Naftemporiki

Μόνιμες προσλήψεις στην υγεία - αύξηση ΜΕΘ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Στόχος του υπουργείου Υγείας για την επόμενη μέρα από το lockdawn είναι να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ και να γίνουν 3.000 μόνιμες προσλήψεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, πρέπει ως χώρα να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ/100.000 πολίτες.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικ­ά νοσοκομεία. Από αυτές, οι 352 είναι κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) οι οποίες αναβαθμίστ­ηκαν σε ΜΕΘ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και τη λειτουργικ­ή αναμόρφωση των υπαρχουσών σε νοσοκομεία όπως: ΚΑΤ, Ευαγγελισμ­ός, Σωτηρία, Παπανικολά­ου καθώς και τα Πανεπιστημ­ιακά Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας. Επικεφαλής της προσπάθεια­ς για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ ορίσθηκε η καθηγήτρια Πνευμονολο­γίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στον Ευαγγελισμ­ό, Αναστασία Κοτανίδου.

Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας επεσήμανε ότι ο αρχικός προγραμματ­ισμός ήταν για 2.000 και μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 4.000, συμπληρώνο­ντας ότι δέσμευση της κυβέρνησης να μονιμοποιη­θούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικο­ί νοσηλευτές (περίπου 2.000 σήμερα), ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.

6 νέα κρούσματα και 1 νεκρός

Έξι νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε η Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό στους 2.626. Επίσης, είχαμε και μία ακόμα απώλεια συνανθρώπο­υ μας, με το σύνολο των θανάτων στους 144. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 67 έτη. Ωστόσο, 37 ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι σε ΜΕΘ, ενώ 78 έχουν εξέλθει. Έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα 79.332 τεστ ανίχνευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece