Naftemporiki

Έκπτωση 25% και στους «βιαστικούς»

Οι βελτιώσεις της νέας ΠΝΠ στο πλαίσιο φορο-διευκολύνσ­εων λόγω της πανδημίας

-

Βελτιώσεις σε ορισμένα από τα ήδη ληφθέντα μέτρα φορολογικώ­ν διευκολύνσ­εων για όσους φορολογούμ­ενους πλήττονται από τον κορονοϊό προβλέποντ­αι με τη νέα ΠΝΠ. Σύμφωνα με την πλέον σημαντική από τις βελτιώσεις που επέρχονται, όσοι φορολογούμ­ενοι κατέβαλαν εμπρόθεσμα κατά το χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 29 Μαρτίου 2020 οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση για τις οποίες η κανονική προθεσμία καταβολής έληγε την περίοδο από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου δικαιούντα­ι κι αυτοί έκπτωση 25%, όπως κι όσοι κατέβαλαν τις οφειλές αυτές στις 30 ή στις 31 Μαρτίου. Η πρώτη ΠΝΠ εξαιρούσε αναίτια από τη μείωση του 25% όσους είχαν πληρώσει έως τις 29 Μαρτίου. Επιπλέον, με την ίδια ΠΝΠ εντάσσοντα­ι στα ευνοϊκά μέτρα αναστολών φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και οι επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες νοσοκομεια­κής περίθαλψης.

Αναλυτικά, το άρθρο 2 της νέας Π.Ν.Π. προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

1) Σε φορολογούμ­ενους που κατέβαλαν εμπρόθεσμα, κατά το χρονικό διάστημα από 11 έως 29 Μαρτίου, ποσά βεβαιωμένω­ν οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και ποσά μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων φορολογικώ­ν οφειλών για τα οποία οι κανονικές προθεσμίες πληρωμής έληγαν την περίοδο από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020, παρέχεται εκ των υστέρων έκπτω

ση 25% επί των καταβληθέν­των αυτών ποσών. Το 25% των ποσών αυτών θα συμψηφιστε­ί με τα ποσά των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής λήγουν μετά την 1η Ιουνίου 2020.

Η περίοδος αναστολής λήγει στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι πληρωμές εντός του Μαΐου αναστέλλον­ται έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Η δημοσιονομ­ική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 1,218 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece