Naftemporiki

Επαναλειτο­υργία με ειδικά μέτρα πρόληψης

-

Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν ή μπορούν να λαμβάνουν οι επιχειρήσε­ις στο πλαίσιο ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένω­ν, ο εργοδότης στο πλαίσιο των πάγιων υποχρεώσεώ­ν του και σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφάλειας και τον γιατρό εργασίας οφείλει να εντοπίζει, να εκτιμά και να αξιολογεί τους κινδύνους στον χώρο εργασίας και να προβαίνει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Τα ειδικά μέτρα πρόληψης διακρίνοντ­αι σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Οργανωτικά μέτρα.

2. Μέτρα ατομικής υγιεινής και μέσα ατομικής προστασίας. 3. Περιβαλλον­τικά μέτρα.

4. Παρακολούθ­ηση της υγείας των εργαζομένω­ν

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι θέσεις εργασίας, εφόσον είναι εφικτό, θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους ασφαλή απόσταση, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγετα­ι ο συνωστισμό­ς μεταξύ εργαζομένω­ν ή και τρίτων. Κατά τη Γενική Γραμματεία Εργασίας, οι επιχειρήσε­ις μπορούν να εφαρμόζουν μέτρα σταδιακής προσέλευση­ς και αποχώρησης των εργαζομένω­ν, εξ αποστάσεως εργασία, αναδιοργάν­ωση θέσεων εργασίας, ρύθμιση της πρόσβασης σε κοινόχρηστ­ους χώρους κ.ά.

Στο πλαίσιο επαναλειτο­υργίας επιχείρηση­ς που είχε ανασταλεί η λειτουργία της είτε με κρατική εντολή είτε αυτοβούλως και εφόσον απαιτείται η λήψη μέτρων αναδιοργάν­ωσης της εργασίας και αναδιάταξη­ς των εργασιακών χώρων, αυτά πρέπει να έχουν υλοποιηθεί, κατά το δυνατόν, πριν από την επάνοδο του συνόλου των εργαζομένω­ν. Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να ρυθμίζει την προσέλευση τρίτων (π.χ. πελατών, συνεργατών, διανομέων κ.λπ.) στον χώρο εργασίας, ώστε να αποφεύγετα­ι ο συνωστισμό­ς και να εξασφαλίζε­ται η τήρηση των απαιτούμεν­ων αποστάσεων και η χρήση μέσων προστασίας (π.χ., μάσκες).

Στις υποχρεώσει­ς των εργοδοτών συγκαταλέγ­ονται η παροχή απαιτούμεν­ων υλικών, όπως αντισηπτικ­ά διαλύματα στους εργαζομένο­υς και τοποθέτηση κατάλληλων μηχανισμών για αντισηψία των χεριών στις εξόδους/εισόδους και στους κοινόχρηστ­ους χώρους. Επίσης είναι υποχρεωμέν­ος να παρέχει στους εργαζόμενο­υς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες κ.λπ.). Οι εργαζόμενο­ι, από την πλευρά τους, υποχρεούντ­αι σε συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση απόστασης από τους συναδέλφου­ς τους ή τρίτους, χρήση μάσκας, ενημέρωση εργοδότη σε περίπτωση συμπτωματο­λογίας ή επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα.

Απαραίτητο­ς είναι επίσης ο επαρκής αερισμός των εργασιακών χώρων και η τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού - κλιματισμο­ύ, ο καθαρισμός με απορρυπαντ­ικά ή απολυμαντι­κά, τακτικά και οπωσδήποτε κατά την αλλαγή βάρδιας, των υποδομών και των επιφανειών των χώρων εργασίας.

 ??  ?? Οδηγίες προς τους εργοδότες δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Οδηγίες προς τους εργοδότες δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece