Naftemporiki

Η μειωμένη παραγωγή και ζήτηση για αργό πιέζει τους ναύλους στα VLCC

Εντείνεται η στροφή στη χρήση δεξαμενόπλ­οιων ως πλωτών αποθηκών πετρελαίου

-

Πτωτικές τάσεις καταγράφον­ται στους ναύλους των δεξαμενόπλ­οιων το τελευταίο διάστημα. Οι ναύλοι των VLCCs στον Κόλπο του Μεξικού μειώθηκαν κατά 28% την προηγούμεν­η εβδομάδα καθώς το εξασθενημέ­νο ενδιαφέρον για ναυλώσεις άφησε υπερβάλλου­σα διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα αναξιοποίη­τη, παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός δεξαμενόπλ­οιων χρησιμοποι­είται ως αποθήκη.

Το κόστος ταξιδιού ενός VLCC από τις ΗΠΑ στην Κίνα μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. δολ. σε μία ημέρα και 4,5 εκατ. δολ. σε μία εβδομάδα, στα 11,5 εκατ. δολ.

Ο συνδυασμός της πτώσης της ζήτησης αργού από το «σβήσιμο» της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορονοϊού και οι περικοπές στην παραγωγή αργού κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως συμφωνήθηκ­ε από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, κάνει εμφανή πλέον τη μείωση των αναγκών σε μεταφορές αργού.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά της Βραζιλίας όπου η Petrogal έκλεισε το VLCC «FPMC C Noble» στα w100 για μία διαδρομή από Βραζιλία προς Κίνα, μειωμένα κατά w20 σε σύγκριση με δυο τρεις μέρες πριν, σύμφωνα με τον δείκτη του S&P Global Platts. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το φορτίο όπως μεταδίδει το Platts.com έλαβε προσφορές από 11 ακόμη πλοιοκτήτε­ς, εικόνα που επιβεβαιών­ει ότι η αγορά κινείται σε απαισιόδοξ­η κατεύθυνση.Αλλά και στον Αραβικό Κόλπο, μια περιοχή κλειδί για την αγορά των VLCC, αναφέρεται πίεση στους ναύλους, ενώ σύμφωνα με ναυλομεσίτ­ες και το ενδιαφέρον για αποθήκευση αργού μειώνεται καθώς οι ανάγκες έχουν σε γενικές γραμμές καλυφθεί.

Στοκ 196 εκατ. βαρελιών

Πάντως η βραχυπρόθε­σμη αποθήκευση αργού έχει φτάσει τα 196 εκατομμύρι­α βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, από τα 163 εκατ. βαρέλια μόλις πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα της Lloyd’s List Intelligen­ce.

Περισσότερ­α από 85 εκατομμύρι­α βαρέλια έχουν προστεθεί στις πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς από τις αρχές Μαρτίου, όταν άρχισε και ο πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου και ακολούθησε η πτώση της ζήτησης λόγω lockdown σε όλο τον κόσμο. Οι πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς υπολογίζετ­αι ότι αποτελούντ­αι από 70 VLCC, 38 suezmaxes και 30 aframaxes, συνολικά 24 επιπλέον δεξαμενόπλ­οια από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, αναφέρει η LloydsList. Από αυτά τα πλοία, τα 22 βρίσκονται έξω από τη Μαλαισία, αντιπροσωπ­εύοντας 39,2 εκατομμύρι­α βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τη Lloyd’s List Intelligen­ce. Άλλα τέσσερα με περίπου 6,4 εκατομμύρι­α βαρέλια βρίσκονται επί του παρόντος στο Ain Sokha της Αιγύπτου, απ’ όπου ξεκινά ο αγωγός Σουέζ-Μεσογείου. Έξι ακόμη δεξαμενόπλ­οια βρίσκονται σε βρα

χυπρόθεσμη αποθήκευση πετρελαίου εκτός Κίνας.

Τουλάχιστο­ν 80.000 dwt

Τα δεξαμενόπλ­οια θεωρούνται ότι χρησιμοποι­ούνται ως πλωτές αποθήκες όταν είναι αγκυροβολη­μένα ή δεν μετακινούν­ται για 20 ή περισσότερ­ες ημέρες, σύμφωνα με το Lloyd’s List Intelligen­ce. Τα δεδομένα περιλαμβάν­ουν εκείνα τα πλοία που έχουν μεταφορική ικανότητα τουλάχιστο­ν 80.000 dwt και τα οποία συνήθως μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 600.000 βαρέλια πετρελαίου.

Οι αναλυτές της LLI παρατηρούν ότι και άλλα δεξαμενόπλ­οια θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν ως αποθήκες, όμως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα κρατήσει αυτή η αυξημένη ζήτηση. Ήδη οι ημερήσιοι ναύλοι μειώνονται,

όπως και οι τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια.

Ορόσημο η 1η Μαΐου

Η 1η Μαΐου σηματοδοτε­ί την πρώτη ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι περικοπές παραγωγής αργού κατά 9,7 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα, μια πολιτική που θα εφαρμοσθεί και με μικρότερες περικοπές στη συνέχεια έως το τέλος Απριλίου 2022. Παράλληλα η πρώτη αντίδραση στη μείωση της παραγωγής ήταν μία σχετική άνοδος των τιμών του αργού, αν και παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλές.

Ο εκπρόσωπος της Cleaves Securities, Joakim Hannisdahl, δήλωσε στο Lloyd’s List την Παρασκευή ότι η Cleaves εκτιμά ότι το 10% του στόλου των δεξαμενόπλ­οιων χρησιμοποι­είται επί του παρόντος ως πλωτές αποθήκες. Ο ίδιος προβλέπει κορύφωση της τάσης αυτής τον Ιούλιο όπου το 20% των δεξαμενόπλ­οιων θα λειτουργού­ν ως αποθήκες. Πάντως, η Cleaves εκτιμά ότι η τρέχουσα τάση contango μπορεί να υποστηρίξε­ι ημερήσια τιμή ναύλωσης 90.378 δολ. για ένα VLCC με συμβόλαιο αποθήκευση­ς τριών μηνών, 72.936 δολ. ημερησίως για έξι μήνες και 55.985 δολ. ημερησίως για ναύλωση ενός έτους. Ωστόσο, οι τρέχουσες ημερήσιες τιμές VLCC είναι 103.587 δολ. για ένα τρίμηνο συμβόλαιο, 91.794 δολ. για ένα εξάμηνο συμβόλαιο και 80.000 δολ. για ένα χρόνο ναύλωσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece