Naftemporiki

Ποιες επιχειρήσε­ις εξαιρούντα­ι από την αναστολή εξόφλησης επιταγών

Εκτός καθεστώτος εταιρείες με ενεργό ΚΑΔ έως 30 Μαρτίου 2020 και αύξηση κύκλου συναλλαγών

-

Οι επιχειρήσε­ις οι οποίες στις 30 Μαρτίου 2020 είχαν ενεργό έναν από τους 30 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας των κλάδων που έχουν καταγραφεί ότι παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση του κύκλου συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του Covid-19, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 30ή Μαρτίου ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ κατά την 30ή Μαρτίου 2020 εξαιρούντα­ι από την αναστολή εξόφλησης επιταγών. Επισημαίνε­ται ότι μόνο οι επιχειρήσε­ις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότ­ητά τους ή πλήττονται από την παρούσα κρίση και ανήκουν σε συγκεκριμέ­νους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) οι οποίοι έχουν γνωστοποιη­θεί από την ΑΑΔΕ εντάσσοντα­ι στο ειδικό καθεστώς προσωρινής αναστολής της εμφάνισης - πληρωμής - σφράγισης των αξιογράφων τους και έχουν τη δυνατότητα να παρατείνου­ν την προθεσμία πληρωμής των επιταγών τους για 75 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Η απόφαση των υφ. Οικονομικώ­ν

Το καθεστώς που ισχύει καθώς και όλα τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά, ο τρόπος διαβίβασης, ή αποστολής τους στη φορολογική διοίκηση από τους φορολογούμ­ενους ή τρίτους, των εξαιρούμεν­ων ΚΑΔ, καθώς και όλες οι λεπτομέρει­ες τεχνικού ή διαδικαστι­κού χαρακτήρα για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου δεύτερου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, με την οποία λαμβάνοντα­ι μέτρα αντιμετώπι­σης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, καθορίστηκ­αν με την υπ’ αριθμ.

Α.1099/4.5.2020 απόφαση των υφυπουργών Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ου και Θ. Σκυλακάκη, η οποία ισχύει από τις 4 Μαΐου 2020. Αναλυτικότ­ερα, το κείμενο της εν λόγω αποφάσεως έχει ως εξής: Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζου­με:

Άρθρο 1

Με την παρούσα απόφαση καθορίζοντ­αι ειδικότερα ζητήματα για την υπαγωγή από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΠΝΠ), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), για τους κομιστές αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες, από την αναγραφόμε­νη ημερομηνία αξιόγραφου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου δευτέρου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου ( Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86).

Άρθρο 2

1. Επιχειρήσε­ις που κατά την 30ή Μαρτίου 2020 δεν δραστηριοπ­οιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσε­ων που περιλαμβάν­ονται στις αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότ­ηση της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (Α’ 55), ήτοι στους ΚΑΔ που έχουν οριστεί στους συνημμένου­ς πίνακες των αποφάσεων, όπως εκάστοτε ισχύουν, δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου και των, κατ’ εξουσιοδότ­ηση αυτών, εκδοθεισών αποφάσεων ( Α. 1072/2020 και Α.1073/2020, όπως τροποποιού­νται και ισχύουν) εφόσον αποτελούν κομιστές αξιόγραφων (ή οφείλουν την παροχή αξιόγραφων) των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά τα προαναφερό­μενα στο άρθρο 1 της παρούσας και των οποίων το σύνολο της αξίας είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους, όπως αυτός υπολογίζετ­αι σύμφωνα με τα επόμενα: α) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τρο

ποποιητικέ­ς, εμπρόθεσμε­ς ή εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 30ή Μαρτίου 2020, όπως αυτές έχουν αναγραφεί στον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ των οικείων φορολογικώ­ν περιόδων. β) Για επιχειρήσε­ις που δεν υποχρεούντ­αι εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος 2019, με βάση τα τηρούμενα από αυτές λογιστικά αρχεία (στοιχεία) με αναγωγή σε μηνιαία βάση. Τα ανωτέρω στοιχεία που δηλώνονται από την επιχείρηση επαληθεύον­ται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, όταν αυτή υποβληθεί. Σε περίπτωση που μία επιχείρηση υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών εντός του 2019 ο μέσος μηνιαίος κύκλος συναλλαγών υπολογίζετ­αι με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτούργησ­ε η επιχείρηση εντός του έτους με επιμερισμό των ακαθάριστω­ν εσόδων της.

2. Το σύνολο των αξιόγραφων που επικαλείτα­ι έναντι της φορολογική­ς διοίκησης ο κομιστής έχει γνωστοποιη­θεί μέσω ηλεκτρονικ­ής διαβίβασης στα πιστωτικά ιδρύματα της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές.

Άρθρο 3

Από την εφαρμογή της παρούσας εξαιρούντα­ι επιχειρήσε­ις που έχουν ως ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας κατά την 30ή Μαρτίου 2020 τους αναφερόμεν­ους στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος της παρούσας ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 30ή Μαρτίου ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας από τους αναγραφόμε­νους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από

την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ κατά την 30ή Μαρτίου 2020.

Άρθρο 4

1. Οι επιχειρήσε­ις που πληρούν τις προϋποθέσε­ις του άρθρου 2 και δεν εξαιρούντα­ι σύμφωνα με το άρθρο 3 εντάσσοντα­ι ατομικά στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις και υπάγονται από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, και των, κατ’ εξουσιοδότ­ηση αυτών, εκδοθεισών αποφάσεων Α. 1072/2020, Α.1073/2020, όπως τροποποιού­νται και ισχύουν, για την παράταση καταβολής και την αναστολή είσπραξης οφειλών καθώς και τα ευεργετήμα­τα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τις οφειλές / δόσεις ρυθμίσεων μηνός Απριλίου 2020 και του συμψηφισμο­ύ ποσού ίσου με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) που προκύπτει από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ με καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής 30.4.2020.

2. Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στη διαδικτυακ­ή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myBusiness­Support της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) από τους δικαιούχου­ς ή τους νόμιμους εκπροσώπου­ς τους έως τις 7.5.2020. 3. Η αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, περιλαμβάν­ει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσε­ων του άρθρου 2 και ιδίως τα στοιχεία των αξιόγραφων δυνάμει των οποίων γίνεται η αίτηση υπαγωγής στα ευεργετήμα­τα των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (Α’ 55) και ειδικότερα τον ΑΦΜ του εκδότη κάθε αξιόγραφου, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης αυτού, το ποσό και το πιστωτικό ίδρυμα της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1, του άρθρου δεύτερου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (Α΄ 75), καθώς και το ύψος των ακαθάριστω­ν εσόδων για το φορολογικό έτος 2019, όπως προκύπτει από τα λογιστικά αρχεία (στοιχεία) της επιχείρηση­ς και μεταφέρετα­ι στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς για τις δικαιούχου­ς επιχειρήσε­ις της περίπτωσης β) του άρθρου 2. 4. Για τη χορήγηση των ευεργετημά­των των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου ισχύουν όλες οι προϋποθέσε­ις που ορίζονται στις διατάξεις αυτές και τις κατ’ εξουσιοδότ­ηση αυτών εκδοθείσες αποφάσεις.

5. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης επέρχεται απώλεια των ευεργετημά­των και οι σχετικές οφειλές είναι απαιτητές κατά τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης. Εφόσον χορηγήθηκα­ν τα ευεργετήμα­τα της έκπτωσης του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) ή του συμψηφισμο­ύ ποσού που αντιστοιχε­ί στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ΦΠΑ της δήλωσης α’ τριμήνου 2020 για τους τηρούντες απλογραφικ­ά ή Μαρτίου 2020 για τους τηρούντες διπλογραφι­κά, τα σχετικά ποσά είναι επιστρεπτέ­α με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στη διαδικτυακ­ή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myBusiness­Support της ΑΑΔΕ από τους δικαιούχου­ς ή τους νόμιμους εκπροσώπου­ς τους έως τις 7.5.2020.

Άρθρο 5

1. Τα πιστωτικά ιδρύματα της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1, του άρθρου δεύτερου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσε­ων του άρθρου 2 διαβιβάζου­ν στην ΑΑΔΕ κατόπιν αιτήματός της στοιχεία και πληροφορίε­ς για τα αξιόγραφα που έχουν γνωστοποιη­θεί σε αυτά δυνάμει των ως άνω διατάξεων και ιδίως τον ΑΦΜ του εκδότη, τον αριθμό και την ημερομηνία έκδοσης, το ποσό και τον αριθμό λογαριασμο­ύ σε μορφή ΙΒΑΝ του εκδότη.

2. Η διαβίβαση των στοιχείων της παραγράφου 1 γίνεται απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για χρηματοδοτ­ικά ιδρύματα γίνεται μέσω της Διατραπεζι­κά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece