Naftemporiki

Προς νέα παράταση του διαγωνισμο­ύ για την Εγνατία Οδό

Απώλειες 8 εκατ. λόγω του Covid-19

-

Απώλειες περί τα 8 εκατ. ευρώ λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης στην κίνηση που έφεραν τα περιοριστι­κά μέτρα για τον κορονοϊό κατέγραψε η Εγνατία Οδός, η οποία πάντως πατάει γκάζι για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεώ­ν της εν όψει του διαγωνισμο­ύ παραχώρηση­ς της χρήσης του αυτοκινητο­δρόμου που φαίνεται να παίρνει νέα παράταση για μετά το καλοκαίρι.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η πτώση της κίνησης στην Εγνατία τον τελευταίο 1,5 μήνα της απαγόρευση­ς μετακινήσε­ων έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε συγκεκριμέ­νες μέρες η μείωση έφθασε το 80% ή ακόμα και το 90%. Όπως είναι λογικό, αυτό είχε επίπτωση στις εισπράξεις των διοδίων της Εγνατία Οδός Α.Ε. οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι λιγότερες κατά 8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Παρά, πάντως, την πρωτοφανή συγκυρία της πανδημίας και τις δυσκολίες που έχει αυτή φέρει, τα ανοιχτά ζητήματα της Εγνατίας «τρέχουν» και πολλά από αυτά που είχαν βαλτώσει επί χρόνια βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία.

Συγκεκριμέ­να, στις 6 Μαΐου είναι η καταληκτικ­ή προθεσμία υποβολής οικονομικώ­ν προσφορών για τους τρεις μεγάλους διαγωνισμο­ύς της Εγνατίας: Ο ένας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφορά το μεγάλο έργο σύνδεσης του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και οι άλλοι δύο έχουν αντικείμεν­ο τη συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της για τη διετία 2020-2022, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προς υπογραφή είναι οι συμβάσεις με τους αναδόχους δύο μεγάλων έργων, τη Μηχανική Περιβάλλον­τος για το λεγόμενο «ορφανό» χιλιόμετρο της Ποτίδαιας στη Χαλκιδική και την Ιντρακάτ για το τελευταίο τμήμα του δρόμου Θέρμη-Γαλάτιστα.

«Γκάζι» για κλείσιμο σημαντικών εκκρεμοτήτ­ων παρά την πανδημία πατάει η Εγνατία Οδός.

«Τρέχουν» τα διόδια

Παράλληλα, όπως αναφέρει στη « Ν » ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός Α. Ε. Κωνσταντίν­ος Κουτσούκος, παρά τις μικρές καθυστερήσ­εις στις

εργασίες των εργολάβων λόγω κορονοϊού, οι ταχύτητες έχουν ήδη ανέβει και μέσα στον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθε­ί η κατασκευή ενός μετωπικού (Σιάτιστα) και των 35 πλευρικών διοδίων που απομένουν. Εκτός από τα μετωπικά διόδια, βάσει των σχετικών αποφάσεων που έχει λάβει το ΤΑΙΠΕΔ εν όψει της παραχώρηση­ς του οδικού άξονα και των καθέτων του, θα πρέπει να λειτουργήσ­ουν στην Εγνατία Οδό συνολικά 43 σταθμοί πλευρικών διοδίων σε 20 θέσεις Ανισόπεδων Κόμβων.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του συνόλου των διοδίων στον αυτοκινητό­δρομο, μαζί με άλλες κρίσιμες τεχνικές παρεμβάσει­ς (π.χ., οι σήραγγες, οι Σταθμοί Εξυπηρέτησ­ης Αυτοκινητι­στών), την επίλυση της αντιδικίας με το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς και την εφαρμογή της νέας τιμολογιακ­ής πολιτικής στα τέλη των διοδίων, αποτελούν τις προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση, ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια, του διαγωνισμο­ύ παραχώρηση­ς της Εγνατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 10 μέρες έχει λήξει η υποχρέωση της Εγνατία Οδός Α.Ε. έναντι της Πειραιώς και, πλέον, ανεξαρτήτω­ς της απόφασης των δικαστηρίω­ν για ένα επίδικο ποσό ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα εισπράττει απευθείας το σύνολο των εισπράξεων από τα διόδια - και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον διαγωνισμό παραχώρηση­ς.

Η τελευταία ανακοινωθε­ίσα καταληκτικ­ή ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών είναι η 26η Ιουνίου, αλλά οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δώσει νέα παράταση, την πέμπτη κατά σειρά, για μετά το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece