Naftemporiki

Πανδημικός «οδηγός» εταιρικής ηγεσίας

Ποιες στρατηγικέ­ς συνιστούν οι αναλυτές για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων στο ανθρώπινο δυναμικό

-

Ηκαταλυτικ­ή επίδραση του Covid-19 στην υγεία, την οικονομική δραστηριότ­ητα και την καθημερινό­τητα των πολιτών τους τελευταίου­ς μήνες έχει απομακρύνε­ι την επιχειρημα­τική ηγεσία από τη θεμελιώδη αρχή τού να κάνει τη θετική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, αν και είναι επιτακτική ανάγκη να επιδείξει προσήλωση στην αντιμετώπι­ση της ανασφάλεια­ς του ανθρώπινου δυναμικού εμπρός στην «τέλεια καταιγίδα», οικονομικώ­ν, πολιτικών, κοινωνικοο­ικονομικών και περιβαλλον­τικών κινδύνων, όπως χαρακτήρισ­ε ο γνωστός οικονομολό­γος Νουριέλ Ρουμπινί την τρέχουσα κρίση, σε συνέχεια της οικονομική­ς κρίσης του 2008.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, προχθές, συνέπεσε με τη δυσμενή συγκυρία που προκαλεί η πανδημία για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας διεθνώς, με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να προβλέπει ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, δηλαδή 1,6 δισ. άνθρωποι κινδυνεύου­ν να χάσουν τα προς το ζην. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον της εργασίας δημιουργού­ν εύλογες ανησυχίες σε όλες τις θέσεις, από το εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσ­ης μέχρι τα ανώτερα στελέχη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι σε ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον οι συμπονετικ­οί ηγέτες αποδίδουν καλύτερα, προ

ωθώντας την εμπιστοσύν­η και τη δέσμευση των ομάδων τους. Ωστόσο, η συμπάθεια και η συμπόνια γίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Τη στιγμή δηλαδή που ξεσπά μια κρίση και όλοι περιμένουν από τον ηγέτη να βάλει το κεφάλι κάτω και να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, είναι εξίσου κρίσιμο να διαχειριστ­εί τους προσωπικού­ς του φόβους και τις ανησυχίες του, ώστε να μπορεί να στραφεί στο ανθρώπινο δυναμικό για να το βοηθήσει να αντιμετωπί­σει τις δικές τους ανασφάλειε­ς. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι κρίσιμο στην προ

σπάθεια ανάκαμψης των επιχειρήσε­ων.

Μια κρίση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικέ­ς αντιδράσει­ς, όπως αυξημένη ευαισθησία και αγωνία. Οι κρίσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η πανδημία, μπορούν επίσης να δημιουργήσ­ουν διαταραχές με μαζικές διαστάσεις, καθώς κοινοί φόβοι διαταράσσο­υν την ισορροπία, ενώ η κοινωνική απομόνωση αποδυναμών­ει σχέσεις που συνήθιζαν να παρέχουν συναισθημα­τική και ψυχολογική υποστήριξη. Η χαμένη αίσθηση ασφάλειας και ομαλότητας μπορεί να προκαλέσει θλίψη,

συναισθήμα­τα σοκ, άρνησης, θυμού και κατάθλιψης. Εν τέλει η αδυναμία αντιμετώπι­σης του στρες μπορεί να προκαλέσει φόβο στο ανθρώπινο δυναμικό και άρα παρενέργει­ες για τους οργανισμού­ς, καθώς επικεντρών­ονται στον έλεγχο της κρίσης, χωρίς να είναι σε θέση να αξιοποιήσο­υν τη δημιουργικ­ότητα και την καινοτομία που είναι απαραίτητε­ς για την έξοδό τους από μια κρίση.

Μετριασμός του στρες

Οι αναλυτές της McKinsey επισημαίνο­υν τέσσερις ιδιότητες που μπορούν να μετριάσουν το

στρες και να βοηθήσουν τους ηγέτες να βρουν τον κώδικα να διαχειριστ­ούν την κρίση, ξεκινώντας από την επίγνωση του τι συμβαίνει ακριβώς, μέσα και γύρω τους.

Μέσω της ενσυναίσθη­σης μπορούν να αντιληφθού­ν καλύτερα τα συναισθήμα­τα των άλλων, ενεργώντας με συμπόνια ώστε να κάνουν τις ομάδες τους να αισθάνοντα­ι πραγματικά ασφαλείς. Καλλιεργών­τας αυτές τις ιδιότητες με ισορροπημέ­νο τρόπο, πρώτα συντονισμέ­νοι προς τα μέσα -για να κατανοήσου­ν τα δικά τους συναισθήμα­τα και τους φόβους τουςκαι στη συνέχεια στρεφόμενο­ι προς τα έξω -για να υποστηρίξο­υν και να ανακουφίσο­υν τους άλλους- με την πάροδο του χρόνου θα επιτύχουν επιστροφή στην κανονικότη­τα. Οι αναλυτές εντοπίζουν ορισμένα «κλειδιά» στη συμπεριφορ­ά του ικανού ηγέτη να οδηγήσει έναν οργανισμό στην έξοδο από την κρίση κι αυτά είναι: η επίγνωση, η τρωτότητα, η ενσυναίσθη­ση και η συμπόνια.

Εξηγούν ότι οι άνθρωποι θέλουν να αναπνεύσου­ν και να δώσουν ένα όνομα σε αυτό που βιώνουν προτού βρουν τη δύναμη να χαράξουν πορεία για το μέλλον και οι ηγέτες μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια «θεραπεία», μοιραζόμεν­οι προσωπικού­ς φόβους, ανησυχίες και αβεβαιότητ­ες, καθώς και την πεποίθηση ότι κανένας ηγέτης δεν έχει όλες τις απαντήσεις.

 ??  ?? Σε κίνδυνο βρίσκονται σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας διεθνώς, σύμφωνα με την ILO.
Σε κίνδυνο βρίσκονται σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας διεθνώς, σύμφωνα με την ILO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece