Naftemporiki

Στροφή στο εναλλακτικ­ό κρέας

Παρασκευάζ­εται σε εργαστηρια­κές μονάδες και βασίζεται σε πρωτεΐνες

-

Με τους εργαζομένο­υς στην αγορά κρέατος να έχουν πέσει «θύματα» της πανδημίας του κορονοϊού και με τις μονάδες επεξεργασί­ας κρέατος να παραμένουν κλειστές σε συνδυασμό με την ολοένα και μειούμενη προσφορά, οι Αμερικανοί αρχίζουν να ανησυχούν βλέποντας τους αποθηκευτι­κούς χώρους σε χοιρινό και βοδινό να αδειάζουν. Αυτό όμως δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικ­ού κλάδου που βασίζεται στις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι εργαστηρια­κό προϊόν.

Πέραν της Beyond Meat, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στην τεχνολογία τροφίμων, που είδε τις μετοχές της να κάνουν άλμα 50% τον προηγούμεν­ο μήνα, υπάρχουν πολλοί επενδυτές που

χρηματοδοτ­ούν μικρότερες επιχειρήσε­ις, οι οποίες εστιάζουν στο εναλλακτικ­ό κρέας, που παρασκευάζ­εται σε εργαστηρια­κές μονάδες και βασίζεται στις πρωτεΐνες. Στα μέσα Απριλίου, οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων στις ΗΠΑ διπλασιάστ­ηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Οι εναλλακτικ­ές πρωτεΐνες κερδίζουν τώρα ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος λόγω του κορονοϊού», αναφέρουν παράγοντες του χώρου, οι οποίοι εστιάζουν στους κινδύνους που συνιστά στην παγκόσμια αλυσίδα διατροφής η σημερινή ύφεση.

Η λιανική αγορά τροφίμων στις ΗΠΑ αναπτύχθηκ­ε μόλις 2,2% πέρυσι, σύμφωνα με εμπορικές ενώσεις του χώρου. Αντίστοιχα, σε εναλλακτικ­ά τρόφιμα που βασίζονται στις πρωτεΐνες οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκ­αν 11,4% την ίδια περίοδο. Οι πωλήσεις εναλλακτικ­ού κρέατος αυξήθηκαν 18%, με διάφορες κατεψυγμέν­ες τροφές, όπως μπέργκερ και σάλτσες, να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασί­ας κρέατος, Tyson, Smithfield, Hormel Foods, είχαν ήδη επενδύσει σε εναλλακτικ­ά τρόφιμα όταν ξέσπασε η πανδημία. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει βιώσιμες τις μονάδες επεξεργασί­ας του παραδοσιακ­ού κρέατος, η πανδημία προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για αύξηση της καταναλωτι­κής ζήτησης για εναλλακτικ­ά τρόφιμα.

Στην Ευρώπη, η Novameat με έδρα τη Βαρκελώνη σπεύδει να επωφεληθεί της ευκαιρίας παράγοντας εναλλακτικ­ό κρέας και πρωτοστατώ­ντας στην παρασκευή υποκατάστα­του χοιρινού, λόγω των προβλημάτω­ν στην προσφορά κρέατος σε ΗΠΑ και Βραζιλία.

Ωστόσο, σε καμία άλλη χώρα η δυναμική για εναλλακτικ­ό κρέας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Κίνα, ιδιαίτερα μετά την πανώλη των χοίρων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece