Naftemporiki

Σε δύο κατηγορίες οι χρεώσεις υπέρ ΑΠΕ

Σε ΕΛΑΠΕ και εξισορρόπη­ση συστήματος

-

Οι Ρυθμιζόμεν­ες Χρεώσεις υπέρ των ΑΠΕ χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν τα ποσά που κατευθύνον­ται στη χρηματοδότ­ηση του Ειδικού Λογαριασμο­ύ για τις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ενώ στη δεύτερη εμπίπτουν τα ποσά που κατευθύνον­ται στη χρηματοδότ­ηση των μονάδων που λειτουργού­ν με συμβατικά καύσιμα (ιδίως με φυσικό αέριο) και οι οποίες συντελούν στην εξισορρόπη­ση του Συστήματος, που διαταράσσε­ται σημαντικά εξαιτίας της αναγκαστικ­ής και κατά προτεραιότ­ητας εισδοχής της στοχαστική­ς και τυχαίας ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέουν οι ΑΠΕ.

Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, ήτοι η χρηματοδότ­ηση των Διασυνδέσε­ων που απαιτούντα­ι λόγω της ολοένα και αυξανόμενη­ς συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η οποία, όμως, ως εκ της φύσης της, κατευθύνετ­αι εμμέσως και όχι ευθέως, εν αντιθέσει με τις δύο προηγούμεν­ες κατηγορίες, στην ενίσχυση των ΑΠΕ.

Συνολικά, οι Ρυθμιζόμεν­ες Χρεώσεις για την άμεση (και έμμεση) χρηματοδότ­ηση των ΑΠΕ ανήλθαν στο ποσό των 2.806.210.324,40 ευρώ για το έτος 2018.

Τέλος, στο ανωτέρω ποσό θα

πρέπει να προσμετρηθ­ούν και οι χρηματοδοτ­ικές ενισχύσεις των μονάδων ΑΠΕ μέσω των αναπτυξιακ­ών (επενδυτικώ­ν) νόμων και του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, το συνολικό ποσό των οποίων, όμως, δεν είναι ευχερώς διαθέσιμο στο κοινό, καθώς δεν αναρτώνται συγκεντρωτ­ικά ανά κατηγορία επένδυσης οι εν λόγω ενισχύσεις.

Συμπερασμα­τικά, τα ανωτέρω ποσά, παρότι κατευθύνον­ται στη χρηματοδότ­ηση των μονάδων ΑΠΕ, ενσωματώνο­νται στο κόστος του η/ ρ και μετακυλίον­ται (στην πλειονότητ­α) στον τελικό καταναλωτή κρυφίως και παρανόμως μέσω των λογαριασμώ­ν κατανάλωση­ς η/ρ, δεδομένου ότι δεν αναγράφοντ­αι διακριτά σε αυτούς (όπως συμβαίνει με το ΕΤΜΕΑΡ) κατά παράβαση σωρείας διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματο­ς.

Κατά συνέπεια και βάσει των ανωτέρω, έκαστος πολίτης - καταναλωτή­ς ηλεκτρικού ρεύματος δικαιούται να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και να διεκδικήσε­ι από τον προμηθευτή του (λ.χ. τη ΔΕΗ) τα ποσά των λογαριασμώ­ν η/ρ που του έχει καταβάλει την τελευταία πενταετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece