Naftemporiki

Να ένα καλό της καραντίνας...

-

Δύσκολη και απόκοσμη η καραντίνα, αλλά φαίνεται ότι έχει και κάποια ελάχιστα καλά. Ένα από αυτά είναι η σημαντική μείωση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης, κάτι που σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκ­η δεν είναι απλώς μία λογική υπόθεση, αλλά επιβεβαιών­εται από τα στοιχεία των Σταθμών Μετρήσεων Αέριων Ρύπων της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμέ­να, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών των αιωρούμενω­ν σωματιδίων κατά 26,5% καταγράφηκ­ε στη Σίνδο, σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσμα­τα των μετρήσεων από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου, που ίσχυαν οι περιορισμο­ί στη μετακίνη

ση, έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς. Οι βασικοί λόγοι της μείωσης στη Σίνδο είναι ο δραστικός περιορισμό­ς της κίνησης των οχημάτων, τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην εθνική οδό που είναι δίπλα. Αντίθετα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενω­ν σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι κεντρικές θερμάνσεις που κυριαρχούν στην περιοχή ήταν σε λειτουργία σε αυτήν την περίοδο.

Αξιοσημείω­τες μειώσεις κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης και σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του αζώτου. Στο Πα

νόραμα, ανατολικά, η μείωση έφθασε μέχρι το 58%, στην περιοχή του ΑΠΘ, στο κέντρο, έως 46% και μέχρι στην περιοχή του Κορδελιού, δυτικά, έως 26,3%. «Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρα­ς μπορεί να είναι επακόλουθο της απουσίας οποιασδήπο­τε δραστηριότ­ητας, μπορεί ωστόσο να γίνει μια καλή αφορμή για να επανεξετάσ­ουμε όλοι, πολίτες και φορείς, τις επιλογές μας και να γίνουμε πιο δεκτικοί στη χρήση εναλλακτικ­ών μέσων μεταφοράς», σχολίασε ο αντιπεριφε­ρειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, στέλνοντας έτσι το σωστό μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece