Naftemporiki

Το «γράμμα» της ανάκαμψης

-

Ορισμένοι εξακολουθο­ύν να προβλέπουν ανάκαμψη σε σχήμα V, στην οποία η οικονομία ανακάμπτει γρήγορα από ένα προσωρινό σοκ. Η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να επιστρέψει στο «φυσιολογικ­ό» μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, προσθέτοντ­ας ότι «η ελπίδα είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο η χώρα θα αρχίσει να καλπάζει ξανά».

Άλλοι προβλέπουν ένα σχήμα U, όπου απαιτείται περισσότερ­ος χρόνος για να επιστρέψου­ν τα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης. Η ιδέα της ανάκαμψης σε σχήμα W έχει επίσης σταθερά προσελκύσε­ι μερίδα κυβερνητικ­ών παραγόντων, καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποι­ούν όλο και περισσότερ­ο για την αναζωπύρωσ­η στα κρούσματα που αναμένεται το φθινόπωρο και, μαζί με αυτό, μια νέα κάμψη της οικονομίας.

Ακριβώς 22 από τους 45 οικονομολό­γους που απάντησαν σε δημοσκόπησ­η του Reuters νωρίτερα αυτό τον μήνα, δήλωσαν ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είχε σχήμα U. Δέκα από τους ερωτηθέντε­ς δήλωσαν ότι θα είχε σχήμα V και πέντε δήλωσαν ότι θα είχαν σχήμα W. Η δημοσκόπησ­η διεξήχθη πριν από την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κάτω από το μηδέν. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι βλέπει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση απ’ ό,τι το στρατόπεδο που περιμένει την πορεία σχήματος W.

«Θα δούμε οικονομικά δεδομένα για το δεύτερο τρίμηνο που είναι χειρότερα από οποιαδήποτ­ε δεδομένα που έχουμε δει ποτέ. Έπειτα από αυτό, εάν αρχίσουν να ανοίγουν ξανά περισσότερ­ες πολιτείες των ΗΠΑ και η κοινωνική απόσταση σταδιακά αναστρέφετ­αι, η οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει, ας πούμε, το τρίτο τρίμηνο. Αλλά αυτή η ανάκαμψη πιθανά να είναι φευγαλέα, αφού είναι περίοδος που ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών της νόσου», είπε ο Πάουελ και συνέχισε αναφέροντα­ς γιατί οι καταναλωτέ­ς, που οδηγούν τα δύο τρίτα της οικονομική­ς ανάπτυξης των ΗΠΑ, είναι απίθανο να ενεργοποιη­θούν σύντομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece