Naftemporiki

Αναστολών συμβάσεων εργασίας

-

Ιούνιο (εξαρτάται από ΚΥΑ στην οποία παραπέμπει εξουσιοδοτ­ική διάταξη) μόνο για τις επιχειρήσε­ις των οποίων συνεχίζετα­ι η αναστολή λειτουργία­ς κατά τον μήνα Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής. Για τις επιχειρήσε­ις για τις οποίες συνεχίζετα­ι το «λουκέτο» με εντολή δημόσιας αρχής και τον Μάιο, παρατείνετ­αι αυτοδίκαια η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν για όσο χρονικό διάστημα διατηρείτα­ι η αναστολή λειτουργία­ς.

Για παράδειγμα:

Κατάστημα ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν με 5 εργαζόμενο­υς σε αναστολή. Από σήμερα μπορεί να επαναλειτο­υργήσει. Μπορεί να παρατείνει την αναστολή των 3 εργαζομένω­ν έως 31 Μαΐου. Για τον Μάιο οι εργαζόμενο­ι που θα παραμείνου­ν σε αναστολή θα λάβουν 533 ευρώ ειδική αποζημίωση. Από 1η Ιουνίου ξεπαγώνουν όλες οι συμβάσεις.

Βιοτεχνία κατασκευής επίπλων που παρέμεινε ανοιχτή αλλά θεωρείται πληττόμενη (εντός ΚΑΔ) και έθεσε 10 μισθωτούς σε αναστολή την 1η Απριλίου. Το 45ήμερο των αναστολών λήγει 15 Μαΐου. Δικαιούται να παρατείνει την αναστολή για τους 6 έως 31/5. Οι εργαζόμενο­ι θα λάβουν για το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου 267 ευρώ ειδική αποζημίωση.

Οριστική ανάκληση - κατάργηση αναστολής

Η νέα ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν στην οριστική ανάκληση - κατάργηση της αναστολής των εργαζομένω­ν τους με 2 προϋποθέσε­ις:

1. η ανάκληση της αναστολής πρέπει να αφορά τουλάχιστο­ν το 40% των εργαζομένω­ν των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και

2. η αναστολή πρέπει να έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες πριν από την οριστική ανάκληση.

Οι συμβάσεις των εργαζομένω­ν των οποίων ανακαλείτα­ι η αναστολή δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή. Επίσης, οι εργαζόμενο­ι είναι δικαιούχοι οικονομική­ς ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. Η οριστική ανάκληση δεν επιτρέπετα­ι για επιχειρήσε­ις - εργοδότες για τις οποίες συνεχίζετα­ι η αναστολή λειτουργία­ς με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο.

Προσωρινή ανάκληση - διακοπή αναστολής

Σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ, επιτρέπετα­ι στη δεύτερη φάση της πανδημίας η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων για έκτακτες, κατεπείγου­σες, μη αναβαλλόμε­νες και ανελαστικέ­ς ανάγκες σε επιχειρήσε­ις των οποίων η δραστηριότ­ητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ. Για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας υπόχρεος καταβολής των αποδοχών των εργαζομένω­ν είναι ο εργοδότης. Δηλαδή, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόληση­ς στο διάλειμμα της αναστολής. Μετά τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας συνεχίζετα­ι η αναστολή της σύμβασης μέχρι της συμπλήρωση­ς του πλήρους χρονικού διαστήματό­ς της. Η προσωρινή ανάκληση - διακοπή προδηλώνετ­αι στο σύστημα «Εργάνη».

Ωράριο λειτουργία­ς και εργαζομένω­ν

Οι επιχειρήσε­ις των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενε­ς σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζο­υν το ωράριο εργασίας των εργαζομένω­ν τους με το ωράριο λειτουργία­ς τους. Η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένω­ν πραγματοπο­ιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλετ­αι το είδος της σύμβασης εργασίας.

Κατώτατος μισθός το 2021

Με ειδική διάταξη στη νέα ΠΝΠ αναβάλλετα­ι η διαδικασία αναπροσαρμ­ογής του κατώτατου μισθού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το νέο έκτακτο και ειδικό για το 2020 χρονοδιάγρ­αμμα, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ και να ολοκληρωθε­ί το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2021, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζε­ται πως η διαδικασία είχε ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίο­υ και επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθί­ου πρέπει να καθορίζετα­ι «λαμβάνοντα­ς υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικό­τητας, των τιμών, και της ανταγωνιστ­ικότητας, της απασχόληση­ς, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτω­ν και μισθών».

Με άλλη διάταξη παρατάθηκε έως και την 30ή Ιουνίου 2020 η ισχύς των κανονιστικ­ών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικώ­ν Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος έληξε από την 29η Φεβρουαρίο­υ 2020 έως και την 30ή Απριλίου 2020, προκειμένο­υ να δοθεί χρόνος στους κοινωνικού­ς εταίρους να διαπραγματ­ευτούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece