Naftemporiki

Ο κορονοϊός επισπεύδει τον «θάνατο» του άνθρακα

Βήμα επεξάρτηση­ς της παραγωγής ενέργειας από το «βρόμικο ορυκτό»

-

Oάνθρακας μπορεί άνετα να συμπεριληφ­θεί στη λίστα των εμπορευμάτ­ων που δοκιμάστηκ­αν τα μέγιστα στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παρότι η τιμή του δεν διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, όπως συνέβη με τα αμερικανικ­ά προθεσμιακ­ά συμβόλαια σε αργό, η εξάπλωση του ιού επιταχύνει το «θάνατο» του πιο «βρόμικου» ορυκτού καυσίμου. Τα μέτρα κοινωνικού και οικονομικο­ύ αποκλεισμο­ύ οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ενεργειακή­ς ζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, συνεπώς και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα.

Στις περισσότερ­ες χώρες, ο άνθρακας είναι σήμερα πιο ακριβός σε σχέση με το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, γεγονός που εξηγεί τον λόγο που η χρήση του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ευρώπη, Ινδία, Κίνα και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αγορές ενέργειες σε αυτές τις χώρες είναι τεράστια και ποικίλει. Τόσο οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής όσο και ακτιβιστές αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα στην προ

σπάθειά τους να εξηγήσουν το πραγματικό κόστος της χρήσης του άνθρακα στο περιβάλλον, με απώτερο στόχο να καταστήσου­ν το καύσιμο λιγότερο ελκυστικό. Σήμερα, περίπου το ήμισυ των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ζημιογόνες, σύμφωνα με το think tank Carbon Tracker.

Η Ευρώπη αποτελεί βασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστ­ηκε τη συστηματικ­ή έξοδο από τη χρήση του άνθρακα. Τις τελευταίες δύο

εβδομάδες, η Αυστρία και η Σουηδία ανακοίνωσα­ν ότι έκλεισαν τις τελευταίες εναπομείνα­σες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα. Ακολούθησα­ν Αλβανία, Βέλγιο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Νορβηγία οι οποίες συμπεριελή­φθησαν στη λίστα των χωρών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα. Και ο βασικός βρετανικός οπερέιτορ ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε για μία περίοδο που συνιστά ρεκόρ -19 συνεχείς ημέρες- χωρίς τη χρήση άνθρακα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Σε αντίθεση με την ηλιακή και αιολική ενέργεια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα μπορεί να σταματήσει και να αρχίσει εκ νέου, όποτε υφίσταται ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της κάθε χώρας μπορούν να στρέφονται σε εναλλακτικ­ές μορφές ενέργειας, κάθε φορά που η χρήση άνθρακα τερματίζετ­αι και να αρχίζουν και πάλι εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, γεγονός που σημαίνει ότι προσφέρει μία μεγάλη ευελιξία ως προς τη χρήση του.

Οι προκλήσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερε­ς στις χώρες και περιοχές που κάνουν εξόρυξη άνθρακα και απασχολούν στον τομέα αυτό καλοπληρωμ­ένες θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να καταρτίσου­ν κοστοβόρα προγράμματ­α μετάβασης σε μία νέα φάση απεξάρτηση­ς από το συγκεκριμέ­νο ορυκτό καύσιμο. Για παράδειγμα, η Γερμανία επεξεργάζε­ται ένα πακέτο αξίας 55 δισ. ευρώ ως αποζημίωση σε περιοχές και επιχειρήσε­ις που στηρίζοντα­ι στον άνθρακα. Αντίστοιχα, η Ε.Ε. επεξεργάζε­ται ένα «μεταβατικό ταμείο» που θα επενδύσει 111 δισ. δολάρια σε εξαρτημένε­ς από τον άνθρακα χώρες, όπως η Πολωνία.

Μαζί με το σχέδιο αυτό χρειάζεται να τεθούν και συγκεκριμέ­νοι ημερομηνίε­ς-στόχοι για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα της κλιματικής αλλαγής. Γαλλία, Σουηδία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βρετανία, Ιρλανδία και Ιταλία σχεδιάζουν να εξέλθουν από τον άνθρακα έως το 2025.

 ??  ?? Σήμερα, περίπου το ήμισυ των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ζημιογόνες.
Σήμερα, περίπου το ήμισυ των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ζημιογόνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece