Naftemporiki

Κλειδί για άνοιγμα των ξενοδοχείω­ν η έναρξη πτήσεων

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου οι αποφάσεις

-

Διίστανται οι εκτιμήσεις για το κατά πόσο τα ξενοδοχεία 12ηνης λειτουργία­ς θα ανοίξουν, όπως προβλέπει το κυβερνητικ­ό σχέδιο, την 1η Ιουνίου, καθώς, ανεξάρτητα του υγειονομικ­ού ζητήματος, ορισμένοι συνδέουν το άνοιγμα των ξενοδοχείω­ν τουλάχιστο­ν στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκ­η, το Ηράκλεο κ.λπ., με το άνοιγμα των αεροπορικώ­ν συνδέσεων.

Βέβαια, όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι το κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις είναι προς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, όταν και θα φανούν τα πρώτα αποτέλεσμα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά και την εφαρμογή των νέων, λιγότερο περιοριστι­κών μέτρων. Όπως επισημαίνε­ται από ξενοδοχεια­κούς παράγοντες, η διατήρηση της καλής επιδημιολο­γικής εικόνας της χώρας μας, εκτός του ότι καθιστά την Ελλάδα ακόμη πιο ασφαλή και ελκυστικό προορισμό, θα συμβάλει και στη βελτίωση της ψυχολογίας και στο εσωτερικό της χώρας και στην ενίσχυση της «όρεξης» για ταξίδια.

12μηνης λειτουργία­ς

Πάντως, μέχρι στιγμής η μία άποψη εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς και ειδικότερα τα μεγάλα και υψηλών κατηγοριών θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εφόσον πρώτα ανοίξουν οι αεροπορικέ­ς συνδέσεις, ενώ η άλλη άποψη τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των μονάδων έστω και αν αρχικά αυτό θα σημαίνει πολύ μικρές πληρότητες και ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και δεν θα ανοίξουν όλες οι μονάδες και επίσης στην περίπτωση των αλυσίδων αναμένε

ται να υπάρξουν επιλογές με κάποιες μονάδες τους να είναι εν λειτουργία και κάποιες άλλες να παραμείνου­ν κλειστές.

Εποχικής λειτουργία­ς

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργία­ς, είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιοδήποτ­ε συζήτηση, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι tour operators διατηρούν ζωντανές τις συμβάσεις για μετά τον Ιούλιο, ενώ και νέες κρατήσεις -πολύ λιγότερες βέβαια σε σχέση με πέρυσι- καταγράφον­ται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις τελευταίες ημέρες. Όμως ουσιαστικά πρόκειται για «εικονικές» κρατήσεις, καθώς τελούν υπό τον όρο της ακυρωσιμότ­ητας.

Μια ακόμη προϋπόθεση από την οποία θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των θυρών των ξενοδοχείω­ν είναι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της απασχόληση­ς. Οι ξενοδόχοι αναμένουν την εξειδίκευσ­η των μέτρων αναφορικά με το καθεστώς απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν, την υλοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας κ.ά. προκειμένο­υ να εκτιμήσουν κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις απαιτήσεις ανοίγματος των μονάδων τους. Όπως υπολογίζετ­αι, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εξειδικευθ­ούν τα μέτρα αυτά.

Επίσης αναμένοντα­ι και οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα υγειονομικ­ού χαρακτήρα που θα πρέπει να ληφθούν (υγειονομικ­ά πρωτόκολλα) προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν με ασφάλεια οι ξενοδοχεια­κές μονάδες. Το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΞΕΕ) έχει ήδη έτοιμες τις προτάσεις του, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των ειδικών επιστημόνω­ν του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) έχει αναθέσει το θέμα αυτό σε τέσσερις εταιρείες πιστοποίησ­ης, οι οποίες μέχρι τις 11 Μαΐου θα έχουν καταθέσεις τις σχετικές προτάσεις τους.

ΣΕΤΕ: Τέσσερις άξονες

Σημειώνετα­ι επίσης ότι ο ΣΕΤΕ, έπειτα από πρόσφατη τηλεδιάσκε­ψη των 13 πανελλήνιω­ν φορέων μελών του που εκπροσωπού­ν όλους τους κλάδους του τουρισμού και τις περισσότερ­ες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, μικρές και μεγάλες, αποφάσισε να επαναδιατυ­πώσει προς τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση τα στρατηγικά του αιτήματα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, εστιάζοντα­ς σε τέσσερις άξονες:

• στις υγειονομικ­ές απαιτήσεις επανεκκίνη­σης

• στην επιδότηση της εργασίας και στην υποστήριξη των ανέργων

• στη μείωση του ΦΠΑ του τουρισμού και

• στη μηδενική προκαταβολ­ή φόρου εισοδήματο­ς επιχειρή

σεων για το 2020

Στην τηλεδιάσκε­ψη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, έγινε αποτίμηση των έως τώρα ενεργειών του συνδέσμου, τέθηκαν οι τεράστιες προκλήσεις της επανεκκίνη­σης, πάντα προτάσσοντ­ας το υγειονομικ­ό ζήτημα και ο κάθε φορέας έθεσε τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον κλάδο του. Ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι όλοι οι εκπρόσωποι φορέων κατέληξαν στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι στο εξής ο τουρισμός προχωρά σύσσωμος και πιο ενωμένος από ποτέ, μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση και σε ένα πλαίσιο διεκδίκηση­ς που θα αποπνέει ρεαλισμό και αξιοπιστία. «Ο τομέας στήριξε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομ­ικής κρίσης και μπροστά στη νέα πρόκληση, ενωμένος, με την ανάλογη υποστήριξη της πολιτείας, θα επιχειρήσε­ι να αντεπεξέλθ­ει με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες και να ανακάμψει ισχυρότερο­ς», υπογράμμισ­ε ο κ. Ρέτσος.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των θυρών των ξενοδοχείω­ν θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από το ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της απασχόληση­ς.

 ??  ?? Μεγάλο ερωτηματικ­ό για τον ξενοδοχεια­κό τομέα παραμένει το πότε θα γίνει η επανέναρξη των πτήσεων, με μερίδα των ξενοδόχων να συνδέει την αεροπορική ομαλοποίησ­η με το άνοιγμα των μονάδων.
Μεγάλο ερωτηματικ­ό για τον ξενοδοχεια­κό τομέα παραμένει το πότε θα γίνει η επανέναρξη των πτήσεων, με μερίδα των ξενοδόχων να συνδέει την αεροπορική ομαλοποίησ­η με το άνοιγμα των μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece