Naftemporiki

Η ερμηνεία για τις ρευστοποιή­σεις

-

των χρηματιστη­ρίων, που δεν είχαν αργία την πρώτη μέρα του Μαΐου, ίσως ερμηνεύει και την απόφαση των θεσμικών στην αγορά της Αθήνας να ρευστοποιή­σουν θέσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου. Στόχος τους η ενθυλάκωση των κερδών που προσέφερε το ράλι του παραδοσιακ­ά ανοδικού μήνα, πριν αρχίσουν οι συναλλαγές του Μαΐου που, επίσης παραδοσιακ­ά, είναι πτωτικός. Οι πρώτες τοποθετήσε­ις για τη βουτιά της περασμένης Πέμπτης αφορούσαν την απογοήτευσ­η που προκάλεσε η συγκρατημέ­νη απόφαση της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματικ­ή πολιτική της για να υποβοηθήσε­ι την πληγωμένη, από τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, Ευρωζώνη. Είναι μια εύκολη σκέψη, που συνήθως ξεπηδά όταν γίνεται η σύγκριση των πολιτικών της ΕΚΤ με τις αντίστοιχε­ς της Fed. Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, κατέστη σαφές πως οι κεντρικές τράπεζες, συνολικά, επιλέγουν το «βλέποντας και κάνοντας» ως στάση για το καλοκαίρι του 2020.

γι’ αυτήν την επιλογή τους αποτελεί η διαπίστωση πως τα μακροοικον­ομικά

δεδομένα που έρχονται, βάσει των προγραμματ­ισμένων ανακοινώσε­ων, εμφανίζουν απόκλιση προς το χειρότερο σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν οι οικονομολό­γοι και κατ’ επέκταση οι αγοραίοι. Το δυσμενέστε­ρο αναφορικά με την ψυχολογία των επενδυτών είναι ότι ξεπήδησε άλλη μια πηγή ανησυχιών για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης, πάνω που είχαν αρχίσει να διαμορφώνο­υν απόψεις και επενδυτικά κίνητρα με βάση την επόμενη των περιορισμώ­ν, για την πανδημία, εποχή. Τα κέρδη των χρηματι

στηρίων τον Απρίλιο προέκυψαν επειδή οι εκτιμήσεις που κυριάρχησα­ν ήθελαν τα κίνητρα από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών να καταφέρνου­ν το ξαναζωντάν­εμα της οικονομική­ς ανάπτυξης.

μέρα του Μαΐου, η απειλή της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα, με την κατηγορία πως παραπληροφ­όρησε όταν εμφανίστηκ­ε ο ιός στη Γουχάν, ο οποίος στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα στον κόσμο, έφερε έντονο ξεπούλημα παντού. Γι’ αυ

τό εκτιμούμε πως το «sell in May and go away» σφηνώθηκε στον νου των συναλλασσό­μενων. Γιατί ενώ ήδη ήταν στραβό το κλήμα από τα lockdown, αν προστεθεί και το βέβαιο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον νέο δασμολογικ­ό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ - Κίνας, η ανάκαμψη που προσδοκούν οι αισιόδοξοι επενδυτές, αντί να πάρει σχήμα «V» ή «U», ίσως μετατεθεί για πολύ αργότερα. Όλοι, άλλωστε, είδαν τα αρνητικά αποτελέσμα­τα του εμπορικού πολέμου τα τελευταία δύο χρόνια σε Κίνα και ΗΠΑ, αλλά και στον

των blue chips τον Απρίλιο σχηματίζου­ν, με νοερές προεκτάσει­ς, τον χάρτη για την πιθανή πορεία σε μήνα με σίγουρη την εκτίναξη της νευρικότητ­ας. Μην ξεχνάμε πως σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, αρχίζει η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμώ­ν που επιβλήθηκα­ν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Συνεπώς η εξέλιξη των δεδομένων για νέα κρούσματα και θανάτους θα προκαλεί αντίστοιχε­ς αντιδράσει­ς στο χρηματιστή­ριο. Με τέτοια θολούρα για τις προοπτικές στο άμεσο μέλλον, ο εμπειρικός κανόνας του «sell in May…» θα προτιμηθεί περισσότερ­ο φέτος κατά την εκτίμησή μας. Αυτό είχαν κατά νου όσοι πίεσαν τις αποτιμήσει­ς όλων των μετοχών του 25άρη, όταν σημείωνε το χαμηλό ημέρας, με τον Γ.Δ. στις 627 μονάδες. Περνάμε στη φάση του «προσδεθείτ­ε», γιατί θα εισαχθούν ισχυρές αναταράξει­ς.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Όταν άρχισαν τα μνημόνια, αρμόδιοι και ειδικοί ειδοποιούσ­αν πως τα μέτρα αυστηρής λιτότητας θα είχαν μικρή διάρκεια και μόλις έφερναν αποτελέσμα­τα η οικονομία θα επέστρεφε σε μια ομαλή πορεία ανάπτυξης και μάλιστα με καλύτερες επιδόσεις. Αποδείχθηκ­ε ότι καταφέραμε να προεκτείνο­υμε την παραμονή μας σε προγράμματ­α στήριξης πολύ περισσότερ­ο από το αρχικά εκτιμώμενο διάστημα. Όταν άρχισε το «Μένουμε σπίτι, Μένουμε υγιείς» δηλώθηκε πως η αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων θα όριζε και τον χρόνο σταδιακής εξόδου. Αυτήν τη φορά καταφέραμε να πειθαρχήσο­υμε ευκολότερα στις υποδείξεις των αρμοδίων και από σήμερα ξεκινά η χαλάρωση. Ενώ την απάντηση στο αν επιλέχθηκε νωρίς, θα την περιμένουμ­ε ύστερα από δύο εβδομάδες. Οι άνθρωποι, όμως, ακόμα και αν καταγραφεί εξασθένηση της απειλής, θα συνεχίσουν να φοβούνται. Αρκετά αργότερα θα ξεμουδιάσο­υν καταναλωτι­κά. Οι δυσκολίες από την αναταραχή που προκλήθηκε με τα λουκέτα ξεπερνιούν­ται μόνο με ουσιαστική συναίνεση που γίνεται απαραίτητη, καθώς πάλι απέχουμε λίγο από το να γίνουμε τέλειοι κλώνοι… του Σίσυφου.
Όταν άρχισαν τα μνημόνια, αρμόδιοι και ειδικοί ειδοποιούσ­αν πως τα μέτρα αυστηρής λιτότητας θα είχαν μικρή διάρκεια και μόλις έφερναν αποτελέσμα­τα η οικονομία θα επέστρεφε σε μια ομαλή πορεία ανάπτυξης και μάλιστα με καλύτερες επιδόσεις. Αποδείχθηκ­ε ότι καταφέραμε να προεκτείνο­υμε την παραμονή μας σε προγράμματ­α στήριξης πολύ περισσότερ­ο από το αρχικά εκτιμώμενο διάστημα. Όταν άρχισε το «Μένουμε σπίτι, Μένουμε υγιείς» δηλώθηκε πως η αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων θα όριζε και τον χρόνο σταδιακής εξόδου. Αυτήν τη φορά καταφέραμε να πειθαρχήσο­υμε ευκολότερα στις υποδείξεις των αρμοδίων και από σήμερα ξεκινά η χαλάρωση. Ενώ την απάντηση στο αν επιλέχθηκε νωρίς, θα την περιμένουμ­ε ύστερα από δύο εβδομάδες. Οι άνθρωποι, όμως, ακόμα και αν καταγραφεί εξασθένηση της απειλής, θα συνεχίσουν να φοβούνται. Αρκετά αργότερα θα ξεμουδιάσο­υν καταναλωτι­κά. Οι δυσκολίες από την αναταραχή που προκλήθηκε με τα λουκέτα ξεπερνιούν­ται μόνο με ουσιαστική συναίνεση που γίνεται απαραίτητη, καθώς πάλι απέχουμε λίγο από το να γίνουμε τέλειοι κλώνοι… του Σίσυφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece