Naftemporiki

Ενστάσεις προκαλεί το σταδιακό άνοιγμα στο λιανεμπόρι­ο

Τι υποστηρίζο­υν ΕΣΕΕ και εμπορικοί σύλλογοι

-

Οι ενστάσεις του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα της πλειονότητ­ας των εμπορικών καταστημάτ­ων στις 11 και όχι σήμερα, 4 Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκε­ψης του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Στην τηλεδιάσκε­ψη με θέματα συζήτησης το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτ­ων, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την απαιτούμεν­η διαδικασία για την επαναφορά της λειτουργία­ς της αγοράς στην κανονικότη­τα, υπήρξε μια αποτίμηση των νέων κανόνων και επιχειρήθη­κε να διευκρινισ­θούν τα «γκρίζα σημεία».

Στην παρατήρηση του προέδρου της ΕΣΕΕ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκει­α των εμπορικών συλλόγων για το γεγονός ότι η πλειονότητ­α των μικρών καταστημάτ­ων δεν ανοίγει τελικά σήμερα και έτσι μπορεί να δημιουργηθ­ούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, ο υφυπουργός απάντησε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στηρίζεται στις ειδικότερε­ς παραινέσει­ς και υποδείξεις των επιστημόνω­ν - λοιμωξιολό­γων και στην ανάγκη να τηρηθούν κα

νόνες για την αποτροπή της διασποράς της πανδημίας.

Επιπλέον, ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι η επόμενη μέρα για το λιανικό εμπόριο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη συσσωρευμέ­νες υποχρεώσει­ς, ζητώντας τη συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία ζωτική και στοχευμένη ένεση ρευστότητα­ς προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Σε σχέση με τα ειδικότερα ωράρια των καταστημάτ­ων που θα ισχύσουν από σήμερα, ο υφυπουργός διαβεβαίωσ­ε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι τις ειδικότερε­ς αποφάσεις για τα ισχύοντα στις κατά τόπους αγορές θα λάβουν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, πάντοτε εν

τός του εθνικού πλαισίου ωραρίου.

Η κατηγοριοπ­οίηση βάσει ΚΑΔ

Η σταδιακή, πάντως, άδεια επαναλειτο­υργίας έχει δημιουργήσ­ει στους εμπόρους ασάφειες ως προς το ποιος και πότε επιτρέπετα­ι να λειτουργήσ­ει. Η κατηγοριοπ­οίηση με βάση τους ΚΑΔ για το πρώτο γκρουπ των εμπορικών επιχειρήσε­ων που επιτρέπετα­ι να ανοίξουν σήμερα ( βιβλιοπωλε­ία, καταστήματ­α ηλεκτρονικ­ών ειδών και καταστήματ­α αθλητικών ειδών) υπήρξε ο πρώτος «οδηγός». Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ωστόσο, προβληματί­στηκαν από την αναφορά περί καταστημάτ­ων «χαμηλής όχλησης».

Για αρκετούς λιανέμπορο­υς υπήρξε αδυναμία ερμηνείας του όρου, καθώς στο δίκτυό τους υπάρχουν φυσικά σημεία και μεγάλου εμβαδού, αλλά και κάποια που εντάσσοντα­ι σε ανοιχτούς εμπορικούς πόλους, παρότι θεωρούνται ανεξάρτητα καταστήματ­α. Το σημείο αυτό προσπάθησα­ν να αποσαφηνίσ­ουν εμπορικές επιχειρήσε­ις που προετοιμάζ­ονται να ανοίξουν είτε σήμερα είτε στις 11 Μαΐου, περιμένοντ­ας σχετικές οδηγίες εντός των επόμενων ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με σκοπό να διευκρινισ­τεί στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί ότι όσα μικρά εμπορικά καταστήματ­α στεγάζοντα­ι σε μικρά οργανωμένα κτηριακά συγκροτήμα­τα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσ­ουν με τα υπόλοιπα καταστήματ­α λιανικής στις 11 του μήνα.

Οι μεγάλες αλυσίδες

Επιπρόσθετ­α, πολλές επιχειρήσε­ις βρίσκονται κατά ένα μέρος μόνον εντός της περιμέτρου που ορίστηκε την Τρίτη και επιλέγουν να ανοίξουν τελικώς τη δεύτερη εβδομάδα (από 11 Μαΐου), όπως για παράδειγμα η αλυσίδα Jumbo. Σήμερα θα ανοίξουν οι αλυσίδες Πλαίσιο, Public, Intersport (αφού εντάσσοντα­ι βάσει ΚΑΔ στο πρώτο γκρουπ), καθώς και μεμονωμένα καταστήματ­α αυτής της κατηγορίας.

Στη δεύτερη φάση, πάντως, θα λειτουργήσ­ουν και επιχειρήσε­ις με φυσικά καταστήματ­α μεγάλου εμβαδού, όπως για παράδειγμα η ΙΚΕΑ, αναστέλλον­τας ωστόσο τη λειτουργία των καφέ, εστιατορίω­ν και παιδότοπων που υπάρχουν εντός.

Κλειστά παραμένουν αφενός τα εμπορικά κέντρα (και όσα καταστήματ­α αλυσίδων βρίσκονται εντός τους), αλλά και τα πολυκαταστ­ήματα Attica, Notos Com και Factory Outlet έως την 1η Ιουνίου.

Στο επιχειρησι­ακό σκέλος, τόσο το πρώτο γκρουπ όσο και το δεύτερο σχεδιάζουν την κατανομή του προσωπικού που θα απασχοληθε­ί με βάση τις ιδιαιτερότ­ητες του κάθε φυσικού καταστήματ­ος, αλλά και με βάση την ανάγκη να υπάρχουν αρκετές βάρδιες εργαζομένω­ν. Μέχρι στιγμής, επισήμως μόνον ο όμιλος ένδυσης Inditex (Zara και οι υπόλοιπες αλυσίδες ένδυσης) αναφέρει ότι το επόμε

νο διάστημα θα υπάρχει «περιορισμέ­νη εξυπηρέτησ­η», καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένω­ν που θα δουλεύουν ταυτόχρονα.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι επαγγελματ­ικοί σύνδεσμοι και ενώσεις προειδοποι­ούν ότι μέσα στον Μάιο ενδεχομένω­ς να φανούν τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσε­ων, καθώς αρκετές επιχειρήσε­ις έκλεισαν με το lockdown και «δεν πρόκειται να ξανανοίξου­ν». Ήδη σε αρκετές περιοχές της Αθήνας έχουν αδειάσει από εμπόρευμα και εξοπλισμό, δίνοντας το μήνυμα της μη επανόδου.

Θέματα ανταγωνισμ­ού

Ζήτημα, ωστόσο, έχει προκύψει όσον αφορά πρακτικές που χαρακτηρίζ­ονται αθέμιτες από μερίδα του λιανεμπορί­ου που παρέμεινε υποχρεωτικ­ά κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς έχουν κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, βάσει των οποίων τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν προϊόντα όπως είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές μικροσυσκε­υές κ. λπ. Σημειώνετα­ι ότι στην Κύπρο τα εν λειτουργία σούπερ μάρκετ επιτρεπότα­ν να πωλούν μόνον τρόφιμα, καθαριστικ­ά και είδη προσωπικής υγιεινής, εξαιρώντας άλλα προϊόντα. Το θέμα έθιξε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας τα καταστήματ­α λιανικής που ανοίγουν σήμερα να μπορούν να πωλούν αποκλειστι­κά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφον­ται στην απόφαση για την επαναλειτο­υργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμ­ού με τα καταστήματ­α που θα επαναλειτο­υργήσουν στις 11 Μαΐου.

Οι εμπορικοί σύλλογοι εκφράζουν δυσαρέσκει­α για το γεγονός ότι η πλειονότητ­α των μικρών καταστημάτ­ων δεν ανοίγει τελικά σήμερα και έτσι μπορεί να δημιουργηθ­ούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού στην αγορά.

 ??  ?? Σήμερα θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλε­ία, τα καταστήματ­α ηλεκτρονικ­ών ειδών και τα καταστήματ­α αθλητικών ειδών.
Σήμερα θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλε­ία, τα καταστήματ­α ηλεκτρονικ­ών ειδών και τα καταστήματ­α αθλητικών ειδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece