Naftemporiki

Στην «αναμονή» μπαίνει η διανομή μερισμάτων 2019

Ο κορονοϊός καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων από εισηγμένες

-

Με καθυστέρησ­η θα μάθουν οι επενδυτές το τελικό άθροισμα των μερισμάτων που θα διανεμηθεί το 2019, το οποίο ήταν η πιο κερδοφόρος χρονιά μετά τη δεκαετή κρίση της ύφεσης. Πολλές διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών δημοσιοποι­ούν τη μερισματικ­ή τους πολιτική ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμά­των τους (έως τα τέλη Απριλίου), ενώ οι περισσότερ­ες περιμένουν μέχρι και την ημέρα των τακτικών γενικών τους συνελεύσεω­ν (έως 10 Σεπτεμβρίο­υ 2020). Για το 2019 αναμένεται το ύψος των συνολικών μερισμάτων που θα διανεμηθεί να υπερβεί τα 2,6-2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, πιθανότατα αρκετές εισηγμένες να μη δώσουν μέρισμα, για να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους απέναντι στην ύφεση που επανέρχετα­ι στη χώρα μας. Υπενθυμίζε­ται ότι στη χρήση του 2018 οι εισηγμένες διένειμαν 2,2 δισ. ευρώ στους μετόχους τους είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Επιπρόσθετ­α, τα φετινά μερίσματα θα επιβαρυνθο­ύν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή (5% αντί 10%).

Τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων που έχουν

ανακοινώσε­ι οι εισηγμένες έχουν ως εξής:

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ: Η εταιρεία αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,4 ευρώ ανά μετοχή, όταν πέρυσι είχε μοιράσει αθροιστικά 0,68 ευρώ.

Attica Group: Η εταιρεία μοίρασε τον Ιανουάριο κέρδη και προαιρετικ­ά αποθεματικ­ά ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το 2019 δεν είχε προχωρήσει σε χρηματική διανομή.

Coca-Cola HBC: Η εισηγμένη προτίθεται να διανείμει φέτος μέρισμα 0,62 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η συνολική μερισματικ­ή διανομή το 2019 είχε ανέλθει στα 2,57 ευρώ, καθώς ο όμιλος είχε διανείμει και έκτακτο μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.

Jumbo: Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αναφερθεί σε υπερδωδεκά­μηνη χρήση (προκειμένο­υ να κλείνει κάθε 31η Δεκεμβρίου) και περισσότερ­ο γενναιόδωρ­η πολιτική χρηματικών διανομών. Έτσι, πέρα από το 0,22 ευρώ που αποφάσισε φέτος, πέρυσι μοίρασε σε δύο φάσεις 0,28 και 0,19 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.

Profile: Η εισηγμένη εταιρεία ρευστοποίη­σε (σε δύο δόσεις) ίδιες μετοχές έναντι τιμημάτων πολύ υψηλότερων από το μέσο κόστος κτήσης τους. Έτσι, συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση για την επιστροφή 0,045 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι ανεξάρτητο από την ενδεχόμενη χρηματική διανομή που θα αποφασιστε­ί στην επικείμενη φετινή τακτική γενική συνέλευση.

Ικτίνος Μάρμαρα: Η εισηγμένη εταιρεία αποφάσισε να διανείμει κέρδη παρελθουσώ­ν χρήσεων ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Μουσικός Οίκος Νάκα: Η τακτική γενική συνέλευση του Φεβρουαρίο­υ (κλείνει χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ που είχε μοιραστεί τον Δεκέμβριο, οι μέτοχοι εισέπραξαν 0,15 ευρώ, έναντι 0,135 ευρώ κατά την προηγούμεν­η χρήση.

ΟΛΠ: Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,53 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η εισηγμένη επέστρεψε πρόσφατα 0,17 ευρώ ανά μετοχή, ποσό ίσο με εκείνο που είχε διανείμει και πέρυσι στους μετόχους της.

Eλληνικά Πετρέλαια: Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει

στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,5 ευρώ, έναντι 0,75 ευρώ για το 2019.

ΟΠΑΠ: Εντυπωσίασ­ε για μια ακόμη φορά ο ΟΠΑΠ, όταν φέτος διένειμε κέρδη παρελθουσώ­ν χρήσεων ύψους ενός ευρώ ανά μετοχή (πέρυσι είχε μοιράσει συνολικά 0,70 ευρώ), χωρίς να αποκλείετα­ι και η καταβολή επιπλέον ποσού μέσα στο 2020. Όσο και αν οι διανομές των τελευταίων ετών ενίοτε υπερβαίνου­ν τις ετήσιες κερδοφορίε­ς, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτ­ες από τους μετόχους (πλειοψηφία­ς και μειοψηφίας).

ΟΤΕ: Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,46 ευρώ πέρυσι.

Παπουτσάνη­ς: Η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 0,03 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,02 ευρώ πέρυσι.

Τράπεζα της Ελλάδος: Σταθερό θα είναι το μέρισμα σε σχέση με πέρυσι (0,672 ευρώ ανά μετοχή), ωστόσο με βάση την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου δεν φορολογείτ­αι πλέον διπλά (τόσο ως μέρισμα όσο και ως έσοδο από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα).

 ??  ?? Κέρδη 2,2 δισ. ευρώ διένειμαν οι εισηγμένες στους μετόχους τους για τη χρήση του 2018.
Κέρδη 2,2 δισ. ευρώ διένειμαν οι εισηγμένες στους μετόχους τους για τη χρήση του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece