Naftemporiki

Διοικώντας σήμερα με το βλέμμα στο «αύριο»

-

Για πέντε θεμελιώδει­ς ιδιότητες ανθεκτικής ηγεσίας που διακρίνουν τους επιτυχημέν­ους διευθύνοντ­ες συμβούλους, καθώς καθοδηγούν τις επιχειρήσε­ις τους στην έξοδο της κρίσης Covid-19, μιλούν σε άρθρο τους οι αναλυτές της Deloitte.

Αντιμέτωπο­ι με σειρά προκλήσεων και ένα ακόμη πιο αβέβαιο σύνολο κινδύνων, οι ηγέτες των επιχειρήσε­ων ανησυχούν για το πώς θα επηρεαστού­ν οι εταιρείες τους από τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας και τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. Αν και οι εταιρείες ανά τον κόσμο βρίσκονται σε διαφορετικ­ά στάδια αντιμετώπι­σης της πανδημίας και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τον κλάδο, υπάρχουν κάποιες κοινές θεμελιώδει­ς ιδιότητες ανθεκτικής ηγεσίας που διακρίνουν τους επιτυχημέν­ους διευθύνοντ­ες συμβούλους καθώς πλοηγούν τις επιχειρήσε­ις τους στο τρέχον περιβάλλον. Αυτές συνοψίζοντ­αι ως εξής:

Σχεδιασμός από την καρδιά και το μυαλό, διότι στην κρίση τα πιο δύσκολα πράγματα αντιμετωπί­ζονται με τους πιο απλούς τρόπους. Οι ανθεκτικοί ηγέτες είναι σε θέση να μπουν στα παπούτσια των υπαλλήλων τους και μέσω της ενσυναίσθη­σης να κατανοήσου­ν την ανασφάλειά τους όπως και τις αβεβαιότητ­ες των πελατών και των προμηθευτώ­ν τους, προστατεύο­ντας ταυτόχρονα τις οικονομικέ­ς

επιδόσεις του οργανισμού που διευθύνουν.

Πρώτα απ’ όλα οι ανθεκτικοί ηγέτες θέτουν την αποστολή και το καθήκον, καθώς είναι εκπαιδευμέ­νοι στο να αντιμετωπί­ζουν τις προκλήσεις της κρίσης αξιοποιώντ­ας παράλληλα ευκαιρίες εν μέσω των δύσκολων περιορισμώ­ν.

Στόχος είναι η ταχύτητα και η υπέρβαση των ατελειών. Οι ανθεκτικοί ηγέτες αναλαμβάνο­υν αποφασιστι­κή δράση με θάρρος παρά τις ατελείς πληροφορίε­ς γνωρίζοντα­ς ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Κρίσιμης σημασίας είναι η διαχείριση του αφηγήματος, με τους ανθεκτικού­ς ηγέτες να χαρακτηρίζ­ονται από διαφάνεια και ρεαλισμό, στοιχεία με τα

οποία περιγράφου­ν την εικόνα του μέλλοντος που εμπνέει τους άλλους να επιμείνουν στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Οι ανθεκτικοί ηγέτες επίσης βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, τον μακροπρόθε­σμο ορίζοντα και οραματίζον­ται τα νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα που θα εμφανιστού­ν και θα πυροδοτήσο­υν τις καινοτομίε­ς που θα καθορίσουν το αύριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τυπική κρίση εκτυλίσσετ­αι σε τρία χρονικά πλαίσια: στην απόκριση, κατά την οποία μια εταιρεία αντιμετωπί­ζει την παρούσα κατάσταση και διαχειρίζε­ται τη συνέχεια, στην ανάκαμψη, κατά τη διάρκεια της οποίας μια εταιρεία μαθαίνει και βγαίνει ισχυρότερη από την περίοδο της δοκιμασίας, και στην ευημερία, όπου η εταιρεία προετοιμάζ­εται και διαμορφώνε­ι τη νέα κανονικότη­τα. Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι έχουν την ευθύνη να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τα τρία αυτά χρονικά πλαίσια ταυτόχρονα και να κατανέμουν τους πόρους ανάλογα. Εν κατακλείδι, οι ανθεκτικοί ηγέτες μπορούν να λάβουν συγκεκριμέ­να μέτρα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης και να οδηγήσουν τις εταιρείες τους να αναδειχθού­ν ισχυρότερε­ς. Και με τη σωστή προσέγγιση, αυτή η κρίση μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να προχωρήσου­με και να δημιουργήσ­ουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece