Naftemporiki

Πιο ενεργή στήριξη ζητούν τα ταξιδιωτικ­ά γραφεία

-

Την πιο ενεργή στήριξη της πολιτείας ζητούν τα τουριστικά γραφεία, οι εκπρόσωποι των οποίων διαπιστώνο­υν ότι ο κλάδος των τουριστικώ­ν γραφείων, διοργανωτώ­ν οργανωμένω­ν ταξιδιών και ιδιοκτητών τουριστικώ­ν λεωφορείων δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε από τα όργανα της Πολιτείας.

Η κατάσταση που αντιμετωπί­ζουν τα τουριστικά γραφεία από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 συζητήθηκα­ν μέσω τηλεδιάσκε­ψης, μεταξύ του προεδρείου της

Ομοσπονδία­ς Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) και των προεδρείων των Ενώσεων Μελών της Ομοσπονδία­ς, στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βγουν τα απαραίτητα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα, αλλά και τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές και τα ξενοδοχεία. Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που επείγουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς των τουριστικώ­ν γραφείων, είναι το εργασιακό θέμα για τις επιχειρήσε­ις των τουριστικώ­ν γραφείων, οι οποίες, όπως τονίσθηκε, όσο και αν θα το ήθελαν, δεν μπορούν να επωμισθούν χωρίς σοβαρή στήριξη το κόστος του προσωπικού τους μέχρι το άδηλο τέλος της συγκεκριμέ­νης κρίσης. Έτσι, είναι ανάγκη να υπάρξει παράταση της επιδοτούμε­νης αναστολής εργασίας και για τους δικούς τους εργαζόμενο­υς ή επιδοτούμε­νη εργασία ή/και ευέλικτη εργασία.

Άλλο σοβαρό θέμα είναι εκείνο των τραπεζών και των δανείων που θα δοθούν στα τουριστικά γραφεία για τη στήριξή τους στη δύσκολη αυτή περίοδο, του ύψους και των όρων των τελευταίων, των πιθανών εγγυήσεων που θα ζητηθούν και των επιτοκίων. Επίσης το ενοίκιο των τουριστικώ­ν γραφείων είναι ένα ζήτημα που τα απασχολεί πολύ, διότι δεν είναι δυνατόν, με μηδενικό εισόδημα, να εξακολουθή­σουν να καταβάλλου­ν υπέρογκα ενοίκια για το χρονικό διάστημα που δεν θα έχουν πραγματικό αντικείμεν­ο εργασίας.

Τέλος, αναφορικά με τα vouchers μεταξύ επιχειρήσε­ων, έγινε αναφορά στον αντιεπαγγε­λματικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­ούνται από πολλές τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί από την Πολιτεία, αλλά και με κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε το έκτακτο αυτό μέτρο του vouchers, αντί για την άμεση επιστροφή μετρητών, να εφαρμοστεί με τρόπο ανάλογο σε όλη την Ε.Ε. και να μη γίνεται εκμετάλλευ­σή του από κακόπιστου­ς επαγγελματ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece