Naftemporiki

Πρώτος κυβερνητικ­ός στόχος η επιτάχυνση επανεκκίνη­σης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας

-

Να ανεβάσει ταχύτητες στο θέμα της οικονομίας χωρίς να ρισκάρει τη μέχρι τώρα καλή πορεία στη μάχη κατά του κορονοϊού επιδιώκει η κυβέρνηση. Η επιστροφή στην οικονομική κανονικότη­τα γίνεται με προσεκτικά βήματα και τα μέχρι τώρα θετικά μηνύματα ανοίγουν παράθυρο για ταχύτερες πρωτοβουλί­ες. Μάλιστα, σήμερα ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να έχει ευρεία σύσκεψη με αντικείμεν­ο τη στήριξη των επιχειρήσε­ων, καθώς θα τεθεί σε ισχύ ένα ευρύ πλέγμα δράσεων.

Η κυβέρνηση μιλά για μια «γέφυρα ασφάλειας» που θα οδηγήσει στην επανεκκίνη­ση της οικονομική­ς και κοινωνικής δραστηριότ­ητας. Στο τραπέζι είναι η «επιτάχυνση» του ανοίγματος της εστίασης (ώστε αυτό να γίνει μέσα στον Μάιο), αλλά και το άνοιγμα της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας από την 1η Ιουλίου.

Το μίγμα της οικονομική­ς πολιτικής αλλάζει σταδιακά, καθώς η επόμενη μέρα απαιτεί στοχευμένε­ς κινήσεις ανά κλάδο. Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ μια σειρά παρεμβάσεω­ν για τη στήριξη των εργαζομένω­ν, με το δίχτυ ασφαλείας να απλώνεται και τον Μάιο.

Το « άνοιγμα » της οικονομίας κρίνεται αναγκαίο για να περιοριστε­ί όσο το δυνατόν περισσότερ­ο η ύφεση, με την οποία θα κλείσει η φετινή χρονιά. Επίσης η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότη­τα είναι απαραίτητη για να αντιμετωπι­στεί η αύξηση της ανεργίας (ήδη ο ΣΕΒ σε έκθεσή του χτυπά «καμπανάκι» πως μπορεί να πάμε στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας). Η αντιμετώπι­ση του κορονοϊού και η οικονομική διάσταση της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία συνάντηση που όπως επισημάνθη­κε από τον πρωθυπουργ­ό σηματοδοτε­ί -και με θεσμικό

τρόπο- τη μετάβαση στην επόμενη φάση αυτής της μεγάλης μάχης.

Χθες έγινε το πρώτο βήμα για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας με το άνοιγμα συγκεκριμέ­νων καταστημάτ­ων και ακολουθεί ένα δεύτερο κύμα την άλλη Δευτέρα. Ανάλογα με το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες θα κριθεί και το κατά πόσο μπορεί να επισπευσθε­ί ο σχεδιασμός για τους υπόλοιπους κλάδους.

Για παράδειγμα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, αν δεν υπάρξουν κρούσματα αυτό το διάστημα -που γίνεται η επιστροφή στην κανονικότη­τα- θα υπάρξει εισήγηση για ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτ­ων εστίασης. Περιγράφον­τας τα νέα δεδομένα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «η επιστροφή στη νέα κανονικότη­τα μοιάζει με έξοδο από τον λαβύρινθο», σημειώνοντ­ας πως όλοι πρέπει να ακολουθήσο­υν «τον μίτο της Αριάδνης» για να μη χαθούν οι θυσίες των προηγούμεν­ων μηνών.

Coronoviru­s Global Response

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργ­ός συμμετείχε στη διεθνή πρωτοβουλί­α Coronoviru­s Global Response. Στόχος του Μαραθωνίου Δωρητών είναι η συγκέντρωσ­η πόρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να στηριχθεί η πρωτοβουλί­α του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ισότιμη πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι

«το εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακ­ή πρόσβαση στο εμβόλιο».

Ο τουρισμός

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο τα «φώτα» παραμένουν στραμμένα στον τουρισμό, που αποτελεί και το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται ωστόσο για ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη πολιτική που θα υιοθετήσου­ν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σχετίζεται στενά με τις μεταφορές.

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικ­ό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής ευθύνης. Και τολμώ να χρησιμοποι­ήσω τη λέξη υπερηφάνει­α» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξή­ς του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Αναφερόμεν­ος στις προοπτικές της τουριστική­ς περιόδου, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότ­ητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστ­ε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζ­όμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικέ­ς εταιρείες, καθώς οι περισσότερ­οι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώ­ς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».

Όσον αφορά το ερώτημα αν θα έχουμε τουρίστες στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αν συμφωνήσου­με σε πολύ συγκεκριμέ­να πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτω­ν είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθ­ηση». Σημείωσε δε πως «η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικ­ή από αυτή που είχαμε τα προηγούμεν­α χρόνια», αναφερόμεν­ος στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσ­ει ο κορονοϊός (π.χ. στην ανάγκη τήρησης των αποστάσεων).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece