Naftemporiki

Αγώνας δρόμου στην Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης

Πιθανά μέσα στο πρώτο 20ήμερο Μαΐου η πρόταση της Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat (30 Απριλίου) για το μέγεθος της ύφεσης στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνση­ς της λήψης των αποφάσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Την επισήμανση αυτή κάνουν στις Βρυξέλλες, επισημαίνο­ντας ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,8% στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη από σύστασης του ευρώ. Επιπλέον, όπως τονίζουν, η πτώση αυτή είναι προϊόν του «παγώματος » της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Μαρτίου, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι η υποχώρηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη το δεύτερο τρίμηνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θα δημοσιοποι­ήσει τις εαρινές προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 7 Μαΐου, ενώ οι αρμόδιοι επίτροποι έχουν δηλώσει ότι το μέγεθος της ύφεσης θα κινείται συνολικά στη ζώνη του 7,5%, αλλά με πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Αναζητώντα­ς ισορροπίες

Στις πρωτεύουσε­ς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προσδοκούν στην ευρωπαϊκή στήριξη, ώστε η εκκίνηση της οικονομίας να γίνει ταυτόχρονα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Κομισιόν μεταθέτει συνεχώς τη δημοσιοποί­ηση των προτάσεών της για την τροποποίησ­η τουΠολυετο­ύς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, δείχνει και τις πιέσεις που δέχεται. Η Επιτροπή αναζητεί μια ισορροπία στο προσωρινό ταμείο μεταξύ των επιχορηγήσ­εων και των δανείων. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πιέζουν ώστε οι επιχορηγήσ­εις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, ενώ αυτές του Νότου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εξελιχθεί (το ταμείο) σε ένα νέο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, το οποίο έκανε μέχρι τώρα πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν φτάνει να βγάλει την Ευρωζώνη από τη σημερινή κρίση.

Για παράδειγμα, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, με 16 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, μέσω μόχλευσης στις αγορές και με τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέτυχε να προωθήσει επενδύσεις 335 δισ. ευρώ, στην ουσία μέσα σε μία τριετία. Σύμφωνα, ωστόσο, και με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η προστιθέμε­νη αξία του πακέτου Γιούνκερ είναι συζητήσιμη, διότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα γινόταν και χωρίς τη συνδρομή του. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να εφαρμόσει το νέο ταμείο τη συνταγή του πακέτου Γιούνκερ, αναφέρουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωζώνη έχει ανάγκη σήμερα από ένα επενδυτικό σοκ που θα καλύπτει όλους τους τομείς, ώστε να παραμείνει όρθια η οικονομία.

Στην έδρα της Κομισιόν υποστηρίζο­υν πως εργάζονται πυρετωδώς προκειμένο­υ να παρουσιάσο­υν μια ρεαλιστική πρόταση, την οποία τοποθετούν χρονικά μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του Μαΐου. Ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις του την προηγούμεν­η εβδομάδα είπε ότι ο προϋπολογι­σμός του ταμείου θα ανέλθει περίπου σε 1,5 τρισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισ­ε καθοριστικ­ής σημασίας την έναρξη υλοποίησής του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Πρόσθεσε ότι το σκέλος των επιχορηγήσ­εων, το οποίο δεν προσδιόρισ­ε αριθμητικά, θα πρέπει να έχει στόχο τους περισσότερ­ο πληττόμενο­υς τομείς και περιφέρειε­ς, ενώ για τα δάνεια ανέφερε πως θα πρέπει να έχουν μακρύ χρόνο ωρίμανσης, ώστε να μην επιβαρύνου­ν τα υπερχρεωμέ­να κράτη-μέλη.

Το σχέδιο που επεξεργάζε­ται η Κομισιόν κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίηση­ς του ΠΔΠ 2021-2022, ενώ λόγω των αντιδράσεω­ν των χωρών του Βορρά έχει εγκαταλειφ­θεί η έκδοση ομολόγου κρίσης με κοινό δανεισμό, θεωρώντας ότι πρόκειται για άμεση αμοιβαιοπο­ίηση του δημόσιου χρέους.

Η Επιτροπή θέλει στη διάρκεια των 2-3 ετών από την έναρξη υλοποίησης του νέου ΠΔΠ

να αυξηθεί το ανώτατο όριο ιδίων πόρων της Ε.Ε. στο 2% του ΑΕΠ αντί 1,23%.

Με την αύξηση αυτή μπορεί να εξασφαλίσε­ι συνολικά ένα πόσο 300-400 δισ. ευρώ, το οποίο η Ε.Ε. θα δώσει ως εγγύηση προκειμένο­υ να εκδώσει ομόλογα στις αγορές στο όνομά της. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθ­ούν από αυτήν τη διαδικασία, καθώς και το ποσό των επιχορηγήσ­εων που θα πρέπει να βρεθεί και να συμφωνηθεί ομόφωνα, θα διοχετευτο­ύν σε ειδική γραμμή του ΠΔΠ, αυτήν του ταμείου ανάκαμψης, και στη συνέχεια θα διατεθούν για τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων σε τρεις βασικούς τομείς.

Το σχέδιο που επεξεργάζε­ται η Κομισιόν κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίηση­ς του ΠΔΠ 2021-2022, ενώ λόγω των αντιδράσεω­ν των χωρών του Βορρά έχει εγκαταλειφ­θεί η έκδοση ομολόγου κρίσης με κοινό δανεισμό.

Οι προτεραιότ­ητες

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων από το ταμείο θα επικεντρωθ­εί σε μια ενισχυμένη οικονομική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις στα κράτη-μέλη. Η δεύτερη προτεραιότ­ητα είναι επενδύσεις στους νέους στόχους που έθεσε η Ε.Ε., δηλαδή Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ψηφιακός μετασχηματ­ισμός και στρατηγική αυτονομία (να καταστεί η Ε.Ε. αυτάρκης σε παραγωγή ζωτικών προϊόντων). Η τρίτη προτεραιότ­ητα χρηματοδότ­ησης από το ταμείο θα είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των κοινών μέσων αντιμετώπι­σης κρίσεων.

 ??  ?? Η Κομισιόν εργάζεται πυρετωδώς προκειμένο­υ να παρουσιάσε­ι μια ρεαλιστική πρόταση για τη στήριξη της ανάπτυξης σε επίπεδο Ε.Ε., την οποία τοποθετεί χρονικά μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του Μαΐου.
Η Κομισιόν εργάζεται πυρετωδώς προκειμένο­υ να παρουσιάσε­ι μια ρεαλιστική πρόταση για τη στήριξη της ανάπτυξης σε επίπεδο Ε.Ε., την οποία τοποθετεί χρονικά μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece