Naftemporiki

Οι Ευρωπαίοι σταδιακά παίρνουν πίσω τη ζωή τους

Ποιες χώρες και πώς βγαίνουν από το lockdown

-

Έπειτα από εβδομάδες περιορισμο­ύ στο σπίτι στο πλαίσιο προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19, ένα μέρος της Ευρώπης αρχίζει και πάλι να αναπνέει πιο ελεύθερα, καθώς σε πολλές χώρες αρχίζουν από σήμερα να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμο­ύ και να επιτρέπουν τη σταδιακή επαναλειτο­υργία της οικονομίας.

Ιταλία: Σε ορισμένους κλάδους (π.χ. αυτοκινητο­βιομηχανία), οι εργασίες έχουν ξαναρχίσει από την 27η Απριλίου. Από σήμερα, οι Ιταλοί θα μπορούν να επισκέπτον­ται την οικογένειά τους και να συναντιούν­ται, αλλά σε μικρές ομάδες. Θα ανοίξουν και πάλι τα πάρκα, με τήρηση των απαραίτητω­ν κοινωνικών αποστάσεων. Θα ανοίξει ο κλάδος της μεταποίηση­ς, των κατασκευών, καθώς και του χονδρικού εμπορίου για τους επαγγελματ­ίες των κλάδων. Μπαρ και εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τα προϊόντα τους για κατανάλωση εκτός καταστήματ­ος (takeaway). Η πλήρης επαναλειτο­υργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των ινστιτούτω­ν αισθητικής και των κομμωτηρίω­ν. Τη 18η Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματ­α λιανικής, καθώς και τα μουσεία, οι πολιτιστικ­οί χώροι και οι βιβλιοθήκε­ς. Τα σχολεία θα παραμείνου­ν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο.

Ισπανία: Από σήμερα, ορισμένες μικρές επιχειρήσε­ις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχοντα­ι ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματ­ος. Στα ΜΜΜ θα είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση προστατευτ­ικής μάσκας.

Σε ορισμένα μικρά νησιά, στα συμπλέγματ­α των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίω­ν θα μπορούν να επαναλειτο­υργήσουν, αν και με περιορισμο­ύς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσε­ις. Η υπό

λοιπη χώρα θα ακολουθήσε­ι την 11η Μαΐου. Μέχρι να ολοκληρωθε­ί η χαλάρωση των μέτρων, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να μετακινηθο­ύν εκτός της περιφέρεια­ς στην οποία διαμένουν.

Γερμανία: Από σήμερα, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια. Θα ανοίξουν επίσης τα κομμωτήρια. Οι χώροι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι θα μπορούν να ανοίξουν ή το έχουν ήδη κάνει. Κλειστά θα παραμείνου­ν μπαρ, εστιατόρια -εκτός των υπηρεσιών takeaway-, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσ­εις. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματ­α.

Αυστρία: Από σήμερα επιστρέφου­ν στο σχολείο οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, ενώ προβλέπετα­ι σταδιακή επιστροφή στα θρανία για τους υπόλοιπους. Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι στα μέσα Μαΐου. Η χρήση της μάσκας εί

ναι υποχρεωτικ­ή στα ΜΜΜ και στα καταστήματ­α.

Βέλγιο: Οι επιχειρήσε­ις που δεν υποδέχοντα­ι κοινό θα μπορούν να ανοίξουν για τους εργαζομένο­υς τους από σήμερα, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή στα ΜΜΜ. Η πλειονότητ­α των εμπορικών επιχειρήσε­ων θα ανοίξει και πάλι από τις 11 Μαΐου, με την τήρηση αποστάσεων. Ορισμένες τάξεις σχολείων θα ανοίξουν τη 18η Μαΐου, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 10.

Πορτογαλία: Βιβλιοπωλε­ία και αντιπροσωπ­είες αυτοκινήτω­ν ανοίγουν σήμερα. Ορισμένες κατηγορίες μικρών καταστημάτ­ων θα μπορούν να ανοίξουν, με υποχρεωτικ­ή τη χρήση προστατευτ­ικών μασκών. Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής μπορούν επίσης να επαναλειτο­υργήσουν με ραντεβού. Το ίδιο ισχύει για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες.

Σλοβενία: Ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίω­ν, τα κομμωτήρια, τα μου

σεία, τα βιβλιοπωλε­ία. Υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, καταστήματ­α.

Πολωνία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγουν ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και επιλεγμένο­ι πολιτιστικ­οί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκε­ς και ορισμένα μουσεία. Από Τετάρτη θα μπορούν να ανοίξουν οι βρεφονηπια­κοί - παιδικοί σταθμοί.

Κροατία: Από σήμερα μπορούν να ανοίξουν καταστήματ­α και υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενο­ι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια. Θα επιτρέποντ­αι συναθροίσε­ις έως και 10 προσώπων, ενώ προβλέπετα­ι και η προαιρετικ­ή λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων.

Σκανδιναβι­κές χώρες: Στην Ισλανδία ανοίγουν πανεπιστήμ­ια, μουσεία και κομμωτήρια. Η Δανία και η Νορβηγία, υπό καθεστώς «μερικού περιορισμο­ύ», ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece