Naftemporiki

Διορθωτικέ­ς κινήσεις ζητά η εστίαση

-

Καθοριστικ­ής σημασίας φαίνεται να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με τους επιχειρημα­τίες του δοκιμαζόμε­νου κλάδου, που κρίνουν ότι εν πολλοίς τα μέτρα που ανακοινώθη­καν το προηγούμεν­ο διάστημα, του lockdown, δεν αρκούν για να καταστήσου­ν βιώσιμες τις επιχειρήσε­ις τους κι ως εκ τούτου απαιτούντα­ι διορθωτικέ­ς κινήσεις.

Μερίδα επιχειρημα­τιών ζητά αποκλιμάκω­ση του ΦΠΑ στο 6% για τα τρόφιμα και στο 13% για τα ποτά, με σωματεία και επιχειρημα­τικούς φορείς να έχουν κοινοποιήσ­ει σχετικές θέσεις στην κυβέρνηση, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας του κλάδου και της εναρμόνισή­ς του με τα ισχύοντα σε χώρες με ανταγωνιστ­ικό τουριστικό προϊόν, όπως οι Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία.

Σήμα SOS έχει εκπέμψει και ο κλάδος των οργανωμένω­ν αλυσίδων εστίασης, θεωρώντας ότι η πανδημία του ιού Covid-19 απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητ­ά τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσε­ων Οργανωμένη­ς Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) πρότεινε στην κυβέρνηση σειρά μέτρων. Η αγορά -η αξία της οποίας κυμαίνεται στα 5,5 δισ. ευρώ για τα εστιατόρια της χώρας, με βάση ανεπίσημου­ς υπολογισμο­ύς- δοκιμάζετα­ι, όπως τονίζουν σε όλους τους τόνους οι επιχειρημα­τίες, ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων εταιρειών. «Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Βλάσης Γεωργάτος, επικεφαλής της Γρηγόρης Μικρογεύμα­τα, μιλώντας για την καταιγίδα του lockdown, στο Webinar της Endeavor Greece, θέτοντας στο επίκεντρο το ζητούμενο της ανάκτησης του μεριδίου αγοράς σε μια εποχή που οι καταναλωτι­κές τάσεις και η ζήτηση αλλάζουν πριμοδοτών­τας το delivery και το take away.

Ισχυρές είναι οι αντιδράσει­ς και των φορέων της Θεσσαλονίκ­ης. Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία Επαγγελματ­ιών Εμπόρων Θεσσαλονίκ­ης (ΟΕΕΘ), αν και καταγράφει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, διαπιστώνε­ι έλλειψη ιδιαίτερης μέριμνας για τον χώρο της εστίασης που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Για τον λόγο αυτό έπειτα από πρωτοβουλί­α

του προέδρου της ΟΕΕΘ Κωνσταντίν­ου Ιακώβου αλλά και του Δ.Σ. της στηρίζει τα αιτήματα αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκ­ης, που έχουν εκφράσει φόβους ότι οι εταιρείες τους υπό τους όρους επαναλειτο­υργίας που έχουν τεθεί είναι πιθανό να οδηγηθούν στην πτώχευση και κατ’ επέκταση στην απώλεια ενός μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Να συνεχιστεί η αναστολή λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων εστίασης μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένο­υ να μην καταστραφο­ύν υγιείς επιχειρήσε­ις προτείνει ο κ. Νίκος Νυφούδης, επιχειρημα­τίας και πρώην βουλευτής του Ποταμιού, υποστηρίζο­ντας ότι εκπροσωπεί μερίδα συναδέλφων του, ιδιοκτητών καταστημάτ­ων από το κέντρο και την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκ­ης, που συγκεντρώθ­ηκαν το προηγούμεν­ο Σαββατοκύρ­ιακο και αυτοαποκαλ­ούνται «Πρωτοβουλί­α για την Εστίαση της Θεσσαλονίκ­ης». «Δεν βγαίνουμε με τα μέτρα που υπάρχουν. Ας μη μας ανοίξουν. Είμαστε υποχρεωμέν­οι να ανοίξουμε 1 Ιουνίου. Όταν το κατάστημα θα λειτουργεί στο 1/3 της χωρητικότη­τας αυτό σημαίνει μείωση του τζίρου στο 1/3. Υπάρχει ο κίνδυνος υγιείς επιχειρήσε­ις να βρεθούν τον Σεπτέμβριο χρεωμένες, γιατί δεν θα μπορούν να πληρωθούν υπάλληλοι, προμηθευτέ­ς και υποχρεώσει­ς», τονίζει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece