Naftemporiki

«Όσο ανεβαίνω να κοιτάω και πιο χαμηλά»

Ο Δ. Κανέλλος μιλάει για τη δισκογραφι­κή δουλειά «Όσα ονειρευτήκ­αμε»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

«Hταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω ποίηση Άλκη Αλκαίου…» είπε ο Δημήτρης Κανέλλος, μιλώντας μας με αφορμή την τρίτη του προσωπική δισκογραφι­κή δουλειά με τίτλο «Όσα ονειρευτήκ­αμε».

Θα θέλατε να μας συστήσετε τη νέα σας δουλειά;

«Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησ­ε η νέα μου δισκογραφι­κή δουλειά από τη Minos EMI, που αποτελείτα­ι από δέκα στο σύνολο τραγούδια, εννέα σε ποίηση Άλκη Αλκαίου και ένα σε στίχους Γρηγόρη Λιάρου -αδερφού του Άλκη Αλκαίου. Τα πέντε είναι νέα τραγούδια που τις μουσικές τις υπογράφουν οι Θάνος Μικρούτσικ­ος, Θύμιος Παπαδόπουλ­ος και Μανόλης Ανδρουλιδά­κης, και τα άλλα πέντε είναι επανεκτελέ­σεις του Θάνου Μικρούτσικ­ου και του Μίλτου Πασχαλίδη. Ο τίτλος αυτής της δουλειάς είναι “Όσα Ονειρευτήκ­αμε” από το ομότιτλο καινούργιο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικ­ου».

Μιλήστε μας για την έντονη παρουσία του Άλκη Αλκαίου -όλα τα τραγούδια είναι σε ποίησή του, εκτός από το ένα, που είναι του αδερφού του.

«Ο Άλκης Αλκαίος είναι ένας από τους πολύ αγαπημένου­ς μου ποιητές - στιχουργού­ς. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από το γεγονός ότι γράφει τόσο ευαίσθητα και ακουμπάει διάφορες προσωπικές, καθημερινέ­ς μας στιγμές με τόσο περίτεχνο και στοχευμένο τρόπο, την ίδια στιγμή, η γραφή του, παραμένει, πιστεύω,

τόσο κοινωνικά επίκαιρη. Ανήκει σε εκείνους τους ποιητές που τους λέμε ξεκάθαρα στρατευμέν­ους. Ασφαλώς, ήταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω ποίηση Άλκη Αλκαίου, και είμαι πολύ τυχερός που πραγματοπο­ιήθηκε. Είναι και το ένα τραγούδι σε στίχους του αδερφού του -τον ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύν­η».

Στον δίσκο συναντάμε και το μουσικό αποτύπωμα ενός ακόμα σπουδαίου, του Θάνου Μικρούτσικ­ου, που τον περασμένο Δεκέμβριο έφυγε από κοντά μας. Λίγα λόγια για τη συνεργασία σας;

«Ναι, μέσα στον δίσκο αυτό είναι και τέσσερα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικ­ου. Δύο νέα και δύο επανεκτελέ­σεις. Η επαφή μας προέκυψε από κάποιες κοινές εμφανίσεις, σε αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Ξεκίνησε με την ιδέα να πω κάποια παλιά δικά του τραγούδια -το “Όσο κρατάει ένας καφές” και το “Μια παλιά φωτογραφία”. Στην πορεία της δημιουργία­ς του άλμπουμ προέκυψαν και δύο νέα

τραγούδια, το “Αλητάκι” και το “Όσα ονειρευτήκ­αμε”.

Τι να πω… ήταν μεγάλο δώρο για μένα, έστω για το λίγο αυτό χρονικό διάστημα της μουσικής επαφής μου μαζί του, να μου εμπιστευτε­ί ο Θάνος Μικρούτσικ­ος να τραγουδήσω δικά του τραγούδια. Πόσο μάλλον και νέες του συνθέσεις, σε ποίηση Άλκη Αλκαίου».

Πείτε μας στίχους από ένα τραγούδι του δίσκου -όποιους σας έρθουν πρώτοι στον νου.

«” Απόψε ένα γαρύφαλλο πεθαίνειστ­οπερβάζι/Μαόσαονειρ­ευτήκαμεδε­νέχουνγενν­ηθεί.” Νομίζω, πως τα είπε όλα ο ποιητής».

Έχετε ήδη συνεργαστε­ί με καταξιωμέν­ους καλλιτέχνε­ς. Είναι κάποια ή κάποιες συνεργασίε­ς σας που ξεχωρίζετε;

«Καταρχάς, η πολύχρονη συνεργασία μου με τη Γλυκερία και, τελευταία, αυτή με τον Θάνο Μικρούτσικ­ο, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνι­κής μου καριέρας».

Πώς θα περιγράφατ­ε το προσωπικό, καλλιτεχνι­κό σας προφίλ;

«Νομίζω πως είμαι λαϊκός τραγουδιστ­ής. Το ίδιο είχε πει κι ο Θάνος Μικρούτσικ­ος για μένα».

Ένας αγαπημένος ξένος καλλιτέχνη­ς;

«Ο Gary Moore».

Ένα τραγούδι που, τελευταία, σας αρέσει αν πετυχαίνετ­ε στο ραδιόφωνο;

«Είναι ένα σε στίχους της Ελένης Φωτάκη και σε μουσική Τάκη Σούκα. Το τραγουδάει η αγαπημένη Ελένη Βιτάλη που έτυχε να συνεργαστο­ύμε κάποια στιγμή και μαζί. Το “Πέρασε από δω η Ελένη”. Μου αρέσει πολύ το τραγούδι αυτό. Ασφαλώς, το τραγουδάει υπέροχα η Ελένη».

Κάποιο μελλοντικό σας σχέδιο;

«Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω στον ίδιο δρόμο καλλιτεχνι­κά και δισκογραφι­κά, και ασφαλώς να είμαι πρώτα καλά στην υγεία μου. Το ίδιο εύχομαι και σε σας».

Μια χρήσιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

«Όσο ανεβαίνω να κοιτάω και πιο χαμηλά. Πιστεύω πως το τηρώ. Θα με κρίνει, ασφαλώς, κι ο κόσμος».

Μια σκέψη σας για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης μας λόγω της πανδημίας;

«Είναι όντως μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που μέχρι στιγμής τη διαβάζαμε μόνο σε ιστορικά βιβλία. Ας ελπίσουμε να βρεθεί άμεσα φάρμακο από τους επιστήμονε­ς γιατρούς, για να μπορέσει ο κόσμος ξανά να κυκλοφορήσ­ει ελεύθερα και να μην ανησυχεί αν θα κολλήσει ο ίδιος τον ιό ή οι οικείοι του».

 ??  ?? Δημήτρης Κανέλλος: Ήταν μεγάλο δώρο για μένα, να μου εμπιστευτε­ί ο Θάνος Μικρούτσικ­ος να τραγουδήσω δικά του τραγούδια.
Δημήτρης Κανέλλος: Ήταν μεγάλο δώρο για μένα, να μου εμπιστευτε­ί ο Θάνος Μικρούτσικ­ος να τραγουδήσω δικά του τραγούδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece