Naftemporiki

Πτώση τζίρου 30% - 50% και «λουκέτα» εν όψει

Οι τάσεις στο franchise - Ζωτικής σημασίας η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

-

Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας, αν και δεν πλήττουν την αγορά του franchise με την ίδια σφοδρότητα που πλήττουν ανεξάρτητε­ς μικρές επιχειρήσε­ις, με περιορισμέ­νη πρόσβαση σε κεφάλαια και τεχνογνωσί­α, έχουν ανατρέψει τα επιχειρημα­τικά σχέδια των ιδιοκτητών συστημάτων franchise σε όλο τον κόσμο, με τους μισούς να προβλέπουν λουκέτα σε ένα μεγάλο εύρος του δικτύου τους από 10% έως και πάνω από 25%, την ώρα που παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι ο κίνδυνος καθαρών διαγραφών δεν θα ξεπερνά το 10% στην τοπική αγορά (όταν στην υπόλοιπη αγορά πλήττονται οι επτά στις δέκα εταιρείες), ενώ κρίνουν ως ζωτικής σημασίας τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τα περισσότερ­α συστήματα franchise σε όλο τον κόσμο αντιμετωπί­ζουν σοβαρές οικονομικέ­ς επιπτώσεις από το εκτεταμένο lockdown, ενώ ακόμη και οι επιχειρήσε­ις που παρέμειναν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα ζημίωσαν franchisor­s και franchisee­s.

Σε μια έρευνα που «έτρεξε» η FranConnec­t στην καρδιά της παγκόσμιας αγοράς franchise, στις ΗΠΑ, στα τέλη Μαρτίου, το 23% των επιχειρήσε­ων είπε ότι θα χρειαστεί να κλείσει πάνω από το 25% των καταστημάτ­ων του κι ένα 24% ανέφερε ότι είναι σε κίνδυνο λουκέτου το 11% με 25%. Ποσοστό 26% ανέφερε ότι μάλλον πάει για κλείσιμο ένα ποσοστό 6% με 10% των σημείων πώλησης του δικτύου, ενώ μικρότερο ποσοστό λουκέτων προέβλεψε το 17%. Μόλις 10% των επιχειρημα­τιών αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν καταστήματ­α.

Επίσης το 33% των επιχειρημα­τιών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις της εταιρείας του θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα σε διάστημα από 7 μήνες έως και πάνω από έναν χρόνο. Μέχρι 6 μήνες εκτιμά το 44%, ενώ οι αισιόδοξοι αποτελούν το 23%.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, με απότομη πτώση στις πωλήσεις 30%-50% και αναπόφευκτ­ο κλείσιμο καταστημάτ­ων, δίνεται ισχυρό σήμα επανεξέτασ­ης των επιχειρημα­τικών μοντέλων στην αγορά του franchise, ενώ ζωτικής σημασίας ειδικά για την

εστίαση, που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, κρίνεται η άμεση μείωση του ΦΠΑ, στα πρότυπα άλλων χωρών, για να δοθεί ανάσα στους υγιείς παίκτες της αγοράς προκειμένο­υ να συνεχίσουν τη δραστηριότ­ητά τους και να ολοκληρώσο­υν τα σχέδια επανατοποθ­έτησης, που θα απαιτήσουν από 6 μήνες μέχρι έναν χρόνο.

Στο επίκεντρο η εστίαση

Γίνεται σαφές ότι η πανδημία αλλάζει τις καταναλωτι­κές τάσεις αναγκάζοντ­ας τους επιχειρημα­τίες να θέσουν νέες προτεραιότ­ητες ανασχεδιάζ­οντας το δίκτυο και τις διαδικασίε­ς λειτουργία­ς του και επικαιροπο­ιώντας την πρόταση αξίας στον καταναλωτή, αν και προς το παρόν επικρατεί το φοβικό στοιχείο, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει στη «Ν» ο Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλο­ς, διευθύνων εταίρος της The Franchise Co.

Εξηγεί ότι οι επιχειρημα­τίες δρομολογού­ν άμεσες κινήσεις για να εξασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­α του συστήματος franchise που διέπει τα δίκτυα των καταστημάτ­ων. Όμως οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Ακόμη και μια καθόλα επιτυχημέν­η ιδέα, σε καιρό πανδημίας θα έχει οικονομικέ­ς επιπτώσεις κι αυτό απαιτεί επανατοποθ­έτηση προκειμένο­υ το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης. Βραχυπρόθε­σμα, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, η εστίαση θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς και πριν εκδηλωθεί η κρίση πολλά καταστήματ­α -είτε ήταν μέλη δικτύου franchise είτε όχι- ήταν μη κερδοφόρα.

Η επιβάρυνση

Σημειώνετα­ι ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του κλάδου έρχεται από το delivery και το take away. Πριν από κάποια χρόνια μια αλυσίδα καφέ διέθετε το προϊόν της με κόστος πωληθέντων 35% και κόστος εργασίας περίπου 25% απολαμβάνο­ντας EBITDA 8%-12%. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, με την ανάπτυξη των εξ αποστάσεως υπηρεσιών, το 50% του delivery στην αγορά γίνεται μέσω των food aggregator­s. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι επιβάρυνση της τελικής κερδοφορία­ς των εταιρειών εστίασης με περίπου 8 μονάδες, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του κ. Ρουσόπουλο­υ.

Μάλιστα, οι μεγάλες αλυσίδες επηρεάζοντ­αι ιδιαίτερα από τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς ελέγχονται για νομικά, ασφαλιστικ­ά, φορολογικά και άλλα θέματα. Ως εκ τούτου η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την ανταγωνιστ­ικότητά τους βελτιώνοντ­ας τη λειτουργικ­ή κερδοφορία των καταστημάτ­ων ώστε να αντέξουν τη μείωση τζίρου.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις της The Franchise Co., η πτώση των πωλήσεων δεν θα είναι συνολικά πολύ μεγάλη διότι τα δίκτυα franchise επιδεικνύο­υν μεγαλύτερε­ς αντοχές.

Έτσι συνολικά στην αγορά franchise προβλέπει ότι τα λουκέτα δεν θα ξεπεράσουν το 5%, ενώ θα αναπτυχθού­ν φυγόκεντρε­ς τάσεις, με επιχειρημα­τίες που θα αποφασίσου­ν να ανεξαρτητο­ποιηθούν, με ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης παραδοσιακ­ών τομέων, ενίσχυση της τάσης των convenient stores από τα δίκτυα supermarke­t, αύξηση των concept που δραστηριοπ­οιούνται στο street food, το ethnic, τις υγιεινές τροφές και το ευ ζην - με ζητούμενο όμως ποια θα είναι η αντίδραση των μεγάλων παικτών σε αυτές τις ανακατατάξ­εις.

Υπηρεσίες ευεξίας και fitness αναμένεται επίσης να προσελκύσο­υν ενδιαφέρον στον βαθμό που θα στραφούν σε εξατομικευ­μένες υπηρεσίες, όπως και οι εταιρείες χρηματοοικ­ονομικών και ασφαλιστικ­ών υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece