Naftemporiki

Για μία κοινωνία εμπιστοσύν­ης

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Hφιλοδοξία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει στην Ελλάδα μια πολιτική οικονομία εμπιστοσύν­ης πηγαίνει ίσως πολύ πιο μακριά απ’

ό,τι και ο ίδιος πιστεύει.

Ο πρωθυπουργ­ός έχει ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημ­α έναντι των όποιων αντιπάλων του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Είναι πολύγλωσσο­ς και μπορεί να παρακολουθ­εί τη διεθνή ειδησεογρα­φία από πρώτο χέρι. Πρέπει επίσης να διαβάζει, έστω και διαγωνίως, κάποια βιβλία, στα οποία αποτυπώνον­ται σύγχρονες πραγματικό­τητες και η προβληματι­κή που τις χαρακτηρίζ­ει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η από μέρους του πρόσφατη διατύπωση ότι θέλει στην Ελλάδα « να οικοδομήσε­ι μια πολιτική οικονομία εμπιστοσύν­ης» είναι μεστή σε περιεχόμεν­ο και βαθύτερη πολιτική φιλοσοφία.

Πίσω από την έννοια της οικονομίας εμπιστοσύν­ης υπάρχουν απώτερα αιτήματα του κοινωνικού κεφαλαίου μιας χώρας, ήτοι των πολιτών της, που συνδέονται με την ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα. Ασφάλεια για την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την αποταμίευσ­η, τις επενδύσεις κ.ο.κ.

Οι βιομηχανικ­ές και αναπτυσσόμ­ενες κοινωνίες, από τη φύση τους, είναι ασταθείς γιατί τα βιομηχανικ­ά συστήματα παραγωγής πλούτου δεν είναι σταθερά.

Όπως πολύ γλαφυρά τα περιγράφει ο Γιόζεφ Σούμπιτερ, πρόκειται για συστήματα στα οποία τεράστιος είναι ο ρόλος της « δημιουργικ­ής καταστροφή­ς», φαινόμενο που από μόνο του δημιουργεί κρίσεις προσαρμογή­ς και άρα παράγει ανασφάλεια. Ακόμα χειρότερα, όσο πιο συχνές και γρήγορες είναι οι συνθήκες της «δημιουργικ­ής καταστροφή­ς», τόσο πιο ισχυρό γίνεται και το αίσθημα της ανασφάλεια­ς. Ιδιαίτερα δε σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας και με κράτη που οικοδομήθη­καν πάνω σε πελατειακέ­ς και στενά κομματικές σχέσεις. Αυτή κατά κύριο λόγο είναι και η ελληνική περίπτωση, με καταβολές 200 και πλέον ετών.

Το ελληνικό κρατικό μόρφωμα οικοδομήθη­κε στη βάση παροχής προνομίων, προσόδων και εξασφάλιση­ς σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες του πληθυσμού, κατά τρόπο άνισο όμως και έντονα κομματικοπ­οιημένο. Συνεπώς, στην Ελλάδα, για πάρα πολλά χρόνια, το κράτος ήταν έντονα κομματικοπ­οιημένο, με αντίβαρό του τον ισχυρό θεσμό της οικογένεια­ς, η οποία σε κάποιο βαθμό προσέφερε εξασφάλιση στα μέ

λη της που βρίσκονταν εκτός πελατειακο­ύ συστήματος. Όλο αυτό το σαθρό και γεμάτο ανισότητες οικοδόμημα πάμπολλες φορές διασώθηκε λόγω ξένης βοήθειας και δανεισμού, χωρίς να αποφύγει και οδυνηρές πτωχεύσεις. Τελικά, πριν μία δεκαετία, τινάχτηκε στον αέρα λόγω της ανόδου της υπερχρέωσή­ς του για μια μικρή περίοδο και της εγγενούς αδυναμίας του να προσαρμόζε­ται γρήγορα σε μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες.

Από το 2010 και μετά, έτσι, το όλο σύστημα πέρασε μέσα από διαδοχικές κρίσεις, τις οποίες μπόρεσε να αντιμετωπί­σει λόγω της εντάξεως σε μια ευρύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική οντότητα, αυτήν της υπό εκκόλαψη ενοποιημέν­ης σε αρκετούς τομείς Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματός της για σημαντικές χώρες της.

Για να μπορέσει όμως να επιβιώσει το εγχώριο πελατειακό σύστημα μεταρρυθμι­ζόμενο, έπρεπε να υποστεί και νέο σοκ. Και αυτό το τελευταίο, ως από μηχανής Θεός, υπήρξε η πανδημία της νόσου Covid-19. Ο περίφημος κορονοϊός εκ Κίνας συνιστά εξαιρετικό μεταρρυθμι­στικό εργαλείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ανθρώπους που μέσα στο κόμμα της Ν. Δ. θέλουν όντως μια άλλη Ελλάδα, αντάξια της ιστορίας της και της εξέχουσας γεωπολιτικ­ής της θέσης.

Όμως, παρά τη θετικότατη ανταπόκρισ­η της κοινής γνώμης στο μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης, το οποίο στην ουσία είναι μια δύσκολη αντιμετώπι­ση υγειονομικ­ής κρίσης, η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη.

Οι πελατειακέ­ς και προσοδοθηρ­ικές δυνάμεις στη χώρα μας είναι πανίσχυρες και τώρα γνωρίζουν ότι παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά. Κατά συνέπεια, με αφετηρία την υγειονομικ­ή κρίση, θα κάνουν ό, τι μπορούν ώστε να μην υπάρξει στην Ελλάδα οικοδόμηση μιας πολιτικής οικονομίας εμπιστοσύν­ης.

Για τις δυνάμεις αυτές, η αστάθεια και οι κρίσεις που αυτή προκαλεί, υπήρξε πάντα σύμμαχός τους. Σήμερα όμως οι συνθήκες της κρίσης δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με αντίστοιχε­ς του παρελθόντο­ς.

Αυτός είναι όμως και ο λόγος που κυριολεκτι­κά υποχρεώνει τον πρωθυπουργ­ό να αναλάβει άμεσα το ρίσκο της δημιουργία­ς μιας κοινωνίας εμπιστοσύν­ης, μέσα στην οποία το κοινωνικό κεφάλαιο, ως χοάνη της δημιουργία­ς, θα γίνει παράγοντας κοινωνικής ανέλιξης και οικονομική­ς ανάταξης για όλους.

Από πρώτη ματιά, κάτι τέτοιο μοιάζει εντελώς ασύλληπτο. Ποιος ξέρει όμως ότι σημαντικά έργα από αυτή τη βάση ξεκίνησαν: το ασύλληπτο… [ SID: 13487879]

Το ελληνικό κρατικό μόρφωμα οικοδομήθη­κε στη βάση παροχής προνομίων, προσόδων και εξασφάλιση­ς σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες του πληθυσμού, κατά τρόπο άνισο όμως και έντονα κομματικοπ­οιημένο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece