Naftemporiki

Επτά μέτρα στη β' φάση οικονομική­ς ενίσχυσης

-

Στην εξειδίκευσ­η και υλοποίηση των μέτρων οικονομική­ς ενίσχυσης της 2ης φάσης η οποία θα καλύπτει χρονικά και όλο τον Μάιο -χωρίς να αποκλείοντ­αι και περαιτέρω χρονικές παρατάσεις ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η άρση των περιοριστι­κών μέτρων- προχωρά από σήμερα το οικονομικό επιτελείο. Το «πακέτο» του Μαΐου θα περιλαμβάν­ει επτά επιμέρους μέτρα: διατήρηση αναστολής συμβάσεων εργασίας με καταβολή αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, κούρεμα ενοικίων 40% και τον Μάιο, αναστολή καταβολής ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν και πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένω­ν που θα απασχοληθο­ύν με μειωμένο ωράριο εργασίας. Επίσης, θα παρουσιαστ­εί το πρόγραμμα οικονομική­ς ενίσχυσης των δανειοληπτ­ών αλλά και οι προϋποθέσε­ις για τον δεύτερο γύρο δανειοδότη­σης επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών μέσω της «επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής».

Οι διαφορές από την α’ φάση

Οι βασικές διαφορές της β’ φάσης από την πρώτη είναι οι εξής:

1. Δεν θα υπάρχει ενιαία οικονομική αποζημίωση των εργαζομένω­ν που θα παραμείνου­ν σε καθεστώς αναστολής. Το ποσό θα υπολογίζετ­αι ανάλογα με το πόσες ημέρες παραμένει κάποιος σε αναστολής. 2. Ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής δεν θα έχει «ελάχιστα ποσά δανεισμού», καθώς το ΥΠΟΙΚ θέλει τα χρήματα να φτάσουν κυρίως στις επιχειρήσε­ις και στους επαγγελματ­ίες που αποδεδειγμ­ένα (στοιχεία του ΦΠΑ) θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις και για τα τελικά κριτήρια του β’ γύρου της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής και για τις προϋποθέσε­ις ενίσχυσης των δανειοληπτ­ών -αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσ­εις με τους θεσμούς- αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα έχουν απώλεια εισοδήματο­ς και τον Μάιο. Αναλυτικά, τα μέτρα στο δεύτερο πακέτο οικονομική­ς στήριξης είναι: 1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενο­υς παραμείνου­ν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συ

νάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζε­ται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2. Οι αναστολές βεβαιωμένω­ν οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία εξακολουθο­ύν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων.

3. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρηση­ς, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένω­ν της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων. Για τις επιχειρήσε­ις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμέ­νο μέτρο δεν θα επαναληφθε­ί για τους επόμενους μήνες.

4. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξη­ς της απασχόληση­ς με τη μορφή οικονομική­ς ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτω­ν των εργαζομένω­ν. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθε­ί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Οι λεπτομέρει­ες του προγράμματ­ος αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της Παρασκευής. 5. Δρομολογεί­ται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, όπου μπορούν να συμμετάσχο­υν όλες οι επιχειρήσε­ις.

6. Υλοποιούντ­αι εντός του Μαΐου στοχευμένε­ς κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενού­ς τομέα.

7. Παρατείνετ­αι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηρισ­τικά του υφιστάμενο­υ νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. Μετά, θα ενεργοποιη­θεί το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων με υψηλά ποσοστά τα οποία θα ξεπερνούν ακόμη και το 70%-80%. Τα ποσοστά αυτά θα μειώνονται με την πάροδο των μηνών, ενώ για την επιλογή των δικαιούχων θα υπάρχουν συγκεκριμέ­να κριτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece