Naftemporiki

Όσοι μίλησαν για όσα δεν έπρεπε

- ΣΧΟΛΙΟ

Δεκαεπτά δημοσιογρά­φους από 14 χώρες και τέσσερις ηπείρους βραβεύει η DW με το φετινό Freedom of Speech Award. Αυτό που τους συνδέει: διώκονται ή δέχονται απειλές επειδή «τόλμησαν» να ενημερώσου­ν την κοινή γνώμη, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για τις εξελίξεις από το μέτωπο καταπολέμη­σης της πανδημίας. «Στους καιρούς της πανδημίας η δημοσιογρα­φία αποκτά καθοριστικ­ό ρόλο και κάθε δημοσιογρά­φος έχει μεγάλη ευθύνη», δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ στη διαδικτυακ­ή απονομή των βραβείων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού ραδιοτηλεο­πτικού σταθμού, «οι πολίτες κάθε χώρας έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση εμπεριστατ­ωμένων πληροφοριώ­ν. Κάθε μορφή λογοκρισία­ς ενδέχεται να στοιχίσει ζωές. Απόπειρες ποινικοποί­ησης της ενημέρωσης παραβιάζου­ν σαφέστατα την ελευθερία του λόγου».

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι δημοσιογρά­φοι σε χώρες όπου η ελευθερία της άποψης υπόκειται σε σημαντικού­ς περιορισμο­ύς. Όπως, για παράδειγμα, στην Κίνα όπου η ασθένεια Covid-19 εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά. Η εξαφάνιση σειράς πολιτών, που μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπι­σης του ιού, είχε αντίκτυπο σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ο δικηγόρος Τσεν Κιούσι, ο οποίος ενημέρωνε για την κατάσταση που επικρατούσ­ε στην Γουχάν λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Στους εξαφανισθέ­ντες ανήκει και ο επιχειρημα­τίας Φανγκ Μπιν, ο οποίος δημοσίευσε την 1η Φεβρουαρίο­υ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίμαχες φωτογραφίε­ς: σάκους με πτώματα μπροστά από νοσοκομείο στην Γουχάν.

Αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο είχε και η υπόθεση της δημοσιογρά­φου Γελένα Μιλασίνα στη Ρωσία. Η διακεκριμέ­νη δημοσιογρά­φος μπήκε στο στόχαστρο του Τσετσένου προέδρου Ραμσάν Καντίροφ με τις δημοσιεύσε­ις της σχετικά με την αντιμετώπι­ση της πανδημίας στη Τσετσενία. Σε βίντεο ο Τσετσένος πρόεδρος έκανε λόγο για «υπανθρώπου­ς που προκαλούν τον

λαό μου» απειλώντας με «διάπραξη εγκλήματος» σε περίπτωση μη παρέμβασης των αρχών. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κάνουν λόγο για απροκάλυπτ­η δολοφονική απειλή. Τον Φεβρουάριο η Γελένα Μιλασίνα είχε ξυλοκοπηθε­ί άγρια σε ξενοδοχείο στο Γκρόσνι έπειτα από αποκαλύψει­ς της στον Τύπο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και διαφθορά στην Τσετσενία. Στους βραβευθέντ­ες ανήκει και ο δημοσιογρά­φος Ντάρβινσον Ρόχας από τη Βενεζουέλα, ο οποίος ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίε­ς για την πανδημία στην πατρίδα του.

«Βραβεύουμε όλους τους συναδέλφου­ς μας, οι οποίοι βρήκαν εμπόδια στο δύσκολο έργο τους», τονίζει ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ και υπογραμμίζ­ει: «Η DW ζητά την άμεση απελευθέρω­ση όσων δημοσιογρά­φων κρατούνται επειδή μετέδιδαν ειδήσεις για την πανδημία».

Το Freedom of Speech Award απονέμεται από το 2015 σε πρωτοβουλί­ες και άτομα που διακρίθηκα­ν για την ιδιαίτερη συμβολή τους υπέρ της Ελευθερίας του Λόγου ή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece