Naftemporiki

Αλλάζουν οι ώρες οδηγών στα φορτηγά εμπορευμάτ­ων

Πότε η Ελλάδα μπορεί να χορηγεί εξαιρέσεις

-

Με στόχο την εναρμόνιση ορισμένων κοινοτικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών, αλλάζει το όριο του χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών εμπορευμάτ­ων, χωρίς όμως να θίγεται το μέγιστο όριο, με απόφαση της Ε. Ε. η οποία αφορά και την Ελλάδα. Συγκεκριμέ­να, επιτρέπετα­ι στην Ελλάδα να χορηγεί εξαιρέσεις από την εφαρμογή (ΕΚ) στην περίπτωση οδηγών που εκτελούν μεταφορά εμπορευμάτ­ων:

α) αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμε­νου ημερήσιου χρόνου οδήγησης από 9 ώρες σε 11 ώρες, β) αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμε­νου εβδομαδιαί­ου χρόνου οδήγησης σε 58 ώρες, γ) αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμε­νου δεκαπενθήμ­ερου χρόνου οδήγησης σε 96 ώρες, δ) αύξηση του μέγιστου χρόνου οδήγησης μετά τον οποίο απαιτείται διάλειμμα 45 λεπτών σε πεντέμισι ώρες, ε) μείωση της ελάχιστης επιτρεπόμε­νης ημερήσιας ανάπαυσης από 11 ώρες

σε 9 ώρες, στ) μείωση της κανονικής εβδομαδιαί­ας ανάπαυσης από τουλάχιστο­ν 45 ώρες σε τουλάχιστο­ν 24 ώρες, υπό τον όρο ότι η μείωση αντισταθμί­ζεται με ισοδύναμη συνεχόμενη περίοδο ανάπαυσης που λαμβάνεται πριν από το τέλος της τρίτης εβδομάδας που έπεται της εν λόγω εβδομάδας, ζ) δυνατότητα του οδηγού να λαμβάνει την κανονική εβδομαδιαί­α ανάπαυση εντός του οχήματος, εφόσον αυτό διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσ­εις ύπνου για κάθε οδηγό και είναι σταθμευμέν­ο.

Σημειώνετα­ι ότι η παρούσα άδεια ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου 2020. Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, «για έναν οδηγό που εκτελεί δρομολόγια εντός Ε.Ε. και σε περίπτωση ελέγχου ταχογράφου 28 ημερών, θα πρέπει να αποδείξει ότι η παρέκκλιση που έκανε στην Ελλάδα είναι νόμιμη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece