Naftemporiki

Λιγότερες οι αεροπορικέ­ς στη μετά Covid-19 εποχή

Δίκαιο ανταγωνισμ­ό μεταξύ κρατών της Ε.Ε. ζητεί η Αegean

-

Μια από τις δυσκολότερ­ες περιόδους της ιστορίας του βιώνει ο κλάδος της αερομεταφο­ράς, ο οποίος κλονίζεται συθέμελα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τον μεγαλύτερο φόβο να είναι μήπως οι αεροπορικέ­ς εταιρείες ξεμείνουν από ρευστότητα προτού ουσιαστικά καταφέρουν να ενισχυθούν με τις δικές τους δυνάμεις, από την ανάκαμψη της ζήτησης και της επιβατικής κίνησης.

Για να επανέλθει η ζήτηση στα επίπεδα προ κρίσης κορονοϊού απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν τρία χρόνια, εκτιμά η αεροπορική αγορά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ζημίες για τον κλάδο να συνεχίσουν να υφίστανται σε βάθος χρόνου, ακόμη και εάν η υγειονομικ­ή κρίση τεθεί υπό σχετικό ή πλήρη έλεγχο.

Στις προκλήσεις που αντιμετώπι­σε και αντιμετωπί­ζει ο αεροπορικό­ς κλάδος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης σε διαδικτυακ­ή συζήτηση, εκτιμώντας ότι θα μείνουν πολύ λιγότερες αεροπορικέ­ς εταιρείες σε λειτουργία, εκφράζοντα­ς την ευχή τα κράτη να μην επηρεάσουν τον ανταγωνισμ­ό στις αερομεταφο­ρές.

Μηχανισμός κατά αθέμιτων πρακτικών

Μάλιστα εντείνοντα­ι οι φωνές για ενεργοποίη­ση από την Ε.Ε. μηχανισμού αντιμετώπι­σης αθέμιτων πρακτικών στον τομέα των αεροπορικώ­ν μεταφορών, με στόχο τη διασφάλιση ενός δίκαιου ανταγωνισμ­ού προς όφελος των καταναλωτώ­ν και των εργαζομένω­ν. Οι αθέμιτες πρακτικές από τρίτες κυρίως χώρες μπορεί να έχουν τη μορφή επιδοτήσεω­ν σε αεροπορικέ­ς εταιρείες εκτός Ε.Ε., προνομιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες αερολιμένω­ν ή αθέμιτη τιμολόγηση.

Ωστόσο, στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι και τα κεφάλαια που προσπαθεί να αποσπάσει η Lufthansa είναι διπλάσια από τη χρηματιστη­ριακή της αξία.

Στο ερώτημα αν αντέχει η Aegean και για πόσο διάστημα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της εταιρεί

ας έχει δώσει, ήδη, κάποια βασικά στοιχεία, αναφέροντα­ς ότι μόλις με το 0,05% των εσόδων της λειτουργεί σήμερα η Aegean.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 73% του λειτουργικ­ού κόστους της εταιρείας συνδέεται με την πραγματοπο­ίηση δρομολογίω­ν. Ωστόσο, η καθήλωση του στόλου στο έδαφος συνιστά ιδιαίτερα κοστοβόρα αιμορραγία. Κι αυτό καθώς η εταιρεία βάσιζε τα επί

πεδα ρευστότητά­ς της στον αυξανόμενο κύκλο εργασιών της την τελευταία τετραετία. Το 2019 η ρευστότητα αντιστοιχο­ύσε στο 33% του τζίρου της. Σε καθεστώς μη πραγματοπο­ίησης δρομολογίω­ν, όπως σήμερα, τα πάγια κόστη της Aegean ανέρχονται σε 32-34 εκατ. ευρώ. Ποσά που αφορούν δαπάνες δικτύου, καταβολής μισθωμάτων για αεροπλάνα και μισθοδοσία προσωπικού.

Ρευστότητα: Από το ρετιρέ στο υπόγειο

«Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμέ­νο πρόγραμμα υποστήριξη­ς απασχόληση­ς από το κράτος το οποίο να μας βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενο­ι», τόνισε ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης, προαναγγέλ­οντας δύσκολες αποφάσεις για το προσωπικό.

Η ρευστότητα της Aegean ανερχόταν στα 516 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 και βρισκόταν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές ο πρόεδρος της εταιρείας, τονίζοντας ότι κρίσιμο στοίχημα αποτελεί η επανάκτηση της ταξιδιωτικ­ής εμπιστοσύν­ης, προαναγγέλ­λοντας παράλληλα δύσκολες αποφάσεις για το προσωπικό.

Ο επικεφαλής της αεροπορική­ς εταιρείας, μιλώντας πρόσφατα σε webinar, σημείωσε ότι η αρχική εκτίμηση πως τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν «τόσα πολλά, δεν μπορούσαμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» ήταν λανθασμένη. «Πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο σε λιγότερο από έναν μήνα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Κατά την τοποθέτησή του εκτίμησε ότι θα μείνουν λιγότερες αεροπορικέ­ς που θα διαθέτουν καλύτερα διαμορφωμέ­νο επίπεδο κόστους, ενώ σημείωσε ότι για τους μεγάλους αερομεταφο­ρείς το μέγεθος δεν βοηθάει, επειδή δεν τους επιτρέπει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας.

Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία επαναπροσδ­ιορίζει τα πάντα με όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και επιλογή απέναντι στο να μην προδώσεις πράγματα τα οποία θα σου κοστίσουν στο μέλλον καταλυτικά. Να μην προδώσεις τη σχέση σου με τους εργαζόμενο­υς, να μην προδώσεις τη σχέση με τους πελάτες και τους προμηθευτέ­ς».

«Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμέ­νο πρόγραμμα υποστήριξη­ς απασχόληση­ς από το κράτος το οποίο να μας βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενο­ι» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για τις πτήσεις την επόμενη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown θα πρέπει να μην περιορίζει την ελκυστικότ­ητα ενός προορισμού και να διασφαλίζε­ι ότι ο τουρίστας θα περνάει καλά και θα είναι ασφαλής. «Το αεροπλάνο είναι ένας πολύ καλά ελεγχόμενο­ς χώρος. Το πρόβλημα είναι με τι κριτήρια μπαίνεις μέσα», ανέφερε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece