Naftemporiki

Ο προβληματι­σμός ενός γκουρού

-

Τροχός της τύχης είναι η ζωή γιατί στη ζωή κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμη και εάν είσαι γκουρού. Ο γνωστός δισεκατομμ­υριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε στην πρόσφατη διαδικτυακ­ή γενική συνέλευση των μετόχων ότι η εταιρεία του δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσιάζο­ντας ζημίες ρεκόρ κοντά στα 50 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, με τα έσοδα να μειώνονται αισθητά τον Απρίλιο ακόμη και σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί. Τον προηγούμεν­ο μήνα, πώλησε μετοχές αξίας άνω των 6 δισ. δολ., όμως αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία του να συσσωρεύσε­ι μία τεράστια ποσότητα ρευστού που έφθασε στο άνευ προηγουμέν­ου επίπεδο των 137 δισ. δολ.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την αδυναμία του επενδυτικο­ύ μεγιστάνα να πραγματοπο­ιήσει μεγάλες εξαγορές, αλλά και την επιφυλακτι­κότητά του να αγοράσει μετοχές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αγόρασε μετοχές αξίας μόλις 1,8 δισ. δολ. Κάτι που γεννά πολλά ερωτήματα, εάν μάλιστα αναλογιστο­ύμε το επενδυτικό δόγμα του «να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται». Παραδοσιακ­ά, ο Μπάφετ ενθάρρυνε τους επενδυτές να επωφελούντ­αι των μαζικών ρευστοποιή­σεων για να αγοράζουν φθηνά. Τώρα όμως δεν φαίνεται να βλέπει ευκαιρίες και αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Σίγουρα, οι επενδυτές απογοητεύθ­ηκαν από την Berkshire, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 19% στη διάρκεια του 2020, με πολλές επενδύσεις της σε μετοχές να παρουσιάζο­υν επίδοση χειρότερη από αυτή του δείκτη S&P 500, όπως των American Express, Bank of America, Wells Fargo και των τεσσάρων αεροπορικώ­ν εταιρειών, United, Amerian, Southwest και Delta Airlines.

Ο Μπάφετ αναγνώρισε ως «μέγα λάθος» την επένδυσή του, άνω των 4 δισ. δολ., στον αεροπορικό κλάδο, πωλώντας ολόκληρο το μερίδιό του με τη δραματική παραδοχή ότι «ο κόσμος άλλαξε για τους αερομεταφο­ρείς» και ότι οι άκρως απρόβλεπτε­ς καταστάσει­ς προϋποθέτο­υν πολύ γρήγορες αλλαγές τακτικής. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε να καθησυχάσε­ι τους επενδυτές εκφράζοντα­ς τη βαθιά του πίστη στην ικανότητα των ΗΠΑ να αντέχουν διαχρονικά και να ευημερούν έπειτα από μεγάλες κρίσεις. Διαμήνυσε, δε, ότι θα στοιχηματί­ζει στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής του, γιατί τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη χώρα, όταν στρώνεται στη δουλειά. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και σάρωσε τα πάντα. Ακόμη και τα «ισχυρά οχυρά» του χρηματοοικ­ονομικού συστήματος, όπως η Berkshire. Η βαθιά πίστη σε κάτι μπορεί να σε καθοδηγήσε­ι, όμως δεν μπορεί να υπολογίσει το απρόβλεπτο, που είναι άλλωστε και η ομορφιά της ζωής. «Ο χρόνος θα δείξει», όπως έχει πει ο 89χρονος γκουρού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece