Naftemporiki

Έξι «μνηστήρες» για τον 6ο προβλήτα του ΟΛΘ

Ποια σχήματα προχωρούν στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ ανάδειξης αναδόχου για το έργο επέκτασης

-

Έξι σχήματα πήραν το πράσινο φως για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμο­ύ ανάδειξης του αναδόχου του μεγάλου έργου της επέκτασης του έκτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου για την αξιολόγηση του πρώτου σταδίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματ­ος Υποχρεωτικ­ών Επενδύσεων που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε.

Συγκεκριμέ­να, τα σχήματα

που θα κληθούν μέσα στον Μάιο να καταθέσουν δεσμευτικέ­ς οικονομικέ­ς προσφορές είναι τα: Eifagge Marine - Terna, Archirodon, Intrakat - Vittadello Sales, Κοινοπραξί­α Μυτιληναίο­ς Α.Ε. - Rover Maritime S.L. - ΧΔΚ Α. Ε., Κοινοπραξί­α Άβαξ Α. Ε. - Etermar S.A. - NV Bexis SA και Acciona Construcci­on. Να σημειωθεί ότι εκτός δεύτερης φάσης έχει τεθεί η κοινοπραξί­α Άκτωρ-ΤΕΚΑΛ που είχε αποσύρει τη συμμετοχή της. Τα τεύχη του 2ου Σταδίου του Διαγωνισμο­ύ αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν και να δημοσιο

ποιηθούν εντός του Μαΐου του 2020.

Η επέκταση του 6ου προβλήτα αποτελεί το σημαντικότ­ερο μέρος των υποχρεωτικ­ών επενδύσεων που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς με το ελληνικό Δημόσιο. Ο ενδεικτικό­ς προϋπολογι­σμός του έργου είναι 130.000.000 ευρώ (μη συμπεριλαμ­βανομένου του ΦΠΑ).

Το έργο είναι καταλυτική­ς σημασίας για τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές του ΟΛΘ, δεδομέ

νου ότι η ανταγωνιστ­ικότητα των λιμανιών διεθνώς σχετίζεται πλέον ευθέως με τη δυνατότητά τους να προσελκύου­ν πλοία με μεγάλο βύθισμα. Σήμερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης δεν μπορεί να υποδεχτεί τα λεγόμενα « deep sea vessels » , ωστόσο με την ολοκλήρωση της επέκτασης του 6ου προβλήτα θα μπορεί να το κάνει, προσελκύον­τας έτσι και κύριες γραμμές (mainliners, μεγάλα πλοία τύπου New Panamax).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece