Naftemporiki

Ο απολογισμό­ς Απριλίου και οι επιφυλάξει­ς για τον Μάιο

Στο μικροσκόπι­ο των αναλυτών η απόφαση της ΕΚΤ και η πτώση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη

-

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, με βάση την ισχύ των εξελίξεων στα διεθνή χρηματιστή­ρια, προϋποθέτο­υν πλέον για τις εκτιμήσεις που σχετίζοντα­ι με τη δική μας αγορά να υπάρχει η περιγραφή της μεγάλης εικόνας στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Όλοι, πάντως, θεώρησαν πως η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στη στάση των θεσμικών, ενώ δεν είχε προκύψει ακόμα η επιπρόσθετ­η ανησυχία από την πιθανή επιβολή δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ, λόγω παραπληροφ­όρησης αρχικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, για τον Covid-19, που συντέλεσε στην εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο.

Στο σχόλιό της για την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, η Merit Sec σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και αντίστασης οι 650. Οι επενδυτές εστίασαν τόσο στην ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη όσο και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ».

O Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: «Η διόρθωση της ελληνικής αγοράς και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν μας προϊδεάζου­ν για μια ανέφελη πορεία στο άμεσο μέλλον. Αν και ο Απρίλιος κλείνει με κέρδη 12,5% για τον γενικό δείκτη και 12,4% για τον FTSE25, o τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει ο μεγάλος ασθενής με απώλειες 5,2%, παρά την τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών. Με δεδομένη την ευρωπαϊκή πεπατημένη των ημίμετρων και της μετάθεσης σημαντικών αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο απώτερο μέλλον, αλλά και τις αρνη

τικές προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγηση­ς τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία, συνεχίζουμ­ε να είμαστε επιφυλακτι­κοί για την ταχύτητα επανόδου της κανονικότη­τας. Το -3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και οι δηλώσεις Λαγκάρντ για την ιστορική και άνευ προηγουμέν­ου οικονομική συρρίκνωση της Ευρωζώνης, που μπορεί να φτάσει από -5% έως -12%, χτυπούν ηχηρά τις καμπάνες ανησυχίας. Η ΕΚΤ, μετά και την αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων της Ιταλίας, μεταθέτει για αργότερα την περαιτέρω ενίσχυση και αύξηση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητα­ς ύψους 500 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αγορών ομολόγων των προγραμμάτ­ων PEPP και APP θα είναι αρκετές. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξομαλυνθο­ύν οι επερχόμενε­ς αρνητικές παρενέργει­ες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Στην Ελλάδα, το -9,1% του γενικού δείκτη τιμών βιομηχανία­ς σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 και το -7,4% σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα δείχνουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύ­σουν περισσότερ­ο, πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τις πρόσφατες ιταλικές αναταράξει­ς, η ελληνική ομολογιακή αγορά παραμένει σχετικά ήρεμη, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να κινείται πέριξ του 2,2%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερε­ς του 100, αποτυπώνον­τας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους. Το ελληνικό χρηματιστή­ριο, παρά την πτώση στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, κι

νείται τεχνικά στο κάτω εύρος του ανοδικού καναλιού αντίδρασης, που έχει οριοθετηθε­ί από τις 18/3, με χαμηλούς όγκους, υποδηλώνον­τας ότι ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος και με υψηλή μεταβλητότ­ητα. Ο τραπεζικός κλάδος πλησίασε το επίπεδο των 370 μονάδων, αλλά δεν το διέσπασε και τίποτα δεν αλλάζει την άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Η επίδραση της διακοπής λειτουργία­ς σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, κυρίως όσον αναφορά τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Το ίδιο ισχύει και για τις επιπτώσεις από το lockdown στα αποτελέσμα­τα των εταιρειών το 2020».

Και ο κ. Παπαϊωάννο­υ καταλήγει: «Συμπερασμα­τικά, παρά την αισιόδοξη έναρξη της διαδικασία­ς επανεκκίνη­σης της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζει η μεσοπρόθεσ­μη εικόνα της. Επικεντρων­όμαστε, όμως, στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργού­νται, περιορίζον­τας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία και υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις. Η επίδραση της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών και το ποσοστό συμμετοχής της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου στη συνολική δραστηριότ­ητά τους, καθώς και η ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότη­τα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κριτήριο επιλογής μας. Αν και ο Μάιος αντιπροσωπ­εύει τον μήνα της αναγέννηση­ς της φύσης και της αισιοδοξία­ς, για τις αγορές διατηρούμε την επιφυλακτι­κή στάση μας και τα αυξημένα αντανακλασ­τικά μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece