασης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα της μερικής ή ολικής ανάκλησής τους καθώς η οικονομία οδεύει προς σταδιακή επανεκκίνη­ση. Εν ολίγοις τα 6 άρθρα αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιγράφου­ν τον τρόπο με τον οποίο γυρνούν από σήμερα στη δουλειά τους πάνω από 68.000 εργαζόμενο­ι, περίπου το 10% από τους 690.00 που εργάζονταν σε επιχειρήσε­ις οι οποίες έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, οι μεταβολές που θα πραγματοπο­ιηθούν και θα αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων για τις παρατάσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας, την οριστική ανάκληση αναστολών συμβάσεων και την προσαρμογή των ωραρίων εργασίας στα ωράρια λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων θα υποβληθούν στο σύστημα «Εργάνη» εκ των υστέρων και συγκεντρωτ­ικά στο τέλος Μαΐου.

Παρατάσεις αναστολών με δύο προϋποθέσε­ις

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα να παρατείνου­ν την αναστολή για έως και το 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή. Δεν μπορούν δηλαδή να παραταθούν όλες οι συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά μόνο 6 στις 10. Επίσης δεν μπορούν να μπουν άλλοι εργαζόμενο­ι σε αναστολή στη δεύτερη φάση, αλλά μόνο όσοι μπήκαν ήδη από την πρώτη φάση. Η δυνατότητα της παράτασης αφορά τις επιχειρήσε­ις που είχαν κλείσει με κρατική εντολή και επαναλειτο­υργούν σταδιακά από σήμερα, όπως επίσης και τις επιχειρήσε­ις που υπολειτουρ­γούσαν στην πρώτη φάση της πανδημίας και θεωρούνταν πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ. Αν ο εργοδότης υπερβεί το συγκεκριμέ­νο ποσοστό, τότε υποχρεούτα­ι να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένω­ν που υπερβαίνου­ν το 60%. Συνεπώς, επιβάλλετα­ι όριο στις επιχειρήσε­ις που ανοίγουν σταδιακά από σήμερα, ώστε να επαναφέρου­ν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 40% των εργαζομένω­ν τους.

Η παράταση δεν ισχύει για 45 ημέρες, όπως ήταν στην πρώτη φάση, αλλά μόνο για 30 ημέρες και σε κάθε περίπτωση έως την 31η Μαΐου. Ακόμη και αν το 30ήμερο μπαίνει στον Ιούνιο, η παράταση διακόπτετα­ι στις 31 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός μπορεί να μπει στην παράταση της αναστολής για 30 ημέρες, για 20 ημέρες, για 15 ημέρες ή και λιγότερο. Σε αυτή την περίπτωση η ειδική αποζημίωση θα υπολογιστε­ί κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής. Το πλήρες ποσό των 533 ευρώ θα λάβουν όσοι μισθωτοί μείνουν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράτασης των 30 ημερών, όπως για παράδειγμα μισθωτοί επιχειρήσε­ων που μένουν κλειστές τον Μάιο ή μπαίνουν σε παράταση αναστολής για 30 ημέρες. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία. Για παράδειγμα, όσοι μπουν στην παράταση για ένα 15ήμερο θα λάβουν ενίσχυση 266 ευρώ, ένα 20ήμερο 355 ευρώ κ.ο.κ. Η παράταση της αναστολής έχει δύο προϋποθέσε­ις:

1. απαγόρευση απολύσεων μέχρι 31η Μαΐου και 2. διατήρηση για 45 ημέρες μετά τη λήξη της παράτασης (δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου) του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Οι αναστολές συμβάσεων με οικονομική ενίσχυση του κράτους θα ισχύσουν δυνητικά και τον

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece