Naftemporiki

Η Κομισιόν ενέκρινε το νέο καθεστώς εγγυήσεων

Στα 2,25 δισ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός για την Ελλάδα - Επέκταση σε γεωργία και υδατοκαλλι­έργειες

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftemorik­i. gr

Την τροποποίησ­η του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων, το οποίο με διαθέσιμα 2,25 δισ. ευρώ, προερχόμεν­α από το κράτος και την Ε.Ε., θα χρηματοδοτ­εί επιχειρήσε­ις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες στις 3 Απριλίου με βάση το προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Με την τροποποίησ­η αυξά

νεται ο προϋπολογι­σμός του κατά 250 εκατ. ευρώ (2 δισ. ευρώ προέβλεπε η αρχική απόφαση), ενώ επεκτείνετ­αι η πρόσβαση σε αυτοαπασχο­λούμενους και επιχειρήσε­ις του τομέα της υδατοκαλλι­έργειας και της γεωργίας. Επιπλέον, εκτός από την έκδοση μερικών εγγυήσεων για επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης που προέβλεπε το αρχικό μέτρο, το νέο καθεστώς θα προσφέρει και τη δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης για τα δάνεια. Η επιδότηση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσ­εων από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς.

Το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσου­ν τον τρόπο χρήσης των διαρθρωτικ­ών ταμείων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσε­ις που προβλέποντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα:

1. Η διάρκεια του μέτρου είναι έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ το μέτρο καλύπτει δάνεια για κεφάλαια κίνησης με περιορισμέ­νη διάρκεια και μέγεθος.

2. Το μέτρο είναι ανάλογο με τον σκοπό του, δηλαδή την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού.

3. Τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνου­ν τα επίπεδα που προβλέποντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο για την πολιτική ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ το καθεστώς που θα συγχρηματο­δοτηθεί από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε. θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των αυτοαπασχο­λούμενων και των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλι­έργειας, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότ­ητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Εκτός από την έκδοση μερικών εγγυήσεων για επιλέξιμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, το νέο καθεστώς θα προσφέρει και τη δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης για τα δάνεια των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece