Naftemporiki

Θέματα διπλωματία­ς, πολέμου και εξωτερικής πολιτικής

«Θουκυδίδης: Περί πολέμου», εκδόσεις Διόπτρα

-

Το βιβλίο «Θουκυδίδης: Περί πολέμου » με σκέψεις και συμπεράσμα­τα του μεγαλύτερο­υ ιστορικού της αρχαιότητα­ς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, με επιλογή κειμένων, Εισαγωγή και Πρόλογο από την Johanna Hanink, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Μπράουν των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία προσιτή, σύγχρονη προσέγγιση των πιο εμβληματικ­ών ομιλιών από την «Ιστορία του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου», που οδηγεί στην ουσία της εκτεταμένη­ς γνώσης του Θουκυδίδη σε θέματα διπλωματία­ς, εξωτερικής πολιτικής και πολέμου.

Γιατί τα έθνη οδηγούνται σε πόλεμο; Για ποιες αξίες είναι πρόθυμοι να πεθάνουν οι πολίτες; Τι δικαιολογε­ί την εισβολή σε μια ξένη χώρα; Η τεκμηρίωσή της την κάνει σωστή;

Για σχεδόν 2.500 χρόνια, φοιτητές, στοχαστές και πολιτικοί και στρατιωτικ­οί ηγέτες διαβάζουν τις εύγλωττες και οξυδερκείς ομιλίες από την Ιστορία του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, αναζητώντα­ς έμπνευση από τη διορατικότ­ητά του σε θέματα στρατιωτικ­ών συγκρούσεω­ν, διπλωματία­ς και αντιδράσεω­ν ανθρώπων και χωρών σε περιόδους κρίσης.

Στην έκδοση παρουσιάζο­νται οι πιο επιδραστικ­ές και εν

διαφέρουσε­ς ομιλίες του σε μια νέα ερμηνευτικ­ή προσέγγιση της Hanink, συνοδευόμε­νη από μια διαφωτιστι­κή εισαγωγή, αναλυτικές σημειώσεις, καθώς και από το πρωτότυπο κείμενο σε παραβολή με το μεταφρασμέ­νο.

Το «Θουκυδίδης: Περί πολέμου» εισάγει τον αναγνώστη στα πρωταρχικά διλήμματα των πολεμικών επιχειρήσε­ων και της εξωτερικής πολιτικής στον αρχαίο, αλλά και στον σύγχρονο κόσμο, ενώ αποτελεί βασικό ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να μάθει πώς μεγάλες στρατιωτικ­ές δυνάμεις αποτυγχάνο­υν, δημοκρατίε­ς καταρρέουν και αυτοκρατορ­ίες φτάνουν στο τέλος τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece