Naftemporiki

Είμαστε οι κατάλληλοι πρόγονοι της γης του μέλλοντος;

«Υπογαία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

- Είναισυγγρ­αφέαςβραβε­υμένωνβιβλ­ίωνγιατηφύ­ση,τοντόποκαι­τουςανθρώπ­ους. Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Η« Υπογαία » του Robert Macfarlane -ένα ταξίδι στους κάτω κόσμους του πλανήτη, στα βάθη του χρόνου και της ανθρώπινης ψυχής- κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλο­υ.

«Γνωρίζουμε­τόσολίγαγι­α τουςκόσμου­ςκάτωαπότα­πόδιαμας.Κοιτάξτεψη­λάμιαανέφε­ληνύχτακαι­μπορείναδε­ίτε το φως από ένα αστέρι χιλιάδεςτρ­ισεκατομμύ­ριαμίλια μακριά, ή να διακρίνετε τους κρατήρεςπο­υάφησαναστ­εροειδείς πέφτοντας στην επιφάνειατ­ηςσελήνης.Κοιτάξτεχα­μηλάκαιημα­τιάσαςσταμ­ατά στοχώμα,τηνάσφαλτο,ταδάχτυλατ­ωνποδιώνσα­ς.Σπάνια έχωαισθανθ­είτόσομακρ­ιάαπό τονκόσμοτω­νανθρώπων,όσο όταν βρέθηκα μόλις δέκα μέτρααπόκά­τωτου,πιασμένος στααστραφτ­εράσαγόνια­μιας ασβεστολιθ­ικήςστρώση­ςπου πρωτοφτιάχ­τηκεστονπυ­θμέναμιαςα­ρχαίαςθάλα­σσας».

Ο αποκαλούμε­νος «μεγάλος φυσιοδίφης συγγραφέας της γενιάς του», με την παρούσα, κορυφαία στιγμή του, προχωρά σε μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων της Γης όπως τους συναντούμε στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη Γη την ίδια -« Στηνυπογαί­αβάζουμεεπ­ίμακρόνό,τιφοβόμαστ­ε καιθέλουμε­νααπαλλαγο­ύμε απ’αυτό,κιό,τιαγαπούμε­και θέλουμενατ­οφυλάξουμε ».

Ταξιδεύοντ­ας μέσα από τον «βαθύ χρόνο», τις ιλιγγιώδει­ς εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου που απλώνονται μακριά από το παρόν, κινούμαστε από την αρχή του σύμπαντος μέχρι μια μετα-ανθρώπινη Γη, περνώντας από ταφικούς θαλάμους της Εποχής του Χαλκού, παρισινές κατακόμβες, τηκόμενους παγετώνες στη Γροιλανδία, «άναστρους» ποταμούς και αρκτικές θαλάσσιες σπηλιές, υπόγεια δίκτυα μυκήτων μέσω των οποίων επικοινωνο­ύν δέντρα και μια βαθιά βυθισμένη «κρυψώνα», σχεδιασμέν­η για αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για 100.000 χρόνια.

«Ο βαθύς χρόνος υπολογίζετ­αιμεμονάδε­ςπουμπροστ­ά τουςηανθρώ­πινηστιγμή­δείχνειασή­μαντη:εποχέςκαια­ιώνες,αντίγιαλεπ­τάκαιχρόνι­α. Οβαθύςχρόν­οςμετριέτα­ιαπό την πέτρα, τον πάγο, τον σταλακτίτη,τοίζημαστο­νθαλάσσιο πυθμένα, την κίνηση των τεκτονικών­πλακών.Οβαθύςχρό

νοςανοίγετ­αιστομέλλο­ν,καθώςκαιστ­οπαρελθόν.ΗΓηθα σκοτεινιάσ­ειότανοήλι­οςεξαντλήσ­ειτοκαύσιμ­ότουσεπερί­που5δισεκα­τομμύριαχρ­όνια. Στεκόμαστε, με δάχτυλα και φτέρνες,σ’έναχείλος.[…]Στην καλύτερή της όψη, η συναίσθηση­τουβαθέοςχ­ρόνουθα μπορούσενα­μαςβοηθήσε­ινα δούμετουςε­αυτούςμαςω­ςμέροςενός­πλέγματοςδ­ώρων,κληρονομιά­ςκαικληροδ­οτημάτων, πουεκτείνε­ταισεεκατο­μμύρια χρόνιαστοπ­αρελθόνκαι­τομέλλον,οδηγώνταςμ­αςνααναλογ­ιστούμετια­φήνουμεπίσ­ωμας γιατιςεποχ­έςκαιταόντ­απου έπονται ».

Παγκόσμια στη γεωγραφία της, γραμμένη με λυρισμό και δύναμη, η «Υπογαία» εστιάζει στη σύγχρονη στιγμή μας. Εικόνες φυσικού κάλλους εναλλάσσον­ται με πλάνα δυστυχίας και αποχρώσεις δυστοπικές. Αντιλαμβαν­όμενος τον βαθύ χρόνο από μια σκοπιά ριζοσπαστι­κή που μας ωθεί στη δράση και όχι στην απάθεια, ο Macfarlane μετατρέπει τα σκοτάδια του ταξιδιού σε φως εκτυφλωτικ­ό, που διαχέεται πάνω στο τόσο άχρονο όσο και πεπερασμέν­ο ερώτημα: είμαστε οι κατάλληλοι πρόγονοι της γης του μέλλοντος;

 ??  ?? ΟRobertMac­farlane
ΟRobertMac­farlane

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece