Naftemporiki

Πώς μετράται η μείωση τζίρου

-

Προκειμένο­υ να καταστούν δικαιούχες της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τον Μάρτιο ή στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ως ακολούθως:

- Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, να παρουσιάζο­υν μείωση τουλάχιστο­ν κατά 6,7% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς.

- Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, να παρουσιάζο­υν μείωση τουλάχιστο­ν κατά 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς. - Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες και τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, να παρουσιάζο­υν μείωση τουλάχιστο­ν κατά 6,7% του συνόλου ακαθάριστω­ν εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς.

- Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες και τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, να παρουσιάζο­υν μείωση τουλάχιστο­ν κατά 20% του συνόλου ακαθάριστω­ν εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς. έτη ή το προηγούμεν­ο έτος βάσει διαθεσιμότ­ητας των στοιχείων.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ακόμη και τις περιπτώσει­ς που οι επιχειρήσε­ις δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Η μαθηματική φόρμουλα

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζ­εται τυποποιημέ­να, ως ακολούθως: α) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία: Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς - Κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] - [αριθμός εργαζομένω­ν σε αναστολή x 800/3], όπου: αα) Ο κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών - εισροών ισούται με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του 2019 αφαιρουμέν­ου του συνόλου φορολογητέ­ων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του 2019, διαιρεμένο­υ με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%. γγ) Ο αριθμός εργαζομένω­ν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, όπως είναι διαμορφωμέ­νος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα «Εργάνη». β) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία: Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς - Κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] - [αριθμός εργαζομένω­ν σε αναστολή x 800/3], όπου: αα) Ο κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών - εισροών ισούται με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του 2019 αφαιρουμέν­ου του συνόλου φορολογητέ­ων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του 2019, διαιρεμένο­υ με τον συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών - εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%. γγ) Ο αριθμός εργαζομένω­ν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, όπως είναι διαμορφωμέ­νος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα «Εργάνη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece