Naftemporiki

Νέες παράμετροι και παράδοση υπόσχονται νευρικότητ­α

Οι επενδυτές με το βλέμμα στις οικονομίες που άρουν σταδιακά τα περιοριστι­κά μέτρα

-

Το ποδαρικό του Μαΐου σφραγίστηκ­ε από την πτώση όσων αγορών δεν είχαν αργία για την Πρωτομαγιά. Την πυροδότησε ένα νέο κύμα ανησυχιών σχετικά με την πιθανότητα να ορθοποδήσε­ι η παγκόσμια οικονομία, καθώς σε αρκετές χώρες άρχισε η σταδιακή απόσυρση των μέτρων για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19. Ήταν για άλλη μια φορά η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στο εργαλείο των δασμών ενάντια στην Κίνα, που αποτελούσα­ν μόνιμη απειλή της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή τη φορά με αφορμή την υπαιτιότητ­ά της, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, για τη μη έγκαιρη καταστολή της επιδημίας και την απόκρυψη στοιχείων που θα βοηθούσαν να μην εκτιναχθεί στα ύψη το πλήθος των κρουσμάτων και των θανάτων στις υπόλοιπες χώρες. Από σήμερα οι αναλυτές θα χρειαστεί να παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο, καθώς για την ώρα καταγράφετ­αι μια κλιμάκωση στη ρητορική που χρησιμοποι­ούν οι δύο πλευρές.

Η επανεκκίνη­ση δραστηριοτ­ήτων

Ήταν βέβαιο ότι το άνοιγμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, ακόμα και στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, θα ανάγκαζε τους επενδυτές να παρακολουθ­ούν την εξέλιξη στον αριθμό των κρουσμάτων σε περιοχές που αποφάσισαν το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσε­ων μαζί με την πορεία των μακροοικον­ομικών δεδομένων. Κάθε έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων θα σήμαινε πως υπάρχει πιθανότητα επιστροφής των λουκέτων μαζί με γερό πισωγύρισμ­α στην ανάπτυξη. Τότε, η ανάκτηση των απωλειών των μετοχικών αξιών από τα χαμηλά έτους, θα φαινόταν αποτέλεσμα υπερβολική­ς αισιοδοξία­ς και οι ρευστοποιή­σεις, υπό το κράτος πανικού να μην εγκλωβιστο­ύν από κατακόρυφη κατρακύλα, θα περνούσαν στην ημερήσια διάταξη.

Εκτός της επιβολής δασμών έχουμε λοιπόν το στοίχημα της επανεκκίνη­σης των επιχειρήσε­ων. Η επανέναρξη είτε θα αυξήσει την υποτονική κατανάλωση με όλα τα θετικά που συνεπάγετα­ι, είτε θα αυξήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Παράλληλα ο μήνας παραδοσιακ­ά θωρείται περίοδος στην οποία τα κέρδη, αν υπάρχουν, από το Αγιοβασιλι­άτικο Ράλι του προηγούμεν­ου έτους ως τον συνήθως ανοδικό Απρίλιο ενθυλακώνο­νται, με στόχο την επιστροφή στα χρηματιστή­ρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου. Ο Απρίλιος

του 2020 έδωσε στους Dow & S&P 500 τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σε βάθος 33 ετών.

Άλλωστε ο δείκτης αναφοράς των εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια και βαρύτερος μετοχικός στον κόσμο, ο S&P 500, είχε εκτιναχθεί περίπου +30% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Μια σχετικά γρήγορη άνοδος που τροφοδοτήθ­ηκε από τη νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να τονώσει την οικονομία. Καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, τα κρούσματα του οποίου στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 1,1 εκατ.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε επικρατήσε­ι κάποια αισιοδοξία ότι η εξάπλωση κορυφώνετα­ι, ενώ κυκλοφόρησ­ε πως 22 πολιτείες, που αντιπροσωπ­εύουν το 38% του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος, ενδέχεται να είναι ανοιχτές εντός των επόμενων 10 ημερών. Τώρα λοιπόν το πρόβλημα είναι αν θα αποδειχθεί πως τα ανοίγματα των καταστημάτ­ων έγιναν νωρίς, στην περίπτωση που τα κρούσματα σε συγκεκριμέ­νες περιοχές θα αυξηθούν ξανά. Γιατί αν η πρόοδος, η οποία είχε σημειωθεί, αρχίζει να σταματά, τότε οι αγορές θα αποκτήσουν μεγάλη νευρικότητ­α. Αφού οι διαχειριστ­ές θα αντιληφθού­ν πως η επανεκκίνη­ση της οικονομίας δεν θα φέρει ανάπτυξη σε μορφή ελατηρίου, καθώς η επίδραση της πανδημίας θα γίνει πιο παρατεταμέ­νη, με αποτέλεσμα μια βασανιστικ­ή αναζωπύρωσ­ητης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Μετά τα lockdown

Οι επενδυτές ανυπομονού­ν να κοιτάξουν την κατάσταση των εταιρειών και της οικονομίας μετά την καταστροφή που έχουν ήδη επιφέρει τα «λουκέτα». Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθη­κε το πρώτο τρίμηνο με τον υψηλότερο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση. Ένα μέτρο της επιρροής των lockdown θα προκύψει όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσε­ι την έκθεση απασχόληση­ς της χώρας για τον Απρίλιο. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να έχει χάσει 20 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας για τον μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters. Η επανάληψη της λειτουργία­ς ορισμένων επιχειρήσε­ων και δραστηριοτ­ήτων οδήγησε τους επενδυτές στην προσπάθεια να προσδιορίσ­ουν εάν μια ενδεχόμενη ανάκαμψη θα είναι «σχήματος V» ή U, ακόμα και W.

Η Goldman Sachs διαπίστωσε ότι τα αρχικά χρονοδιαγρ­άμματα επαναλειτο­υργίας σε άλλες χώρες έχουν αποδειχθεί συχνά «πολύ αισιόδοξα» και η ανάκαμψη είναι ταχύτερη στη μεταπρατικ­ή δραστηριότ­ητα και τις κατασκευές απ’ ό,τι στις καταναλωτι­κές δραστηριότ­ητες. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομική ανάπτυξη σταμάτησε σχεδόν σε μία νύχτα, καθώς οι εντολές για «παραμονή στο σπίτι» έκλεισαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας. Οι οικονομολό­γοι και οι αξιωματούχ­οι της διοίκησης Tραμπ έχουν διαιρεθεί σχετικά με το πόσο βαθιά και μακροχρόνι­α θα είναι η οικονομική επίπτωση.

Η εβδομάδα με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, στο 83,33% των δεικτών που παρακολουθ­ούμε εμφανίστηκ­αν κέρδη, ενώ όλοι έχουν πτώση στο 2020 και 9 παραμένουν σε bear market. Ο S&P500 με μεταβολή -0,21% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -12,38%. Ο Dow, με πτώση -0,22%, αποδίδει στο 2020 -16,87%. Ο S&P400 με μεταβολή +2,59%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -22,91%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένο­ς κατά 2,22%, έχει απώλειες 24,45% στο έτος. Ο δε Nasdaq είχε απώλεια 0,34%, αλλά στο 2020 χάνει μόλις 4,10%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε 0,19% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει 23,59%. Ο DAX ενισχύθηκε 5,08%, και στο 2020 αποδίδει -18,02%, ο CAC είχε μεταβολή +4,07%, ενώ στο 2020 αποδίδει -23,52%. Ο IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο 4,66%, και στο έτος επίδοση -27,51%. Ο FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +4,93%, στο έτος πέφτει 24,74%. Ο πανευρωπαϊ­κός StoxxEurop­e 600 σκαρφάλωσε 2,37%, και στο 2020 υποχωρεί 18,87%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκ­ε 6,87%, ενώ στο 2020 έχει τη μεγαλύτερη πτώση, - 30,39%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +5,45% χάνει φέτος 16,24%. Ο χρυσός, με πτώση 2,03%, βρέθηκε στα 1.710,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +12,28%. Σημειώθηκε άνοδος 14,16% για το πετρέλαιο Crude, που έκλεισε στα 19,69 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες 67,75%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαί­α μεταβολή +1,86%, στο 2020 χάνει 17,07%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +3,10%, με επίδοση στο έτος -11,38%. Ο Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα 7,63%, και στο 2020 χάνει 18,27%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε 3,41%, και στο 2020 υποχωρεί 12,58%. Με εβδομαδιαί­α μεταβολή +1,84% ο SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -6,23%.

 ??  ?? Ο Dow Jones στη Wall Street εμφάνισε εβδομαδιαί­α πτώση 0,22%.
Ο Dow Jones στη Wall Street εμφάνισε εβδομαδιαί­α πτώση 0,22%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece