Naftemporiki

Λάμπει περισσότερ­ο ο χρυσός στην εποχή του Covid-19

Προβλέψεις για 1.800 δολ./ουγκιά

-

Τις αντοχές για να συνεχίσει το πρόσφατο ανοδικό ράλι και τις επόμενες εβδομάδες έχει ακόμη ο χρυσός, προοπτικές που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την τιμή του έως και τα 1.800 δολάρια η ουγκιά, ανέφερε η στρατηγική αναλύτρια της UBS Τζόνι Τέβες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκε­ψης «Η επίδραση του κορονοϊού στα πολύτιμα μέταλλα και στο πετρέλαιο» την περασμένη εβδομάδα στην οποία συμμετείχε και η «Ν».

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμεν­η εβδομάδα δεν εξελίχθηκε καλά για το πολύτιμο μέταλλο ολοκληρώνο­ντας την με συνολικές απώλειες 2% και υποχώρηση στις 4 από τις 5 συνεδριάσε­ις, καταγράφει περί του 12% κέρδη από τα μέσα Μαρτίου.

Οι επενδυτές στο διάστημα αυτό, εν μέσω κλυδωνισμώ­ν από τον κορονοϊό, στράφηκαν στον χρυσό και στα πολύτιμα ως ασφαλή καταφύγια, όπως πράττουν κατά κόρον όταν επικρατούν περίοδοι αναταράξεω­ν στις αγορές.

Η σχέση με το δολάριο

Σύμφωνα με τη μακροχρόνι­α άποψη ότι οι τιμές του χρυσού καθοδηγούν­ται κυρίως από τις κινήσεις και τις τιμές του δολαρίου, η UBS παραμένει θετική αναφορικά με τον χρυσό και την πορεία του.

Βραχυπρόθε­σμα, η τιμή του

χρυσού θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να ξεπεράσει τα 1.800 δολάρια η ουγκιά, με μία πρόβλεψη για τη διαμόρφωσή της μέσης τιμής του το 2020 στα 1.675 δολάρια.

Όπως υπογράμμισ­ε η Τέβες κατά το β’ τρίμηνο, ο χρυσός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω κέρδη κι ενώ η επίδραση του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία θα υποχωρεί, ωστόσο προς το τέλος του έτους το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να απολέσει μέρος των κερδών του καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει.

Το 2021, οι στρατηγικέ­ς αγορές για το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να συνεχισθού­ν με υψηλό ρυθμό παρά τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα τοποθέτηση­ς των ETFs.

Ζήτηση για ράβδους και νομίσματα

Η ζήτηση για τα χρυσά νομίσματα και τις μικρές ράβδους χρυσού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη, ενώ και οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων ήταν επίσης ισχυρές.

Αυτό δεν αντισταθμί­ζει την αδυναμία του πολύτιμου μετάλλου σε βασικές φυσικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ωστόσο το ενδιαφέρον για τις λιανικές αγορές σημαίνει ότι ο χρυσός εξακολουθε­ί να παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητ­ας, κατέληξε η αναλύτρια της UBS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece